La Dolors, a 24h de ser portada a judici per Endesa

La companyia, malgrat conèixer la seva vulnerabilitat, la va demandar per factures impagades

El judici es produeix en plena negociació del conveni amb les administracions que resoldria la qüestió i representa una clara estratègia de pressió per part de la companyia

Barcelona, 15 de setembre de 2020

El dia ha arribat. Demà la Dolors haurà de comparèixer davant dels Jutjats de Lleida en la seva condició de demandada. La responsable? Endesa, qui tot i ser plenament conscient de la seva situació, va demandar aquesta veïna vulnerable de 52 anys de la capital del Segrià. El motiu? Gairebé 6.000 euros en factures impagades amb la companyia, que contrasten amb els 844 milions d’euros de benefici net obtinguts per la multinacional energètica durant el primer trimestre de 2020.

Previst originalment per a la primavera, el judici es va suspendre per l’esclat de la pandèmia de COVID-19 i tindrà lloc demà dimecres 16 de setembre a les 13 h. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) vam tenir coneixement del cas l’octubre del 2019 i ja llavors vam denunciar l’actitud d’Endesa i vam difondre la situació als mitjans de comunicació. Al llarg d’’aquests mesos, l’empresa ha estat advertida en diverses ocasions de la vulnerabilitat de la Dolors i de la necessitat de retirar la demanda mentre no es resolgués la firma de l’esperat conveni de pobresa energètica, però la seva posició ha estat inamovible.

Per aquest motiu, i a 24 hores del judici, tornem a denunciar el cas als mitjans i exigim a Endesa que recapaciti i faci marxa enrere. Ens trobem en plena negociació dels convenis i la majoria de punts ja han sigut acordats entre les administracions públiques i l’empresa. És precisament la qüestió del deute acumulat la que no permet la formalització definitiva del conveni, donat que Endesa segueix bloquejant una sortida justa i reclama que el 50% d’aquest deute es cobreixi amb recursos públics. Des de l’APE interpretem el judici de la Dolors com un xantatge de l’empresa i una estratègia de pressió inacceptable per aconseguir un acord millor per als seus interessos.

És per això que, després dels canvis que s’han produït al Govern de la Generalitat aquestes últimes setmanes, reclamem al nou Conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que intercedeixi en aquesta qüestió i condicioni la represa de les negociacions amb Endesa a què la companyia retiri la demanda i aturi tots els casos similars als de la Dolors. És inadmissible que famílies vulnerables hagin de passar per aquest tràngol quan els convenis que han de resoldre el tema del deute són tan a prop.

La Dolors, que viu al seu pis amb un lloguer social després de perdre la propietat davant del banc, pateix artrosi degenerativa, desgast de peus, urticària crònica i ansietat. Alhora, la crisi econòmica que deriva de l’arribada de la pandèmia mundial del coronavirus fa que les seves perspectives de futur no li permetin fer front al deute que encara manté amb Endesa. El més probable doncs és que, encara que sigui condemnada a pagar el que deu, durant la fase d’execució no se li pugui embargar cap quantitat, a causa dels seus limitats ingressos.

Davant d’aquest escenari, per què Endesa no fa marxa enrere i admet l’error? La companyia disposa ara de 24h per aturar aquest maltractament i en el cas que no ho faci, demà acompanyarem la Dolors als Jutjats per oferir-li el nostre suport i fer-li costat en una experiència tan angoixant com aquesta, així com realitzarem accions de denúncia per assenyalar els responsables. Des de l’APE seguirem lluitant perquè cap família més visqui la mateixa situació i, per això, reclamem que els convenis es tanquin al més aviat possible. NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!