La crisi social continua: cal mantenir la moratòria de talls!

A només 12 dies que expiri la moratòria dels talls de subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, el Govern encara no ha anunciat la seva pròrroga

Els moviments en defensa dels subministraments bàsics exigeixen canvis estructurals que vagin més enllà de les pròrrogues de l'”escut social” o de mesures lligades al bo social elèctric

A l’inici de la pandèmia de covid el març del 2020, el Govern va adoptar una sèrie de mesures extraordinàries i amb caràcter temporal per limitar-ne els impactes econòmics i socials, especialment entre els sectors més vulnerables i en risc d’exclusió; la moratòria de talls de subministraments bàsics d’aigua, llum i gas va ser una de les mesures que van caracteritzar l’escut social que aleshores es va configurar. Aquesta moratòria ha estat prorrogada diverses vegades, sempre in extremis, cosa que alimenta un clima d’incertesa per a una de cada quatre persones a Espanya, població que actualment es troba en situació d’exclusió social, segons l’Informe FOESSA 2021.

El pròxim 31 de desembre finalitza la vigència de la moratòria de talls de subministraments i, al dia d’avui, el Govern no ha fet pública la seva intenció de prorrogar aquesta mesura. Tenint en compte que la situació de crisi energètica continua assotant les llars especialment vulnerabilitzades, és imprescindible que aquesta moratòria es mantingui mentre no es prenguin mesures estructurals i permanents.

Davant d’aquesta situació d’inseguretat, les organitzacions socials i els col·lectius ciutadans que lluitem per garantir l’accés als serveis essencials a tota la població reiterem al president Pedro Sánchez i a la ministra Teresa Ribera les nostres preocupacions i demandes.

  • En primer lloc, posem en evidència amb preocupació que el Govern encara no hagi abordat la resolució del deute contret per les famílies amb les companyies subministradores durant la moratòria de talls. En el difícil i llarg procés de recuperació, no es pot afegir a les famílies l’angoixa d’un deute que s’incrementa mes a mes.
  • És important també ressaltar que la moratòria de talls només protegeix famílies beneficiàries del bo social o que compleixin els requisits, deixant moltes famílies vulnerabilitzades fora de la seva protecció mentre no s’adopti l’ampliació a altres col·lectius definits a la nova agenda europea del consumidor; s’ampliï  la definició de consumidor vulnerable i s’automatitzi el procediment d’accés a aquestes mesures de protecció. D’altra banda, davant del venciment de la moratòria de talls i les insuficients mesures adoptades pel Govern, exigim canvis estructurals en l’actual normativa de protecció de les famílies vulnerabilitzades en matèria de subministraments bàsics i, per tant, que es mantingui la moratòria mentre no es produeixin aquests canvis. 
  • La consolidació del principi de precaució, que obligui les empreses subministradores a consultar als Serveis Socials sobre la situació de la llar abans de qualsevol tall i a garantir el subministrament si es produeix una situació de vulnerabilitat. La prohibició de talls no ha d’estar subjecta a cap termini, perquè no es tracta d’ajornar temporalment, sinó de donar una solució permanent.
  • La incorporació del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament en la legislació de més alt nivell. Concreció en la normativa i reconeixement per llei d’un mínim vital d’aigua per beure, cuinar i higiene bàsica, que garanteixi la vida i la salut de les persones.
  • El reconeixement de la figura del consumidor vulnerable, de manera que, entre altres qüestions, comprengui els subministraments bàsics en un habitatge i incrementi els límits de renda per a respondre a la realitat social actual. En aquest sentit, el Govern ha de contemplar la implementació d’una tarifa social progressiva en funció dels ingressos de les llars, que garanteixi un mínim vital d’aigua i energia.
  • L’assumpció dels costos de la pobresa energètica per part de les empreses. Les factures impagades que es derivin de l’aplicació del principi de precaució s’hauran de sufragar, de conformitat amb un posterior desenvolupament reglamentari, a través d’un sistema de finançament participat en el 100% per les mateixes companyies de tots els segments implicats, sense que aquestes puguin repercutir en les factures de les consumidores.
  • La signatura de convenis amb les companyies subministradores d’energia per a sufragar les factures impagades per famílies vulnerabilitzades des de l’inici de la moratòria i fins que no s’implementin mesures definitives.

 

Alianza contra la Pobreza Energética, Coordinadora de Vivienda de Madrid, Ecologistas en Acción, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Red Agua Pública, Socaire, Fundación Isadora Duncan, AEIOLuz, Asociación de Ciencias Ambientales, Ecoserveis, ECODES, Amigos de la Tierra,  Fundación Renovables, Instituto Universitario de Investigación de Ingeniería Energética en la Universitat Politècnica de València, CGT Confederación General del Trabajo y CECU Federación de consumidores y usuarios.