La pandèmia continua i la crisi social s’aguditza. No podem permetre que expiri la moratòria de talls de subministraments bàsics

El Govern no aclareix què passarà amb els talls de subministraments bàsics d’electricitat, aigua i gas després de la fi de l’escut social el pròxim 31 d’octubre

Els moviments en defensa dels subministraments bàsics exigeixen canvis estructurals que vagin més enllà de l’“escut social” o de mesures lligades al bo social elèctric

Els moviments criden a mobilitzar-se el pròxim 28 d’octubre a Madrid contra la pujada del preu de l’electricitat

Madrid, 22 d’octubre de 2021

El març de 2020, a l’inici de la pandèmia de la COVID-19, el Govern va adoptar un escut social que incloïa mesures temporals, com la moratòria de talls de subministraments bàsics d’aigua, llum i gas. Aquesta moratòria ha estat prorrogada en diverses ocasions, sempre in extremis, la qual cosa alimenta un clima d’incertesa entre les persones en situació de vulnerabilitat, amb dificultats per pagar les factures de serveis bàsics.

La situació de pandèmia continua i la crisi social i econòmica s’ha aguditzat, com es posa de manifest en els últims estudis sobre la incidència de la pobresa a Espanya. Segons dades de la Fundació Foessa (2021), durant l’últim any i mig s’ha incrementat en 2 milions el nombre de persones que viuen en situació d’exclusió social severa, respecte als nivells previs a la pandèmia (4 milions de persones). S’estima que un 13% de la població es troba actualment en situació d’exclusió social severa i un 11% en situació d’exclusió moderada.

Aquest context de crisi social s’ha vist agreujat per la vertiginosa escalada dels preus del gas i de l’electricitat. El Govern pretén fer-li front mitjançant un paquet de mesures, aprovat el passat 14 de setembre, en el qual s’inclou el subministrament mínim vital elèctric, que consisteix a ampliar el termini de protecció enfront dels talls d’electricitat per a les persones beneficiàries del bo social. El Govern defensa que aquesta mesura suposa un canvi estructural. No obstant això, el seu abast és limitat, ja que afecta només als serveis d’electricitat, deixant al marge altres serveis essencials, com l’aigua i el gas. A més, la protecció que ofereix està subjecta a un límit temporal de deu mesos, sense tenir en compte la situació de les persones transcorregut aquest període. Per aquests motius, aquestes polítiques queden lluny de cobrir les necessitats que constrenyen a les persones vulnerables, al mateix temps que defrauden les demandes de mesures de calat que la ciutadania organitzada porta temps reivindicant.

El pròxim 31 d’octubre finalitza la vigència de l’“escut social” i la moratòria de talls de subministraments i, en data d’avui, el Govern només ha fet pública la seva intenció d’estendre el termini de les mesures relacionades amb els desnonaments i els arrendaments.

Tot i que el secretari d’Estat de Medi Ambient va manifestar, durant una reunió amb la Xarxa Aigua Pública el passat 19 d’octubre, que existeix voluntat política per a ampliar la moratòria, la veritat és que no hi ha encara certesa sobre el que succeirà amb aquesta mida.

Davant aquesta situació d’incertesa, les entitats socials i els col·lectius que lluitem per garantir els serveis essencials a tota la població volem reiterar al president Pedro Sánchez i la ministra Teresa Ribera nostres preocupacions i demandes.

En primer lloc, posem en evidència amb preocupació que el Govern no hagi abordat encara com fer front al deute contret per les famílies amb les companyies subministradores durant la moratòria de talls. En el difícil i llarg procés de recuperació, no se’ls pot afegir a les famílies el pes del deute.

D’altra banda, davant el venciment de la moratòria de talls i les insuficients mesures adoptades pel Govern, exigim canvis estructurals en l’actual normativa de protecció de les famílies vulnerabilitzades en matèria de subministraments bàsics, i exigim que es mantingui la moratòria mentre no es produeixin aquests canvis. Entre aquests canvis estructurals, reclamem:

  • La consolidació del principio de precaució, que obligui les empreses subministradores a consultar als Serveis Socials sobre la situació de la llar abans de qualsevol tall i a garantir el subministrament si es produeix una situació de vulnerabilitat. La prohibició de talls no ha d’estar subjecta a cap termini.
  • La incorporació del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament en la legislació de més alt nivell. Concreció en la normativa i reconeixement per llei d’un mínim vital d’aigua per beure i cuinar i per a la higiene bàsica.
  • La redefinició de la figura del consumidor vulnerable, de tal manera que, entre altres qüestions, comprengui els tres subministraments i incrementi els límits de renda per a respondre a la realitat social de la ciutadania. En aquest sentit, el Govern ha de començar a estudiar la implementació d’una tarifa social progressiva en funció dels ingressos de les llars per als subministraments de llum i gas i un mínim vital per a l’aigua.
  • L’assumpció dels costos de la pobresa energètica per part de les empreses. Les factures impagades que es derivin de l’aplicació del principi de precaució s’hauran de sufragar, de conformitat amb un posterior desenvolupament reglamentari, a través d’un sistema de finançament participat en el 100% per les mateixes companyies de tots els segments implicats.
  • La signatura de convenis amb les companyies subministradores d’energia per a sufragar les factures impagades per famílies vulnerabilitzades des de l’inici de la pandèmia i fins que no s’implementin les mesures definitives.

La gravetat de la situació ens obliga a sortir al carrer i per això cridem a la mobilització el pròxim 28 d’octubre a Madrid, per a mostrar el nostre rebuig al poder de les elèctriques i exigir al Govern mesures efectives per a pal·liar aquesta situació.

Aliança contra la Pobresa Energètica, Coordinadora de Vivienda de Madrid, Ecologistas en Acción, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Red Agua Pública