La Jutgessa cita a declarar com a investigats a dos dels cobradors d’Endesa

La instrucció del cas d’assetjament dels cobradors d’Endesa avança i la Jutgessa prendrà declaració a dos treballadors de DPS Consulting.

Es tracta d’un dels administradors de l’empresa de recobraments i la treballadora que suposadament es va fer passar per personal judicial.

Barcelona, 10 de març de 2021

Bones notícies des de la Ciutat de la Justícia. La Jutgessa que s’encarrega del cas d’assetjament dels cobradors d’Endesa ha citat a declarar en qualitat d’investigades a dues persones vinculades a DPS Consulting, una de les empreses a la qual l’energètica confia la reclamació del deute de famílies vulnerabilitzades. La declaració, prevista per demà, es dirigeix a un dels administradors del despatx de recobraments i la treballadora que suposadament va realitzar la trucada que va fer esclatar el cas d’assetjament.

La citació forma part de la fase d’instrucció, en la qual es troba actualment el procediment judicial després de l’admissió a tràmit de la querella impulsada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). En l’acte de demà, la magistrada del Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Barcelona prendrà declaració als dos investigats, que respondran a les preguntes de la pròpia jutgessa, així com del ministeri fiscal i de l’advocat de la Yolanda, la querellant. Cal recordar que els fets denunciats podrien ser constitutius dels delictes d’usurpació de funcions públiques, realització arbitrària del propi dret i coaccions, castigats amb penes de fins a tres anys de presó.

Des d’APE considerem aquesta declaració com un gran avanç en el cas d’assetjament contra els cobradors d’Endesa. Després de l’admissió a tràmit de la querella a finals de l’any passat, la magistrada va derivar la investigació al cos de Mossos d’Esquadra, que van retornar els resultats a jutjats, fet que ha acabat desembocant en la citació d’aquestes dues persones en qualitat de querellats. Seguim confiades que el procediment segueixi endavant i serveixi per a acabar amb la impunitat amb què actuaven fins ara les empreses de recobrament de les grans energètiques.

La Yolanda, veïna vulnerabilitzada de Cubelles, a la qual Endesa li reclama un deute de 2015 de més de 2.000 euros, és un exemple d’aquesta mena de pràctiques. En el seu cas, va rebre una trucada a finals de juny de l’any passat d’una persona que es va fer passar per personal judicial i que la va amenaçar amb embargaments sobre tots els seus comptes i ingressos si no pagava el que devia en menys d’una setmana.

Juntament amb APE, vam aconseguir primer denunciar el cas davant els mitjans de comunicació, per després presentar a finals de juliol una querella, en col·laboració amb Arrels Advocades, que ha estat finançada gràcies al suport de la ciutadania. En poc més d’un mes, la campanya de micromecenatge “L’assetjament dels cobradors d’Endesa, a judici” va aconseguir 5.001 euros de més d’un centenar de persones cofinançadores, que serviran per cobrir el conjunt de les despeses del procediment judicial. Amb totes elles volem compartir doncs aquesta bona notícia, que ens dona forces per al que vindrà d’ara endavant.

Com hem indicat anteriorment, el cas encara es troba en fase d’instrucció. Per tant, hem d’esperar per veure si les possibles responsables de la trucada a la Yolanda són definitivament imputades i portades a judici oral. De moment, celebrem que el procediment continua avançant per a acabar d’una vegada per totes amb l’assetjament que pateixen les famílies vulnerabilitzades amb deutes amb grans companyies com Endesa. Seguirem informant.

Volem tornar a agrair expressament totes les vostres aportacions a la campanya #AcosoDeEndesaAJuicio, que estan fent possible aquest procediment: Aura ViCa, Yolanda Mesa, Claudio, Pepa Roselló, Hyerim Yoon, MJM, Marta García, Gerard Salvany, Andra, Roger Reixach Sánchez, Arnau, Jaume Aliaga Huguet, Jaume Rovira, Lola Sánchez, Iraida, David Jou Bueno, Dani López, Maria Campuzano, Xavi Valls, Carmen Pérez González, Marc Escarrabill, Irene González Pijuan, Les Baux de Provence, Daniel Barrera, Maria Herrero, Xecspir, Lucía La Flaca, Eduardo Arenas, Laura Piñero, Virginia Soler, Diana Pascual Sánchez, Iñigo Antepara, Albert Homs, Barcelona en Comú, Toni, Bernat Berenguer, Marine Cornelis, Beatriz Felipe Pérez, Margarida Prats Mas, Susana Segovia, José Luis Jacas, Milagros Barbero, Marta Anducas Armengou, Xapo, Bitterswt, Meritxell Lendinez Marti, Sergi López Ayats, Matthias Brugger, Carlos Avellaneda Martínez, Cristina Güerri, Rosario Alcantarilla Ramos, Josep Babot Barbero, Elena Soler, Oscar Martínez Rivera, Ferran Marin, Ana G. Aupi, Pablo Azpilicueta, Daniel Carabantes Segura, Fernando Varela Rial, Stephanie Ascencio, Josep Vives, Sergio, Carmen, Joseba Barandiaran García, Ana Novoa Pardo, Carlos Ramiro, Marc Aubets Quintana, NATS (Niños y Adolescentes Trabajadores), Lucía Armiño Varela, Neus Escofet Sánchez, Antoni de la Fuente Sánchez, Anarres, Maria Vives Ingla, José de Jesús Rivera Virués, Jordi Isidro Llobet, Rafael Partagás López, Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Raúl Velasco, Marilyn Smith, Pere Brunet, Moisès Subirana Iborra, Xavier Pedrós Cortasa, Carlos Usón Villalba, Ferran Alà Salat, Živa Kavka Gobbo, Arnau Pujol Vallribera, Laura Parés Teixidó, David Madurell López, Irene, Nora Rocher i Bongaertz, Clàudia Custodio, Marisa Castro Delgado, Gonzalo Candanedo, Josep Dolset Manchó, Carmen González Pijuan. I tota la resta d’aportacions anònimes!