Vortex Profit Max Crypto Core Profit

Talls de llum a blocs sencers: Interior es compromet a aplicar la proposta de l’APE

El conseller accepta la comunicació prèvia entre Interior i Drets Socials abans del tall i la intervenció policial

L’APE aposta per la instal·lació de comptadors socials, tal com estableix el conveni entre Endesa i la Generalitat

El conseller d’Interior en una reunió amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), s’ha compromès a posar en marxa la proposta de comunicació prèvia entre el Cos de Mossos d’Esquadra i el Departament de Drets Socials en casos de talls de subministrament elèctric a habitatges ocupats per famílies vulnerabilitzades -sovint blocs sencers. En aquests casos, en els últims temps ha estat habitual la intervenció de Mossos d’Esquadra (fins i tot amb unitats d’antiavalots) a petició d’Endesa i, per aquest motiu, era necessari que s’establissin vies de comunicació entre els Departaments d’Interior i Drets Socials i que es prioritzessi la instal·lació de comptadors socials, objectius compartits pel propi conseller.

A la reunió hi han participat el Conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, així com el Director general de la Policia, Pere Ferrer, i el sots de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, el Comissari Josep Lluís Rossell. En ella, l’APE ha pogut denunciar com en els darrers anys s’han detectat una sèrie de talls de subministraments a blocs sencers on residien persones sense títol jurídic habilitant, duts a terme per la companyia distribuïdora del grup Endesa, e-distribución. El principal problema és que aquestes actuacions s’han efectuat en alguns casos de la mà d’unitats antiavalots del cos de Mossos d’Esquadra a demanda de la pròpia companyia i sense dur a terme abans una anàlisi de la seva proporcionalitat ni la cerca d’alternatives, com podria ser la instal·lació dels comptadors socials contemplats al conveni firmat per la Generalitat i Endesa el 2021.

Per aquest motiu, l’APE entenia que, abans de qualsevol intervenció d’aquest tipus, caldria aprovar un protocol de comunicació entre el Departament d’Interior i el de Drets Socials perquè, un cop el primer rep la demanda d’intervenció per part d’Endesa, l’últim pugui derivar el cas als Serveis Socials competents i s’activi la maquinària per detectar si ens trobem davant de casos de vulnerabiltiat i es puguin aplicar les mesures necessàries per solucionar la situació per vies menys lesives amb els drets fonamentals. La missió principal d’aquest protocol seria actuar de manera preventiva i evitar que es produeixin aquests talls amb conseqüències devastadores per a les famílies, com en el cas del Bloc Agulló de Sabadell, en el qual 27 famílies es van veure forçades a viure quatre mesos sense llum. El Conseller Elena s’ha mostrat sensible amb aquesta demanda i s’ha compromès a posar en marxa aquest sistema de comunicació prèvia pròximament, així com de convocar una nova reunió amb l’APE i el Departament de Drets Socials per fer-ne un seguiment.

Alhora, el conseller ha confirmat a l’APE que les intervencions del Cos de Mossos d’Esquadra en aquests casos es duen a terme sense cap ordre judicial i només a petició d’Endesa amb una carta dirigida a la policia catalana. A la vegada, ha desvetllat les xifres d’actuacions totals en els últims dos anys: 49, el 2023; i 44, l’any anterior. 

La trobada, sol·licitada l’estiu passat, s’ha pogut produir finalment després que l’APE aconseguís el consens de la gran majoria de grups parlamentaris catalans (Socialistes, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, CUP, En Comú Podem i Ciutadans) per reclamar solucions a aquests talls i la convocatòria d’una reunió a tres bandes entre l’APE, Interior i Drets Socials. Precisament aquest últim departament s’ha mostrat favorable a l’impuls d’aquest protocol a les diferents trobades de la Taula de pobresa energètica en la qual participen institucions i entitats.

Per tot això, l’APE valora positivament el compromís assolit pel conseller i reclama no perdre més temps, per tal que es pugui evitar qualsevol tall en el futur. Com s’ha pogut veure en múltiples casos (Manresa, Barcelona o Sabadell), revertir els talls en aquestes situacions és summament complex i costós, ja que s’opta per aixecar la vorera i tallar el subministrament des del propi carrer. És clarament erroni optar per solucions policials quan el conveni amb Endesa ofereix solucions socials a través de la instal·lació de comptadors provisionals. Després del posicionament d’Interior, l’APE estarà atenta perquè aquesta comunicació prèvia sigui una realitat.