L’APE exigim al nou equip del Departament d’Afers Socials la immediata reactivació de les negociacions per tal de tancar el conveni amb Endesa abans d’eleccions

En una reunió amb la nova secretària, Marta Cassany, reclamem també que es convoqui el grup de treball format per entitats i Administracions en el termini de dues setmanes

El conveni segueix bloquejat davant la negativa per part d’Endesa d’assumir el deute acumulat

Barcelona, 1 de desembre de 2020

Després del cessament dels principals alts càrrecs del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, representants de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ens hem reunit avui amb la nova secretària d’Afers Socials i Famílies, Marta Cassany i el seu equip, per tal de reactivar les negociacions en relació amb el conveni de pobresa energètica entre la Generalitat i Endesa. A les portes de l’hivern i en plena pandèmia ‒i la consegüent crisi social i econòmica que de ben segur empitjorarà les condicions materials d’una part important de la ciutadania de Catalunya‒, hem traslladat la necessitat de tancar l’acord al més aviat possible i en tot cas abans que arribin les eleccions catalanes, previstes per al 14 de febrer.

Fa tan sols dues setmanes, el conseller El Homrani va decidir remodelar l’estructura del seu departament, fet que va comportar el cessament de Francesc Iglesias, qui fins al moment havia liderat en representació de la Generalitat les negociacions amb Endesa, de forma conjunta amb el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer. Davant d’aquest nou escenari, l’APE hem cregut imprescindible traslladar al nou equip d’Afers Socials la necessitat de desencallar l’actual situació d’estancament i situar el conveni com una prioritat absoluta. A la trobada han assistit la mateixa secretària, així com la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, i el Cap del Gabinet del conseller, Òscar Riu.

Cal recordar que, després de mesos de treball entre Administracions i entitats per elaborar una proposta de conveni i les posteriors negociacions amb Endesa, el passat 28 de juliol tots els integrants del grup de treball (APE, Taula del Tercer Sector, Generalitat, les quatre diputacions, AMB, entitats municipalistes i Ajuntament de Barcelona) vam sortir públicament en roda de premsa per denunciar el bloqueig d’Endesa a la firma definitiva. Malgrat estar d’acord en la gestió futura de la pobresa energètica, la companyia segueix exigint a les Administracions públiques que assumeixin la meitat del deute acumulat per les famílies vulnerables des del 2015, una quantitat total que es podria elevar a més de 25 milions d’euros.

Aquesta obstinació contrasta amb els 1.511 milions d’euros de benefici nets anunciats per l’energètica, només durant els primers 9 mesos de 2020, i la negativa per part de la mateixa d’asseure’s a negociar des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, que prohibeix el tall a famílies en risc d’exclusió residencial, una conducta que ha generat l’ingent deute actual. A més, Endesa ha començat a portar a judici algunes famílies, tot i conèixer la seva situació de vulnerabilitat, per tal de reclamar-los les factures pendents.

Per aquest motiu, des de l’APE veiem els canvis al Departament com un punt d’inflexió i una oportunitat per reconduir les negociacions. En aquest sentit, malgrat que ho havíem reclamat en diverses ocasions, l’anterior secretari no va convocar el grup de treball des del mes de juliol per tal de consensuar les properes passes. Per això, l’APE avui hem sol·licitat a la nova secretària:

  1. La represa de les negociacions a fi de tancar el conveni amb Endesa abans de les eleccions catalanes del pròxim 14 de febrer.
  2. La convocatòria del grup de treball format per entitats i Administracions en un termini màxim de dues setmanes.

Durant la reunió, la secretària ha compartit amb nosaltres el seu compromís personal a l’hora de resoldre la qüestió i ha promès convocar una reunió del grup de treball al llarg dels pròxims dies ‒restarem vigilants perquè aquesta trobada es produeixi al més aviat possible‒, tal com hem reclamat. Aquest serà només el primer pas per tal d’arribar a la firma definitiva i al qual és imprescindible que estigui implicat també el Departament d’Empresa i Coneixement i el seu recentment nomenat conseller, Ramon Tremosa.

Les famílies porten anys esperant els convenis derivats de la Llei 24/2015 i ha arribat el moment que els dos departaments implicats tanquin aquest tema d’una vegada per totes. Necessitem un acord abans que arribi l’hivern i que Endesa assumeixi la seva responsabilitat envers la pobresa energètica.

NI SET, NI FRED NI FOSCOR!