En plena pandèmia, Endesa segueix exigint que la meitat del deute acumulat es cobreixi amb fons públics

Amb les negociacions del conveni de pobresa energètica estancades, entitats i administracions sortim públicament a denunciar l’actitud de la companyia

Endesa segueix exigint que l’Administració assumeixi el 50% del deute acumulat, però en un context de crisi sanitària, social i econòmica, la condonació és l’única via

Barcelona, 28 de juliol de 2020

Com ja vam fer a principis de setembre de 2019, les entitats i les administracions sortim conjuntament per denunciar l’actitud d’Endesa en les negociacions per l’esperat conveni de pobresa energètica. Després de mesos de reunions, la companyia segueix exigint que l’Administració assumeixi la meitat del deute acumulat per les famílies vulnerables des de 2015, una qüestió inacceptable davant l’escenari de pandèmia.

Amb aquesta posició, Endesa bloqueja qualsevol possibilitat d’acord i manté les famílies a l’espera en plena crisi sanitària. A les portes d’una nova crisi social i econòmica, potser més profunda que la del 2008, és totalment inassumible que els diners públics es destinin a maximitzar els beneficis de l’empresa i, per tant, la condonació és l’única via.

Per aquest motiu, les entitats i administracions que hem participat en el grup de treball d’elaboració i seguiment del conveni fem un pas endavant i exigim a Endesa que accepti fer-se càrrec del conjunt del deute i firmi d’una vegada per totes la proposta consensuada. A la roda de premsa convocada, hem participat l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la Taula del Tercer Sector, la Generalitat de Catalunya, a través del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el-Homrani, l’Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions, així com les entitats municipalistes i l’AMB.

Totes les participants compartim la nostra preocupació per l’actual escenari arran de l’esclat de la pandèmia de la COVID-19. Els Bancs dels Aliments atenen més persones que mai. El de Barcelona, per exemple, ha superat registres de 2008 i ha passat de 114.000 usuàries a prop de 160.000. Càritas, per la seva banda, ha multiplicat per tres les peticions d’ajuda social durant l’estat d’alarma, el 80% de les quals es destinen a cobrir necessitats bàsiques.

Davant d’aquesta situació, cada euro públic que s’inverteixi ha d’anar dirigit a millorar el benestar i garantir els drets de la ciutadania, especialment els de les famílies en situació de vulnerabilitat. Per la seva banda, Endesa, que xifra el deute acumulat en més de 26 milions d’euros, vol que aquests recursos públics serveixin per engrandir els seus comptes anuals i pretén que la Generalitat i la resta d’administracions desemborsin 13 milions. I, precisament avui, la companyia ha anunciat que al llarg del primer semestre de 2020, coincidint amb l’esclat de la pandèmia i les dures mesures de confinament, ha obtingut uns beneficis de 1.128 milions d’euros, un 45% més que el mateix període de l’any anterior.

Avui, doncs, diem prou! No podem admetre l’actitud bel·ligerant i insolidària de la companyia. Malgrat les campanyes de màrqueting i les donacions en ple confinament, Endesa demostra un cop més que a l’hora de la veritat dona l’esquena a les famílies vulnerables. Per això, pocs dies abans del mes d’agost, quan fa un any de la carta amenaçadora enviada per l’empresa a desenes d’ajuntaments de tot Catalunya, alcem la veu perquè Endesa recapaciti i canviï el seu posicionament per acabar firmant el conveni que milers de famílies estan esperant. No pot seguir bloquejant una proposta d’acord consensuada per totes les administracions de Catalunya i les entitats. Cal signar el conveni i resoldre la qüestió del deute acumulat amb urgència.

Cinc anys després de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, la ciutadania es mereix aquest conveni i des de l’APE seguirem lluitant perquè es tanqui ja i Endesa assumeixi definitivament la seva responsabilitat en la pobresa energètica.

Compartim el vídeo de la roda de premsa:

NI SET, NI FRED NI FOSCOR!