Assessorament 22 de gener de 2020

Avui 22 de gener, la pluja i el vent no aturen la nostra lluita contra la pobresa energètica

Després de donar la benvinguda, explicar què és l’APE, d’on sorgeix i quins són els principals llocs on ens hem d’adreçar si tenim problemes amb els subministraments, donem pas a què les persones que venen per primera vegada ens expliquin els seus casos.

La primera a parlar és la Yolanda. Ella i la seva parella viuen a l’Hospitalet, a un pis que era del germà de la seva parella i que s’ha quedat el banc. Estan negociant amb el banc per comprar l’habitatge i volen posar els subministraments al seu nom. Demanen assessorament perquè, per una banda, no tenen ni contracte de lloguer, ni contracte de propietat, raó per la qual no poden fer el canvi de nom. Per altra banda, els contractes de subministraments tenen un deute acumulat de més de 6000 €, que heretarien ells en cas de canvi de nom. Els hi comentem que la millor solució és fer una alta nova amb cadascun dels subministraments. És important que ho facin com més aviat millor, ja que actualment no estan pagant i com no poden optar a l’informe de risc d’exclusió residencial, la llei no els protegeix dels talls de subministraments.

Tot seguit ens comparteix el seu cas l’Amina. Ve amb el seu marit i el seu fill de 6 anys. Viuen amb dos fills més de 10 i 12 anys a l’Hospitalet, en un habitatge recuperat. Tenen la llum i l’aigua en situació irregular i aquesta setmana els hi han tallat el gas. Volen saber com poden regularitzar els subministraments, perquè tenen por que també els hi tallin l’aigua i la llum. Els hi comentem que desgraciadament no hi ha conveni per la llum, però que per l’aigua poden demanar un comptador social. Ja estan en bon camí, tenen el padró en tràmit i demà recullen l’informe de risc d’exclusió residencial. Els hi diem que vagin a Serveis Socials i insisteixin per aconseguir un comptador social. La seva situació és especialment delicada, a la llar hi viuen tres menors.

Avui no hi ha més casos nous, però alguns companys i companyes ens actualitzen la seva situació. La primera bona notícia ens la dona l’Eloy. Després de 6 mesos de lluita ha aconseguit els permisos necessaris per instal·lar l’escomesa d’aigua que necessitava. Per fi tindrà aigua corrent! La Voski també té bones notícies. Ha seguit tots els passos que li vam recomanar en l’últim assessorament i el seu procés ja està en marxa. Està nerviosa, però la tranquil·litzem perquè ja no li poden tallar els subministraments.

Acabem l’assessorament gravant un vídeo per donar suport als companys de Brumnadinho, Brasil. Aquest cap de setmana l’APE  ha participat en el seminari internacional per denunciar el desastre ecològic que va causar l’empresa minera Vale fa un any. La ruptura d’una presa va provocar el vessament de llots tòxics que va causar la mort de 272 persones.