Amb la finalització de l’estat d’alarma, tornen els talls

El pas a la “Nova Normalitat” acaba amb la prohibició de talls de subministrament impulsada pel Govern

Les mesures aprovades fins ara tornen a deixar les famílies a mercè de les companyies

Barcelona, 22 de juny de 2020

L’Estat espanyol, després de més de tres mesos de crisi sanitària, econòmica i social, ha decidit posar fi a l’estat d’alarma decretat el 14 de març i passar a la nova fase batejada com a “Nova Normalitat”. En matèria de subministraments bàsics, la principal conseqüència d’aquest escenari, ja que no s’ha previst cap alternativa, és la fi de la prohibició de talls en tot l’àmbit domèstic i el més que probable retorn a una situació d’interrupcions de subministrament indiscriminades per motiu d’impagament.

Aquests tres mesos han donat per a molt, i des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) hem fet tot el possible per analitzar, valorar i fer difusió de les diferents mesures aprovades pel Govern central. La primera d’elles i probablement la més important, com hem avançat abans, ha estat la prohibició de talls de subministraments. Encara que en un primer moment la protecció no abastava a tots els consumidors susceptibles de patir pobresa energètica, després de les crítiques rebudes, també per part de l’APE, la Ministra Ribera va impulsar una ampliació de la mesura, vinculant la prohibició de tall a tots els consumidors en el seu habitatge habitual i cobrint els subministraments d’energia elèctrica, productes derivats del petroli, inclosos els gasos manufacturats i els gasos liquats de petroli, gas natural i aigua.

No obstant això, com ja vam dir durant l’estat d’alarma, el que queda clar és que les mesures impulsades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, liderat per Teresa Ribera, no han resolt en cap cas què passa amb les factures que les famílies, en un context de crisi econòmica i social, no puguin pagar a final de mes. De moment, han estat protegides de tall gràcies al Reial Decret-llei aprovat, però a partir d’ahir les companyies ja estan legitimades per iniciar el procediment de suspensió de subministrament, que depenent dels casos pot durar entre 2 i 4 mesos. Com és habitual, a les mesures del Govern els ha faltat molta valentia per a responsabilitzar les grans companyies dels impagaments i que fossin elles mateixes qui els assumissin, una proposta que l’APE hem defensat des de la declaració de l’estat d’alarma. En un context de major despesa en el consum domèstic, és de rebut que les companyies contribueixin assumint el total dels consums de les famílies vulnerables o aquelles afectades directament per la crisi de la COVID-19.

Amb aquesta premissa, l’APE hem assistit durant aquests mesos a les juntes ordinàries d’accionistes d’Endesa, el 5 de maig; i de Naturgy, el 26 del mateix mes, per a urgir també a les companyies a assumir aquest deute i acabar amb els talls més enllà de l’estat d’alarma. En totes dues trobades, en la primera d’elles, en una intervenció conjunta amb les companyes de la Fundació Finances Ètiques, vam tenir l’oportunitat de presentar un conjunt de preguntes escrites, exigint el seu compromís per a evitar qualsevol tall a llars vulnerables després de l’estat d’alarma, i la necessitat de destinar una part dels seus multimilionaris beneficis a corresponsabilitzar a les seves companyies en la lluita contra la pobresa energètica. Ambdues propostes van ser ignorades per aquestes companyies.

Un altre dels capítols foscos que des de l’APE hem denunciat aquests mesos ha estat la carta que la patronal AGA (Associació Espanyola d’Empreses d’Aigua Urbana) va remetre a la Ministra Ribera, exigint que es fes marxa enrere amb la prohibició de tall, perquè el possible increment de la morositat podria tenir conseqüències en els comptes de resultats de les empreses integrants del conglomerat. En plena pandèmia, s’ha fet encara més evident la importància del dret a l’aigua com a requisit indispensable per a tenir una bona higiene i evitar el contagi. No obstant això, la patronal de l’aigua, tot i les campanyes de màrqueting que puguin desenvolupar algunes de les seves associades com Agbar, pressionava el Govern per a impedir el compliment d’aquest dret.

Davant la negativa i oposició frontal de les grans empreses privades per garantir el dret a aquests serveis bàsics, demanem urgentment a l’Estat que obligui aquestes empreses a fer-ho. El que no pot pretendre el Govern de Pedro Sánchez és no preveure cap mecanisme per a evitar que les famílies s’endeutin amb les companyies de subministrament durant la pandèmia, i acabat l’estat d’alarma deixar-les a mercè d’aquestes, que ja han demostrat sobradament la seva falta de sensibilitat cap a les famílies vulnerables. És imprescindible que el Govern legisli en la línia de prohibir els talls de manera permanent. I a més, té exemples on mirar.

A Catalunya comptem amb la Llei 24/2015, que prohibeix el tall a famílies en risc d’exclusió residencial durant tot l’any. Davant el nou escenari en l’àmbit estatal, no permetrem que les grans companyies aprofitin aquest moment per a plantejar-se cap mena d’incompliment. La llei catalana funciona i és efectiva, i des de l’APE treballarem i continuarem insistint al Govern perquè totes les famílies vulnerables de l’Estat comptin amb mesures similars i que la prohibició s’estengui de manera indefinida, perquè cap família pugui ser privada de l’accés a l’energia i a l’aigua per motius econòmics.

Ara més que mai, NI SET, NI FRED NI FOSCOR!