El jutge admet a tràmit la querella presentada per l’APE contra els cobradors d’Endesa

Els fets podrien ser constitutius de delictes castigats amb penes de fins a tres anys de presó

L’APE llancem campanya de micromecenatge per fer front a les despeses del procediment

Barcelona, 9 de desembre de 2020

El passat 30 de juliol vam presentar una querella contra DPS Consulting per denunciar el que fa anys anem presenciant: l’assetjament que pateixen famílies en situació de vulnerabilitat per part d’empreses com Endesa, que contracten aquest tipus de despatxos per reclamar deutes impagats de llum o de gas. Les seves estratègies no tenen límit: cartes, trucades, amenaces amb judicis falsos. Fins i tot ara s’han fet passar per funcionaris judicials.

A finals de juny de 2020, en plena pandèmia, la Yolanda, una veïna vulnerable de Cubelles (Barcelona) rep una trucada al seu mòbil. A l’altre costat del telèfon, la persona s’identifica com una funcionària del poder judicial i li adverteix que si no paga els més de 2.000 euros que deu a Endesa, en menys d’una setmana se li embargaran tots els comptes i ingressos, incloses prestacions socials, des dels mateixos jutjats.

La Yolanda, aterrida davant la perspectiva de perdre els pocs ingressos amb què compta, va aconseguir gravar la trucada i traslladar a l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) el seu contingut. Després d’escoltar la conversa i realitzar consultes a diferents advocats, destapem la veritat. La trucada provenia de DPS Consulting, un despatx d’advocats i empresa de recobraments contractada per Endesa per fer la feina bruta: assetjar i aporugar famílies com la de la Yolanda per pagar els seus deutes, tot i conèixer la seva situació de vulnerabilitat.

Ara el jutge ha vist indicis de delicte i ha admès a tràmit la querella. Els fets que denunciem podrien ser constitutius dels delictes d’usurpació de funcions públiques, realització arbitrària del propi dret i coaccions, castigats amb penes de fins a tres anys de presó. En tractar-se de delictes no menors, el procediment comptarà amb una fase d’instrucció, que ja ha començat, i el judici oral, un procediment que pot demorar-se més d’un any i mig.

Per primera vegada es porta a judici l’assetjament que pateixen les famílies vulnerables per no poder pagar les seves factures de llum o de gas, pràctiques de les quals Endesa és responsable, per acció o omissió. Empreses com Endesa subcontracten suposats despatxos d’advocats o empreses de recobrament com DPS Consulting que, amb pràctiques extremadament agressives, pressionen a les famílies per aconseguir cobrar factures en nom de la companyia.

DPS Consulting és una de les empreses que s’ocupen dels recobraments de la companyia elèctrica, així com d’altres grans subministradores com Naturgy o Agbar.

Per tot això, des d’avui, l’APE, juntament amb Enginyeria Sense Fronteres Catalunya, llancem una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo.org per costejar les despeses del procediment, que poden arribar als 3.000-5.000 € (en el cas de no acabar en condemna i hàgim de fer front als costos del mateix).

Amb la campanya convidem a la ciutadania compromesa a fer la seva aportació i ser partícip d’aquesta batalla contra l’Oligopoli, evitant que cap empresa de recobrament contractada per Endesa o qualsevol altra subministradora torni a assetjar famílies vulnerables. És el moment que les companyies, que consenten la pràctica d’aquestes actuacions, deixin de derivar el deute de famílies en situació de vulnerabilitat a tercers actors.

Lamentablement, el cas de la Yolanda no és un cas únic, però sí un exemple claríssim de què significa aquest assetjament per a milers de famílies vulnerables que es veuen en la tessitura d’escollir entre pagar les seves factures de llum o omplir la nevera.

L’APE no permetrem que empreses com Endesa continuïn actuant amb impunitat assetjant famílies vulnerables.