Per una nova normalitat sense talls de subministraments. L’energia és un dret, no un negoci

Entitats de tot l’Estat denuncien en el marc de la Setmana Europea de lluita contra la pobresa energètica la situació d’absoluta desprotecció de milers de famílies en Espanya

Milers de famílies són víctimes de talls de llum indiscriminats i repetitius per culpa de l’estat de les xarxes i de la deixadesa de les companyies distribuïdores

Moltes altres famílies poden patir un tall de subministraments (llum, aigua i gas) a partir del 9 de maig, un cop finalitzi l’actual moratòria imposada pel Govern

Barcelona, 17 de febrer de 2021

Desenes d’entitats de tot l’Estat realitzen avui concentracions de denúncia descentralitzades en el marc de la Setmana Europea de lluita contra la pobresa energètica. L’objectiu principal és donar visibilitat als milions de famílies que, encara avui dia, estan afectades per aquesta problemàtica davant la passivitat del Govern estatal.

En primer lloc, milers de persones viuen angoixades davant el que pot passar un cop finalitzi l’actual moratòria de talls d’aigua, llum i gas el pròxim 9 de maig. L’Executiu de Pedro Sánchez, tot i prohibir les interrupcions per impagament en el cas de famílies vulnerables que compleixin amb els requisits de renda del bo social elèctric, no ha previst mesures per evitar l’acumulació de deute per part d’aquestes. Per això, les entitats alertem de l’onada de talls que poden produir-se una vegada es faciliti a les companyies l’opció d’interrompre el subministrament d’aquelles llars amb factures impagades.

En aquest sentit, algunes de les entitats ja vam facilitar en el seu moment una sèrie de propostes al Ministeri per a la Transició Ecològica, encapçalat per Teresa Ribera, que passen per la implementació del principi de precaució, un mecanisme que obligaria les companyies subministradores a preguntar sobre la situació de la família abans de qualsevol tall per impagament i a garantir el seu subministrament en el cas que es trobi en situació de vulnerabilitat. Aquesta mesura hauria d’anar acompanyada d’un període de carència sense talls fins a la seva implementació definitiva i d’una redefinició de la figura del consumidor vulnerable a fi de protegir més famílies que l’actual normativa.

En segon lloc, desenes de barris de tot l’Estat han denunciat talls constants de forma indiscriminada sense una resposta adequada per part de les companyies propietàries de la xarxa de distribució. Entre ells, el Distrito Norte i Haza Grande (Granada), la Font de la Pólvora (Girona), la Chanca-Pescadería, el Puche, Piedras Redondas, los Almendros, Casco Viejo, Quemadero i Fuentecica (Almería), San Juan (Jaén), Sant Roc (Badalona), Su Eminencia, Polígono Sur, San Jerónimo, parts de Pino Montano, las Candelarias i Torreblanca (Sevilla), Torre Baró, la Trinitat Nova i el Raval (Barcelona) o el Culubret (Figueres).

Tots aquests barris tenen en comú una evident deixadesa de funcions per part de la companyia distribuïdora, e-distribución (Grup Endesa), qui eludeix qualsevol responsabilitat sobre l’estat de les xarxes i s’escuda en unes suposades connexions irregulars. Mentrestant, les veïnes pateixen talls, sovint diàriament i en molts casos són ignorades per l’Administració. Per tot això, les mobilitzacions d’avui també serveixen per fer públics aquests casos i exigir solucions a les autoritats autonòmiques, que són les competents en matèria d’inspecció i sancions en l’àmbit de la distribució elèctrica; i al Ministeri per a la Transició Ecològica, com a màxima institució a l’Estat en matèria energètica. La ciutadania paguem cada any en les nostres factures milions d’euros en concepte de retribucions a l’activitat de distribució i és inacceptable que les companyies responsables no mantinguin adequadament les seves xarxes, perjudicant en molts casos als barris més humils de les nostres ciutats i pobles.

Finalment, capítol a part mereix la situació que estan vivint milers de persones en la Cañada Real (Comunitat de Madrid), on tant Naturgy com totes les administracions implicades, en particular el govern autonòmic, els neguen l’accés al subministrament elèctric. Tot i denunciar públicament aquest maltractament i portar el cas als tribunals, aquestes famílies, entre les quals es troben afectats al voltant de 2.000 menors, segueixen sense llum a les seves llars en ple hivern.

La fi de la moratòria, els talls indiscriminats als barris i la situació en la Cañada Real són motius suficients per sortir avui al carrer. Les accions convocades serveixen per denunciar la passivitat de les diferents administracions implicades davant les greus vulneracions de drets promogudes per les companyies subministradores. Des de les entitats socials sabem que la pobresa energètica mata i no podem tolerar ni una mort més per la seva culpa. En aquest sentit, s’estima que la precarietat energètica podria ser responsable d’unes 7.100 morts prematures a l’any a l’Estat espanyol. En plena pandèmia i de manera permanent en la tornada a la normalitat, exigim un futur sense talls de subministrament, on no es faci negoci amb els nostres drets.

Acabem assenyalant que cal aconseguir una transició energètica justa que garanteixi el dret a totes, el seu caràcter social, però igualment abordi el repte que suposa l’emergència climàtica, amenaça que ens exigeix amb urgència una transició ecològica i social global, en què la qüestió energètica forma part important pels seus impactes ambientals i socials.