Aturem l’estafa de la llum: #LaLlumÉsNostra

Nombroses organitzacions i col·lectius de Catalunya, entre els quals es troben col·lectius d’habitatge, sindicats laborals, casals de joves, organitzacions ecologistes i altres, estem impulsant una gran mobilització contra la pujada dels preus de la llum i els subministraments, emmarcada en el context de crisi i de deteriorament de les condicions de vida que estem patint.

La manifestació tindrà lloc el dissabte 6 de novembre, a les 18h a Plaça Universitat. Llegeix el manifest, adhereix-te i comparteix! Ens sobren els motius per sortir al carrer.

ATUREM L’ESTAFA DE LA LLUM!

El preu de la llum no ha deixat de pujar i d’encendre indignació. Setmana rere setmana hem vist com els preus batien rècords històrics, sota l’ombra d’una màfia de grans multinacionals que controlen el 90% del sistema elèctric espanyol, i que especulen i es lucren amb un bé de primera necessitat com és l’electricitat.

Aquestes pujades es produeixen en mig d’un augment general de preus que és tot un atac contra la nostra capacitat adquisitiva. A l’últim any la factura de la llum ha pujat en un 44%, el cost dels combustibles en un 23% i la inflació general ja se situa en més d’un 4%, apujant també el preu dels aliments i d’altres productes bàsics. Mentre el cost de la vida no deixa d’augmentar, l’atur continua disparat, els treballs precaris s’estenen com una taca d’oli, ens condemnen a pensions de misèria, i continuen els desnonaments de famílies que no poden més.

Ni que insisteixin en el relat sobre la “transició energètica”, aquesta pujada de preus no té res a veure amb l’ecologisme, i de fet estan aprofitant les polítiques per reduir emissions de CO2 per treure més beneficis. El negoci de l’energia és tan gran que, tot i que consumim menys que fa uns anys, els beneficis d’aquestes empreses no han deixat de multiplicar-se, igual els sous dels seus directius. En el cas de la llum, un sistema de preus fraudulent fa que la paguem molt per sobre del seu cost de producció.

Tot i els seus grans beneficis, aquestes multinacionals ofereixen un servei deficient: milers de famílies pateixen reiterats i prolongats talls de llum, especialment als barris i zones més humils. Les mesures preses pel Govern en aquestes últimes setmanes sembla que serviran per ben poc, i la crisi seguirà fent estralls i agreujant les diferències entre uns rics que cada cop ho són més, i una majoria que cada cop ho tenim pitjor.

Hem de ser clares: garantir de manera justa l’accés als mitjans de vida més elementals, i a les energies en particular, és incompatible amb què aquests estiguin privatitzats al servei d’uns pocs rics. Exigim mesures de caràcter urgent per reduir els preus de les energies i de la llum, però anem més enllà: el problema de fons no se solucionarà fins que no traiem de les seves mans el que és nostre. Les grans empreses energètiques han d’expropiar-se per posar-les al servei del poble, i sota el nostre control.

La batalla de l’electricitat l’hem de lliurar i guanyar al carrer, com altres que tenim per davant. No hi ha una altra manera i podem perdre més temps: és hora de què ens mobilitzem, per a conquerir la llum contra qui ens imposa la tirania de la seva foscor.

El 6 de novembre, tothom als carrers!

Adhereix-te al manifest aquí.