Bitpro Pulse Bitpro Pulse

Firmat el conveni amb Endesa que alliberarà 35.000 famílies del seu deute

El text obliga l’empresa a assumir més de 28 milions d’euros, un 73% del deute acumulat des de 2015, i contribuir en un fons per fer front als futurs impagaments.

El conveni tanca el cercle de la Llei 24/2015, impulsada per la societat civil.

Barcelona, 29 de març de 2021

Ara sí, més de cinc anys i mig després, tenim conveni! Les administracions catalanes i Endesa han rubricat avui un acord històric, que permetrà que milers de famílies catalanes vulnerabilitzades, unes 35.000, quedin alliberades del deute acumulat de 2015 a 2020 amb la companyia i tinguin garanties per no acumular-ne de nou a partir d’ara. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) vivim aquest moment com una victòria que celebrem, especialment, per totes aquestes famílies que han viscut angoixades durant anys per culpa del deute contret amb l’empresa.

El text acordat avui aborda les dues grans qüestions pendents: el deute acumulat i els futurs impagaments. Pel que fa al deute, Endesa condonarà el 100% de les factures impagades per aquestes famílies entre el juliol de 2015 i el desembre de 2018. El deute acumulat el 2019 i 2020, xifrat en més de 21 milions d’euros, es repartirà a parts iguals entre la companyia i les diferents administracions. En total, es calcula que Endesa assumirà al voltant de 28 milions d’euros (el 73% del deute contret per les famílies des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015). Pel que fa als futurs impagaments, s’acorda la creació d’un Fons d’Atenció Solidària, que possibilitarà a les persones afectades pagar considerablement menys per les seves factures, evitant d’aquesta manera la generació de nous deutes. A aquest fons hi contribuiran al 50% Endesa i les administracions.

Ha estat un llarg recorregut, però l’espera ha valgut la pena, ja que avui es posa una pedra més per aconseguir erradicar la pobresa energètica a Catalunya. Després de la gran fita assolida amb l’aprovació de la Llei 24/2015, impulsada a través d’una ILP que prohibia els talls de subministrament a llars vulnerabilitzades, la primera companyia energètica en nombre de clients al territori català claudica i firma un acord, que fa cinc anys era del tot impensable. I ho era perquè, malgrat la llei catalana, es convertia en el text més garantista en matèria de subministraments bàsics del nostre entorn en establir l’obligatòria consulta als serveis socials municipals abans d’efectuar un tall per impagament; i la garantia del subministrament en cas que la família es trobés en situació de vulnerabilitat, la 24/2015 no podia imputar l’assumpció dels impagaments a les companyies, pels límits competencials de Catalunya. Per tant, el deute quedava en mans d’uns convenis que necessitaven el consens entre companyies i l’Administració.

Cap companyia energètica es va avenir a negociar-ne el contingut, essent Endesa la que més obstacles posava a la seva signatura. El 2017, en un primer intent de desbloquejar la qüestió, Endesa es va negar a assumir el 50% de les factures impagades i va torpedinar la negociació. Aquesta negació li ha comportat a la companyia l’acumulació de més de 38 milions d’euros en factures a les quals les famílies vulnerabilitzades no han pogut fer front des de 2015.

L’estiu de 2019, davant la insostenibilitat de la situació, Endesa va remetre una carta a desenes d’ajuntaments catalans on amenaçava de tall milers de famílies vulnerabilitzades si els consistoris no es feien càrrec de la meitat del deute acumulat per aquestes. El que el 2017 Endesa no volia acceptar, dos anys més tard es convertia en el marc de la companyia per arribar a un acord.

En aquell moment, es va crear un grup de treball format per la Generalitat de Catalunya, a través dels seus Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i Empresa i Competitivitat, les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, les entitats municipalistes i entitats socials, del qual l’APE va formar part des del principi. Aquest espai va treballar durant mesos en una proposta de conveni, que es va presentar el desembre de 2019 de la mà del propi President Torra.

Durant els mesos següents, i davant la negativa d’Endesa d’assumir la condonació total del deute contret per les famílies, tal com marcava la proposta de conveni, vam endegar una campanya (#MunicipisVsEndesa) on desenes d’ajuntaments de tot el territori van aprovar mocions exigint aquesta mesura a la companyia. A finals de juliol de 2020, les integrants del grup de treball (administracions i entitats) vam sortir públicament per denunciar l’actitud de l’empresa de l’oligopoli, que seguia enrocada en el 50% pel que fa al deute acumulat.

Després de mesos de negociació, i amb una pandèmia mundial pel mig, finalment hem aconseguit moure Endesa del seu bloqueig i la companyia haurà d’assumir més del 70% d’aquest deute, una fita impossible sense tota la pressió exercida des del carrer. Malgrat que hem lluitat fins al final perquè la condonació fos total per la seva part, valorem que l’acord assolit és necessari i prioritza les gairebé 35.000 famílies afectades, que porten anys patint l’assetjament de l’empresa. A totes elles, la firma del conveni les permetrà començar de zero i treure’s de sobre aquesta pesada motxilla. Famílies amb noms i cognoms, com la Cristina, amb un deute de més de 1.400 euros; la Vicky, amb 1.000 euros en factures impagades; o la Yolanda, amb més de 2.000, amb la qual vam interposar una querella contra els cobradors d’Endesa i les seves pràctiques d’assetjament. Moltes d’elles, famílies lluitadores de l’APE que a partir d’avui podran viure una mica més tranquil·les.

Som conscients que el d’avui és només un primer pas, summament important, això sí. A partir d’ara, seguirem treballant perquè el Fons d’Atenció Solidària es posi en funcionament al més aviat possible i cap més família acumuli deute amb Endesa i passi pel mateix que aquestes 35.0000 famílies. Per altra banda, Endesa ha estat la primera gran companyia en caure, però no descansarem fins que la resta de companyies de l’Oligopoli ‒incloent Naturgy i Iberdrola‒ firmin el mateix conveni en un futur pròxim.

L’actual crisi sanitària tindrà un impacte directe ‒com ja hem començat a veure‒ en desenes de milers de famílies que no podran fer front a les seves factures de subministraments bàsics. En aquest context, tenim clar que la partida es jugarà en l’àmbit estatal i no ens aturarem fins que Endesa i la resta de grans empreses assumeixin el 100% del cost de la pobresa energètica, de la qual són directament responsables. Per a moltes famílies catalanes, el dia d’avui suposa un nou començament. Per a l’APE, aquesta victòria és una passa més fins a aconseguir que tota la ciutadania tingui reconegut de forma efectiva el seu dret a l’energia i l’aigua.

Avui, més que mai, NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!