L’APE troleja el metro de Barcelona amb motiu de la Setmana contra la Pobresa Energètica

Activistes i afectades per pobresa energètica han modificat els rètols de quatre estacions de la xarxa de metro per denunciar el paper de les grans companyies subministradores d’aigua i energia

Avui l’Aliança contra la Pobresa Energètica ha dut a terme una acció coordinada a quatre estacions del metro de Barcelona. Un grup de persones afectades per diferents formes de pobresa energètica, juntament amb activistes de l’APE i d’Enginyeria Sense Fronteres, han modificat els rètols de diferents parades d’aquesta xarxa de transport públic.

Aquesta acció s’ha dut a terme amb motiu de la Setmana Europea  de lluita contra la Pobresa Energètica, que s’està desenvolupant des del 17 fins al 23 de febrer, i de forma coordinada s’han realitzat accions homòlogues a les ciutats de Bilbao, Màlaga, València i Madrid. Més de 50 organitzacions de l’àmbit estatal hi han donat suport.

 

El benefici d’Endesa és Monumental

La primera parada modificada denuncia que la companyia energètica amb més presència a Catalunya obté uns beneficis estratosfèrics (2.398 milions d’euros el 2022) alhora que continua vulnerant els drets fonamentals de les llars en situació de pobresa energètica. Reclamem que l’empresa deixi de tallar la llum a blocs en situació d’ocupació en precari on viuen famílies vulnerabilitzades i que deixi de bloquejar, d’una vegada per totes, la instal·lació de comptadors socials.

 

Naturgy es passa les famílies per l’Arc del Triomf

La segona parada que l’APE ha trolejat posa el focus en el segon grup empresarial amb més presència en el mercat elèctric català i la primera en la comercialització de gas. Tal com hem reclamat reiteradament, aquesta companyia ha de signar un conveni amb la Generalitat per condonar el deute de les llars vulnerabilitzades i establir mecanismes per evitar que es generi nou deute.

 

Agbar deixa el Poble Sec

La tercera parada a la qual s’ha alterat el rètol és particularment rellevant per la situació de greu sequera en la qual ens trobem. Empreses com Agbar es lucren escandalosament, mercadejant amb un dret tan bàsic com és l’accés a l’aigua i al sanejament. També hem denunciat, juntament amb Aigua és vida i la campanya #NoEnRaja, la pujada de preu del subministrament d’aigua a l’AMB i molts municipis del territori.

 

Foc a l’oligopoli energètic

Aquesta última parada condensa el plantejament de fons de tota l’activitat de l’APE: les necessitats de les persones van sempre per damunt de l’interès privat de les empreses que es lucren amb l’accés a l’aigua i a l’energia, que són drets bàsics. Durant la Setmana Europea de lluita contra la Pobresa Energètica i durant tot l’any, lluitem contra l’oligopoli energètic i els mercaders de l’aigua per avançar en drets i garantir que ningú passi ni set, ni fred, ni foscor.