APE exigeix a Naturgy en la seva Junta d’Accionistes la condonació del deute de milers de famílies catalanes

En una intervenció per escrit, preguntem a la companyia si signarà aquest 2022 un conveni amb la Generalitat
El seu president executiu respon de forma tèbia i llança pilotes fora

Barcelona, 15 de març de 2022

Com ja és tradició, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha intervingut avui en la Junta General d’Accionistes de Naturgy i ha traslladat una sèrie de preguntes al seu Consell d’Administració. En aquesta ocasió, la intervenció s’ha centrat en el deute acumulat per famílies vulnerabilitzades a Catalunya i en la necessitat que la companyia tanqui un acord amb la Generalitat per a posar fi a la situació.

A dues setmanes del primer aniversari del conveni signat entre Endesa i Govern, hem aprofitat el context per a exigir a Naturgy, la segona companyia en nombre de clients a Catalunya, que segueixi els mateixos passos i arribi a un acord que posi solució al deute que acumulen des de 2015 milers de famílies vulnerabilitzades catalanes. En una situació com l’actual, amb els preus de la llum i el gas desorbitats, és més urgent que mai trobar una solució i donar una segona oportunitat a les famílies.

La intervenció, que només s’ha pogut traslladar per escrit a la cúpula de Naturgy, ha estat la següent:

El passat 29 de març del 2021 la Generalitat de Catalunya i Endesa, després d’anys de pressió ciutadana, van signar un històric acord per a condonar el deute de 35.000 famílies a tot el territori català, permetent-los així començar de zero i acabar amb la seva angoixa. La companyia assumia d’aquesta manera, a càrrec dels seus beneficis, més de 28 milions d’euros, que representen un 73% del deute contret per famílies vulnerabilitzades entre el 2015 i el 2020.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica ens consta que el Govern de la Generalitat té la voluntat de tancar acords similars amb la resta d’empreses energètiques durant el present any. Ens preguntem doncs si, en l’actual context de preus desorbitats i amb milers de famílies angoixades sense saber si podran fer front a les seves factures, tindrà Naturgy una actitud proactiva per a resoldre aquesta situació.

Per això, i tractant-se de la segona companyia en nombre de clients a Catalunya, els fem les preguntes següents:

  1. Després de més de 7 anys de vigència de la Llei 24/2015, s’asseuran a negociar com finalment va fer Endesa?
  2. Estan disposats a assumir una condonació de deute per poder alliberar milers de famílies vulnerabilitzades?
  3. Si la resposta és afirmativa, es comprometen a tancar un acord abans de la fi del 2022?

La resposta ens l’ha donat Francisco Reynés, President Executiu de Naturgy, que una vegada més ha tirat pilotes fora remetent al seu Departament de Sostenibilitat i als projectes de la seva fundació, les iniciatives de la qual sens dubte queden curtes, vista la situació que estan sofrint actualment milers de famílies vulnerabilitzades.

El president de la companyia ha fet referència també a la Llei 24/2015 i una vegada més s’ha escudat en la falta de desplegament reglamentari d’aquesta, excusa que la companyia ja va utilitzar per a intentar no assumir responsabilitats al novembre de 2018 amb l’incendi que va posar fi a la vida d’una anciana de 81 anys a Reus. En aquest sentit, és important destacar que la llei és claríssimament explícita pel que fa a la signatura de convenis entre l’Administració catalana i les diferents companyies perquè aquestes assumeixin a fons perdut els costos de la pobresa energètica a Catalunya, i el conveni signat amb Endesa el mes de març passat de 2021 així ho demostra.

Finalment, ha afegit que no hi ha un únic camí per a donar resposta a la situació de les famílies vulnerabilitzades, donant a entendre que la seva companyia no té voluntat avui dia de signar un conveni similar i que inclogui la condonació del deute.

Lamentablement la resposta de Naturgy no ens sorprèn. Malgrat intentar projectar una imatge de companyia compromesa amb la sostenibilitat i els aspectes socials, l’empresa una vegada més demostra que el seu únic objectiu és maximitzar beneficis. En aquesta junta d’accionistes ha anunciat un benefici net de 1.231 milions d’euros en 2021, i malgrat constatar que en l’últim trimestre de 2021 i el que portem de 2022 s’han aconseguit pics desorbitats en els preus de la llum i el gas, sembla que la companyia no té en compte l’impacte que té sobre els seus clients més enllà de veure una oportunitat de negoci per a la seva comercialitzadora de mercat lliure.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica continuarem reivindicant la responsabilitat que tenen les companyies energètiques com Naturgy en la pobresa energètica i exigint que assumeixin els deutes de les famílies vulnerabilizadas amb part dels seus beneficis que malgrat la pandèmia i de la crisi energètica, any rere any continuen augmentant.