El Govern no ha de permetre talls de subministrament en ple estiu

Després de la primera onada de calor, moltes llars viuen amb incertesa el final de la vigència de les principals mesures de protecció en matèria de subministraments

La moratòria de talls i l’ampliació dels descomptes del bo social elèctric cauran el pròxim 1 de juliol si l’Executiu no mou fitxa abans

21 de juny de 2022

Un cop superada la primera onada de calor de l’any, amb temperatures rècord a moltes parts de l’Estat, torna la incertesa sobre les principals mesures de l’anomenat Escut Social en matèria de pobresa energètica. Prorrogades amb caràcter trimestral, el pròxim 1 de juliol deixaran d’estar vigents la moratòria de talls (electricitat, gas i aigua), l’accés al bo social per a autònoms afectats econòmicament per la pandèmia i l’ampliació dels descomptes d’aquest bo. El Govern, com comença a ser habitual, encara no s’hi ha pronunciat i moltes llars vulnerabilitzades poden viure amb angoixa els pròxims dies.

El context actual no dona treva i, a la situació d’emergència climàtica, que sol comportar un major consum elèctric, se li han de sumar els alts preus de l’electricitat en el mercat majorista, dels quals depèn, per exemple, la tarifa regulada (PVPC), a la qual han d’acudir totes aquelles famílies vulnerabilitzades que vulguin accedir al bo social. En aquest sentit, la factura de la llum de l’usuari mitjà amb aquesta tarifa (sense els descomptes del bo social) va arribar als 120,68 euros al maig, un 46,9% per sobre dels 82,13 euros del mateix mes de l’any passat, situant-se com el sisè més alt de la història.

Davant d’aquesta situació, preveiem que moltes famílies, que encara pateixen l’impacte de la pandèmia, no podran fer front a les seves factures i moltes altres continuaran impagant. El deute que ve generant-se per a moltes d’elles des de l’esclat de la COVID-19 és una qüestió que ens preocupa enormement i l’increment dels preus d’electricitat ha provocat lògicament que les quantitats impagades s’hagin multiplicat exponencialment. Aquest problema no pot ser oblidat per part del Govern, qui ha de buscar fórmules per reduir aquest deute a zero.

Per a totes elles, la moratòria de talls en vigor des de l’abril del 2020 és imprescindible si volen tenir els seus subministraments garantits, així com l’ampliació dels descomptes del bo social (del 25 al 60% i del 40 al 70%), perquè el deute generat no sigui major o perquè no es produeixin impagaments en el cas de famílies que sí que puguin fer front a les factures gràcies a les rebaixes del mecanisme.

Per això, els mateixos col·lectius i organitzacions que des de desembre del 2020 hem reclamat mesures valentes amb relació als subministraments bàsics, exigim a l’Executiu i en especial a la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el manteniment d’aquestes mesures i la seva ampliació fins que no s’aprovin mesures de caràcter estructural.

En aquest sentit, com ja hem fet anteriorment, reclamem:

  • La consolidació del principi de precaució, que obligui les empreses subministradores a consultar els Serveis Socials sobre la situació de la llar abans de qualsevol tall i a garantir el subministrament si es produeix una situació de vulnerabilitat. La prohibició de talls no ha d’estar subjecta a cap termini.
  • La incorporació del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament en la legislació de més alt nivell. Concreció en la normativa i reconeixement per llei d’un mínim vital d’aigua per beure i cuinar i per a la higiene bàsica.
  • La redefinició de la figura del consumidor vulnerable, de manera que, entre altres qüestions, comprengui els tres subministraments. En aquest sentit, el Govern ha de començar a estudiar la implementació d’una tarifa social progressiva en funció dels ingressos de les llars per als subministraments de llum i gas i un mínim vital per a l’aigua.
  • L’assumpció dels costos de la pobresa energètica per part de les empreses. Les factures impagades que es derivin de l’aplicació del principi de precaució s’hauran de sufragar, de conformitat amb un desenvolupament reglamentari posterior, a través d’un sistema de finançament participat en el 100% per les mateixes companyies de tots els sectors implicats.
  • La signatura de convenis amb les companyies subministradores d’energia per sufragar les factures impagades per famílies vulnerabilitzades des de l’inici de la pandèmia i fins que no s’implementin les mesures definitives.

El Govern ha decidit anar prorrogant les mesures de protecció trimestre a trimestre, fet que genera molta incertesa a les llars vulnerabilitzades, que han d’esperar a l’últim Consell de Ministres abans de l’expiració de la vigència de les mateixes per saber si continuaran protegides enfront dels talls de subministrament. En aquest cas, es tractaria de la reunió de l’Executiu prevista per al dimarts 28 de juny, dos dies abans de la data límit. Reclamem un major compromís de la ministra Ribera i que s’anunciï la pròrroga de totes les mesures com més aviat millor per poder donar una major tranquil·litat a les famílies. L’onada de calor que acabem de viure només és la primera de la temporada i no podem permetre que la ciutadania pateixi les properes sense els seus subministraments garantits.

Les organitzacions signants som l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Coordinadora de Vivienda de Madrid, Ecologistes en Acció, la Plataforma per un Nou Model Energètic i la Xarxa Aigua Pública.