Endesa no pot donar l’esquena a la voluntat i necessitats de la gent: al 83% del territori català s’han aprovat mocions que exigeixen la condonació del deute

Una cinquantena de municipis i diputacions, que representen més de 6 milions de persones, compten amb mocions aprovades que deixen molt clar que cap administració pública ha d’assumir el deute acumulat de les famílies en situació de vulnerabilitat

Barcelona, 5 de març de 2020

Han passat ja sis mesos de les amenaces d’Endesa de tallar el subministrament a les famílies en situació de vulnerabilitat que estaven acumulant deute amb la companyia si els ajuntaments no es feien càrrec del 50% d’aquest. Unes amenaces totalment inadmissibles per part d’una companyia que un cop més mostrava la seva intenció de vulnerar la Llei 24/2015 que protegeix contra els talls indiscriminats i n’ha aturat desenes de milers des de la seva aprovació al Parlament de Catalunya el juliol de 2015.

En aquests sis mesos la ciutadania ha alçat la veu. El mes de setembre es va convocar una reunió a Terrassa on van participar desenes de municipis i l’APE i que va concloure amb un missatge inequívoc: exigir l’assumpció del 100% del deute acumulat a Endesa. En aquesta reunió es va consensuar una moció que durant aquests sis mesos s’ha anat aprovant a una cinquantena de municipis i diputacions del territori català. En algunes d’elles s’ha aprovat inclús com a Declaració Institucional, és a dir amb el suport de més de dues terceres parts del Ple, com és el cas per exemple de Barcelona i la seva Diputació. En molts altres per unanimitat, com a Cerdanyola, Pineda de Mar o Olot. Aquests fets demostren el consens que hi ha en el territori català perquè aquest deute no pugui ser en cap cas assumit per les arques públiques i Endesa no ho pot menystenir.

En el mateix sentit, el passat 18 de desembre la Generalitat de Catalunya i la resta d’administracions de Catalunya van fer pública una proposta de conveni on es recollia la condonació del deute acumulat, entre altres demandes. Des de llavors la Generalitat està negociant amb Endesa sobre la base d’aquest conveni.

Per altra banda, Endesa ha continuat amb les seves estratègies de pressió i amenaça sobre les famílies en situació de vulnerabilitat. De fet, el pròxim 15 d’abril Endesa porta a judici la Dolors, que té un deute acumulat amb l’empresa de més de 5.000 €. Tot i tractar-se d’una persona en situació de vulnerabilitat, que clarament no ha pagat les seves factures perquè no pot, Endesa continua amb la seva intenció de portar-la als tribunals per aconseguir cobrar les factures pendents.

És urgent que s’arribi a un acord amb Endesa i se signi d’una vegada per totes un conveni que posi fi al patiment de les famílies i aquest assetjament. Milers de persones com la Dolors necessiten que Endesa els condoni el deute per poder tenir una segona oportunitat i començar de zero. La condonació del deute ja no és una demanda de l’APE, sinó de la gran majoria del territori català. Endesa firma JA!

Els municipis, diputacions i organismes que de moment han aprovat mocions són: Abrera, Àrea Metropolitana de Barcelona, Ametlla, Badalona, Barcelona, Calella, Canovelles, Capellades, Cassà de la Selva, Castelldefels, Consell Comarcal Tarragonès, Cerdanyola, Cervelló, Cervera, Cornellà, Deltebre, Diputació de Barcelona, El Masnou, El Prat de Llobregat, Girona, Hospitalet, Lleida, Maçanet de la Selva, Manresa, Mataró, Mollet, Mura, Navarcles, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Reus, Rubí, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Boi, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Oliva, Sentmenat, Sitges, Sant Adrià, Sant Just Desvern, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Tordera, Tortosa i Viladecans.

Ni set, ni fred, ni foscor!