[Comunicat] La pobresa energètica mata. La Llei 24/2015 salva vides!

L’APE i la PAH convoquem avui una concentració per exigir responsabilitats per les morts que causa la pobresa energètica i que es podien haver evitat

Dilluns, la Rosa, una dona de 81 anys, va morir a Reus a causa d’un incendi provocat per una espelma amb la qual s’il·luminava perquè feia dos mesos Gas Natural havia ordenat tallar-li la llum per impagament. Des d’aquesta concentració volem enviar el condol als seus familiars i amics, lamentant profundament una mort que es podia haver evitat si Gas Natural hagués complert la Llei 24/2015 de mesures urgents contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica, en vigor a Catalunya des de l’agost de l’any passat, gràcies a l’impuls de la Iniciativa Legislativa Popular contra els desnonaments i la pobresa energètica.

El principi de precaució de la Llei 24/2015 obliga a les empreses subministradores, que al final són les que tenen la informació de les persones que tenen impagaments, a consultar a Serveis Socials abans d’efectuar un tall, per veure si la persona està en situació de vulnerabilitat, i de ser així, no el pot efectuar. L’Ajuntament de Reus diu que no tenia constància dels impagaments de les factures, fet que demostra que la companyia ha incomplert de manera flagrant la llei i el que és més greu, que aquesta mort es podia haver evitat.

Malauradament, el cas de la Rosa no és un cas aïllat, moltes famílies es troben en situacions similars. Els bombers denunciaven fa tan sols unes setmanes que 6 de cada 10 dels incendis amb víctimes mortals que es produïen a Catalunya tenien a veure amb la pobresa energètica.

I aquí cal fer un aclariment perquè hi ha certa confusió sobre què està vigent i que no d’aquesta Llei: és cert que, obeint a la banca, el PP va impugnar gran part de les mesures d’habitatge i que el Tribunal Constitucional les ha suspès fins a dictar sentència, i això ens indigna. Però cal tenir present que les mesures de pobresa energètica les vam salvar del recurs gràcies a la pressió social, i que estan plenament vigents.

L’Aliança contra la Pobresa Energètica no ens hem cansat de denunciar, des de l’endemà mateix de l’entrada en vigor de la llei, els incompliments flagrants per part de les companyies elèctriques i de gas que han fet cas omís a una llei aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya. Hem fet accions de denúncia reiterades contra les elèctriques i també hem exigit molts cops a la Generalitat que actuï d’ofici, que inspeccioni aquestes companyies i que no es quedi asseguda esperant que arribin les denúncies. La Generalitat té constància dels incompliments diaris per part d’aquestes companyies perquè els hem denunciat des de la societat civil i des dels mateixos ajuntaments, però l’únic que ha fet és obrir un centenar d’expedients pels quals ha posat 18 sancions d’import mínim, 10.000 euros, i no ha pres cap acció d’ofici.

És per aquest motiu que exigim responsabilitats, en primer lloc i sobretot a Gas Natural, que ha incomplert el principi de precaució i l’obligació que té de posar-se en contacte prèviament amb Serveis Socials. I en segon lloc a l’Administració, Generalitat i ajuntaments, que en definitiva són els garants de què es compleixin les lleis aprovades al Parlament de Catalunya. Estem estudiant iniciar accions legals contra tots aquells que han incomplert la Llei.

Així mateix, exigim a la Generalitat que apliqui una sanció exemplar a Gas Natural imposant una multa de màxima quantia, 1 milió d’euros, per tractar-se d’una infracció molt greu. Alhora demanem una reunió d’urgència amb el Conseller Jordi Beiget, d’Empresa i Coneixement, perquè ens expliqui de primera mà quins seran els propers passos que faran.

Evitar els talls de subministrament i fer que s’apliqui el principi de precaució és el primer pas per afrontar l’emergència, però les obligacions que s’estableixen a la llei no queden aquí. També estableix un mecanisme per fer-se càrrec del deute que se’ls hi genera a les famílies que no poden fer front a les factures. No té cap sentit que els ajuntaments, com explicava Reus ahir en la roda de premsa, continuïn pagant amb pressupostos municipals les factures impagades de famílies vulnerables i continuem engreixant els beneficis de companyies que fan negoci amb la gestió de drets bàsics. De nou, la responsabilitat recau sobre la Generalitat, que més d’un any després de l’entrada en vigor de la llei no ha signat els convenis amb les companyies subministradores que han de garantir que aquestes es facin càrrec dels deutes de les famílies aplicant ajuts a fons perdut i descomptes significatius, tal com marca l’article 6.3.

L’hivern ja està aquí, dilluns va morir una dona a Reus per culpa d’un tall de Gas Natural, demà pot ser a qualsevol altre indret de Catalunya i qualsevol altra empresa subministradora. No té cap sentit que si tenim una eina com la Llei 24/2015 es permeti que situacions com aquesta tornin a succeir.

La Llei 24/2015 salva vides i no podem permetre ni un incompliment més per part de cap empresa subministradora.

Ni set, ni fred, ni foscor!