Diverses entitats socials hem paralitzat el ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet per denunciar el mal funcionament dels serveis socials

Un centenar de persones ens hem concentrat a la seu dels serveis socials i ens hem desplaçat fins a les portes del consistori mentre que diverses activistes han interromput el Ple Municipal

Avui un centenar d’activistes convocades per les PAH de l’Hospitalet i Barcelona, el Sindicat de Llogateres de l’Hospitalet, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l’Assemblea de defensa de Drets de l’Hospitalet i la coordinadora d’entitats Un altre l’Hospitalet És Possible, ens hem concentrat a les portes de l’Ajuntament de l’Hospitalet i hem interromput el ple municipal des de dins per a denunciar el funcionament nefast dels serveis socials del municipi.

Després de concentrar-nos al Parc de la Serp, davant la seu de Serveis Socials, ens hem dirigit a l’edifici consistorial per traslladar la denúncia de la situació al Ple Municipal. En el moment en què hem arribat a la plaça de l’Ajuntament, un petit grup d’activistes que es trobaven entre el públic del Ple s’han aixecat cridant per denunciar que a l’Hospitalet es vulneren els drets humans. En paral·lel, des del carrer, les més de cent persones mobilitzades hem fet soroll amb xiulets i estris de cuina i hem llegit un manifest.

Durant la lectura del manifest s’ha explicat que durant els darrers mesos s’ha pogut constatar una dificultat sistemàtica per a obtenir cita amb serveis socials. Correus que no es responen, telèfons que no funcionen, manca d’atenció presencial i tràmits que s’eternitzen. No són pocs els casos que es coneixen de persones que han trigat mesos en aconseguir cita, fins i tot en situacions crítiques. No hi ha protocols d’urgència, ni per talls de subministrament ni per casos de desnonament, deixant a les famílies desprotegides en moments crítics.

Per posar-ne un exemple, una persona que es va apropar a l’assessorament col·lectiu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica al setembre, amb un menor a casa, porta ja quatre mesos sense aigua a la seva llar.

Una altra de les coses més greus que hem denunciem és el fet de que l’Ajuntament de l’Hospitalet assegura a les usuàries que necessiten un habitatge d’urgència que no hi ha Mesa d’Emergència. Això, evidentment, és fals; i es fa perquè, segons hem pogut esbrinar, l’Ajuntament es nega a reconèixer el dret d’aquestes persones a un habitatge públic perquè n’hi ha pocs disponibles i això implicaria tenir una llista d’espera llarga que perjudica la propaganda política de l’equip de govern. És a dir, per a evitar dir que hi ha una llista d’espera el que fan és negar-los l’accés a les persones que ho necessiten.

Aquesta mobilització s’ha convocat després que el passat 10 de novembre diverses entitats dels moviments socials -PAH, APE i Sindicat de Llogateres- ens reunissim  amb Jesús Husillos, tinent d’alcaldia d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans de l’Ajuntament de l’Hospitalet per reclamar un canvi d’actitud urgent i necessari per part dels Serveis Socials del municipi.

En aquella reunió, el tinent d’alcaldia, Jesús Husillos, va admetre que el telèfon de reserva de cites no funciona des de fa mesos (només es pot demanar cita per telèfon i per correu), que hi ha una greu mancança de personal d’atenció i que només tenen un tècnic per atendre situacions d’urgència en desnonaments per cobrir una ciutat de més de 260.000 habitants. Així mateix, va assegurar que no veia possibilitat de revertir aquesta situació durant els pròxims mesos.

Per tot plegat, denunciem la insostenible situació actual d’emergència econòmica i social, de pobresa i de desprotecció generalitzada a la ciutat, fet pel qual centenars de famílies s’apropen a les nostres assemblees afectades per greus problemes d’habitatge i pobresa energètica. Tanmateix, malgrat estar immerses en aquesta situació crítica pel que fa a la garantia dels drets bàsics de la ciutadania, les entitats mencionades considerem que l’Ajuntament de l’Hospitalet no està a l’altura de les circumstàncies i és per això que seguirem amb les mobilitzacions fins que l’Ajuntament no canviï la seva actitud i posi fil a l’agulla per ajudar a les famílies vulnerables del municipi.