Endesa porta a judici famílies vulnerables per reclamar-los el deute

Davant la negociació dels convenis, aquesta pràctica immoral pot ser llegida com una tàctica més de pressió envers la Generalitat i la resta d’administracions

Barcelona, 10 d’octubre 2019

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) denunciem que Endesa ha començat a portar a judici a famílies en situació de vulnerabilitat per tal de reclamar-los el seu deute acumulat, malgrat ser coneixedors de la seva condició. Davant d’aquest nou escenari, ens preocupa que no es tracti d’un cas aïllat sinó que estem davant d’una nova estratègia per part de la multinacional.

El que queda clar és que aquest fet resulta especialment greu, tenint en compte que actualment s’estan produint les negociacions entre l’empresa i la Generalitat per posar fi a aquest deute i deslliurar moltes famílies de l’angoixa que els genera tenir factures impagades. Per això, no podem descartar que sigui una tàctica de pressió més, de cara a l’Administració per aconseguir els seus objectius.

El cas concret que ens ha arribat a l’APE durant aquestes últimes setmanes és el cas de la Dolors, una veïna de Lleida, de 51 anys, que viu amb la seva filla. La Dolors compta amb el corresponent informe de vulnerabilitat des de 2015, i ha patit nombrosos problemes amb el seu habitatge. En aquest sentit, la Dolors ve d’una execució hipotecària, de la qual va poder evitar el desnonament gràcies a la formalització d’un lloguer social.

Les dificultats econòmiques van provocar que comencés a tenir problemes pel pagament de les factures dels subministraments des del 2015, moment en el qual es va adreçar als Serveis Socials perquè li poguessin tramitar l’informe de risc d’exclusió residencial, establert a la Llei 24/2015, i evitar així el tall. No obstant això, des de llavors ha acumulat un deute que ronda els 5.000 euros, una quantitat totalment inassumible per a ella.

Des de fa temps, la Dolors ha rebut cartes i correus electrònics per part d’Endesa recordant-li el deute pendent i amenaçant-la de tall, l’última de les quals l’ha recollit a la seva bústia aquesta mateixa setmana. No contenta amb aquest assetjament, l’empresa ha decidit demandar-la per la via civil per reclamar-li el total de les factures impagades. Ho ha fet a través d’una demanda de judici monitori, un procediment més ràpid i que en alguns casos no permet la sol·licitud d’un advocat d’ofici i l’assistència jurídica gratuïta. En el cas de la Dolors, en tractar-se d’una reclamació de més de 2.000 euros, sí que necessita la intervenció d’advocat i procurador, i el dia d’avui es troba a l’espera de resposta de la seva sol·licitud d’advocat d’ofici. Un cop li adjudiquin un, tindrà 20 dies per oposar-se a la demanda.

Com hem denunciat abans, el cas de la Dolors pot marcar un abans i un després en les pràctiques abusives d’Endesa envers les famílies vulnerables. És intolerable fer passar a aquestes famílies per un procediment judicial quan l’empresa coneix perfectament la seva situació econòmica i el que suposa per a elles haver d’anar a judici.

Un cop més, Endesa demostra el seu nul compromís en la lluita contra la pobresa energètica i busca portar al límit les famílies que la pateixen, per tal d’augmentar els seus descomunals beneficis econòmics a costa de la salut i l’estabilitat de les pròpies famílies. Davant l’actual context de negociacions per la firma dels convenis, caldrà esperar si aquest és un cas aïllat o una veritable estratègia de pressió per part de la companyia.

L’APE seguirem atentes a com es desenvolupa aquest cas i oferirem el nostre suport perquè la Dolors es pugui oposar al procediment judicial i destapar així la vergonyosa actuació d’Endesa. Alhora, continuarem denunciant aquest tipus de pràctiques per part d’Endesa o qualsevol altra empresa subministradora.

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!