La societat civil exigim en una reunió amb la Ministra Teresa Ribera mesures urgents per a evitar l’onada de talls de subministrament que s’apropa

Davant la fi de la moratòria de talls el passat 1 d’octubre, vam traslladar les nostres propostes a les portes de l’hivern: principi de precaució, període de carència i redefinició del consumidor vulnerable

En la trobada, vam participar representants de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la Coordinadora d’Habitatge de Madrid, Enginyeria Sense Fronteres, Ecologistes en Acció i la Plataforma per un Nou Model Energètic

Barcelona/Madrid, 20 de novembre de 2020

Representants de la societat civil vam traslladar ahir en una reunió telemàtica amb Teresa Ribera, Vicepresidenta Quarta del Govern i Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la nostra preocupació per l’onada de talls de subministrament que milers de famílies espanyoles poden patir en les pròximes setmanes. Per a evitar aquesta situació, vam compartir amb el seu equip un seguit de propostes concretes que poden implementar-se a partir de demà mateix.

En la trobada, vam participar representants de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la Coordinadora d’Habitatge de Madrid, Enginyeria Sense Fronteres, Ecologistes en Acció i la Plataforma per un Nou Model Energètic. Per part del Ministeri, a part de la mateixa ministra, van estar presents Sara Aagesen, Secretària d’Estat d’Energia; Manuel García, Director General de Política Energètica i Mines; així com membres de l’equip responsable de l’Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica.

Davant la possibilitat que milers de famílies vulnerables siguin privades dels seus subministraments en plena pandèmia i a les portes de l’hivern (algunes d’elles ja han contactat amb nosaltres, angoixades, després d’haver rebut avisos de tall per als pròxims dies), i després de la decisió del Govern de no incloure la moratòria de talls en la pròrroga de l’Escut Social, vam preparar per a la cita un conjunt de propostes concretes amb diferents horitzons temporals per a evitar una greu vulneració de drets de la ciutadania més precaritzada. Aprofitem per deixar clar que les actuals mesures de protecció incloses en el bo social elèctric són insuficients, ja que deixen a moltes famílies vulnerables fora i no inclouen els subministraments d’aigua i gas.

La primera i més important de les mesures proposades és la implementació del principi de precaució, un mecanisme recollit en la llei catalana contra la pobresa energètica. Aquest consisteix en una reforma del procediment de tall pel qual, davant de qualsevol impagament domèstic, sigui d’aigua, llum o gas, la companyia subministradora hagi de comunicar-se amb els Serveis Socials municipals per conèixer la situació de la llar afectada. En el cas que la família es trobi en situació de vulnerabilitat, comprovable a partir d’uns barems de renda, s’haurà de garantir el subministrament en tot cas. Aquesta mesura porta aplicant-se a Catalunya des de 2015 i ha evitat milers de talls des de llavors (40.000 en el primer any i mig de vigència, segons les últimes dades publicades per la Generalitat).

Aquesta eina hauria de comportar la posada en marxa d’un sistema informatitzat de comunicació entre els Serveis Socials i les companyies per a facilitar la seva aplicació. Per això, dimecres passat ens vam reunir també amb Ione Belarra, Secretària d’Estat d’Agenda 2030, qui ens va traslladar el seu compromís per treballar la qüestió des del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.Precisament és aquest mateix ministeri el que s’ha d’encarregar de l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, adoptats per l’Assemblea General de Nacions Unides (núm. 6: Garantir la disponibilitat d’aigua i la seva gestió sostenible i el sanejament per a tots; núm. 7: Garantir l’accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna).

Conscients que la implementació d’un mecanisme d’aquestes característiques no pot produir-se de la nit al dia, la segona de les mesures proposades davant la ministra va ser l’aprovació d’un període de carència fins a la posada en marxa del principi de precaució, que garanteixi que cap llar pugui ser privat dels seus subministraments d’aigua, llum i gas per motiu d’impagament. Enmig d’una pandèmia mundial, que ha tingut un fort impacte en les famílies en situació de vulnerabilitat i durant la qual s’han destruït 820.000 llocs de treball, i poques setmanes abans de l’arribada de l’hivern, és inacceptable que es pugui tallar el subministrament a una sola família vulnerable per no poder fer front a les seves factures.

En tercer lloc, vam proposar una redefinició del concepte de consumidor vulnerable, que avui dia només s’associa al subministrament d’energia elèctrica i no evita el tall en molts casos. Per a això, reclamem que la figura abastés els tres subministraments i fins i tot altres matèries com l’habitatge o el dret de consumidors. D’altra banda, incidim perquè s’ampliessin els actuals barems de renda, que són ínfims i no responen a la realitat econòmica de les famílies que pateixen pobresa energètica. En aquest punt, la ministra es va comprometre a treballar en el tema junt amb Alberto Garzón, Ministre de Consum, al llarg dels pròxims mesos.

Pel que respecta a les altres propostes, tot i les bones paraules, no hi va haver cap compromís per part de la ministra pel que fa a la seva implementació. Sembla que les pressions rebudes per part de moltes companyies de subministraments han tingut efecte i des del Ministeri ens van plantejar la dificultat d’aprovar una nova moratòria general de talls, una decisió que, com hem plantejat, pot suposar una propera onada d’interrupcions de subministrament a escala estatal. Des del seu equip hi ha una certa confiança en què aquests talls no es produeixin gràcies a la bona voluntat de les companyies, encara que la carta de la patronal de l’aigua de l’aixeta (AGA) remesa el mes d’abril reclamant la fi de la moratòria ens faci pensar tot el contrari. En aquest sentit, no podem entendre que la seguretat energètica i hídrica de les llars en situació de vulnerabilitat es deixi en mans de la suposada bona voluntat de les empreses en lloc d’exercir, com a Estat, de garant dels drets de la ciutadania.

La trobada també va servir per denunciar la situació de les famílies dels sectors IV i VI de La Cañada Real Galiana (Comunitat de Madrid), que estan patint talls de llum constants i no gaudeixen d’un subministrament regular i adequat en els seus habitatges. El Govern coneix perfectament la seva situació, després de les protestes d’octubre, i exigim que s’ofereixin solucions efectives a aquestes famílies i es garanteixi el seu accés als subministraments bàsics.

Al final de la reunió hi va haver una invitació a seguir treballant aquestes mesures al llarg dels pròxims mesos, encara que som conscients de la urgència i la necessitat d’aprovar iniciatives per pal·liar els efectes de la pobresa energètica i, específicament, evitar els talls. Després de l’esmena als Pressupostos plantejada per Unidas Podemos, ERC i EH Bildu, que estableix una moratòria de les interrupcions de subministrament fins a desembre de 2022, i les notícies sobre una possible negociació al respecte entre els socis de Govern, sabem que aquest tema seguirà en el debat públic les pròximes setmanes.

Per això, des dels col·lectius participants, al costat de moltes altres entitats amb les quals estem treballant la qüestió braç a braç, seguirem realitzant tota la pressió necessària perquè cap família pugui ser privada dels seus subministraments bàsics durant els pròxims mesos. És imprescindible que el Ministeri recapaciti i es posi de la banda de la ciutadania més vulnerable i no es plegui als interessos de les grans companyies energètiques.