La societat civil exigim en una reunió amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, mesures per a protegir les famílies que pateixen pobresa energètica

En la trobada, li vam traslladar un document amb propostes concretes en matèria de subministraments que fem públic avui

Després d’aconseguir l’ampliació de la moratòria de talls fins a maig, les entitats seguim treballant per a implementar el principi de precaució i millorar la figura del consumidor vulnerable

12 de febrer de 2021

Dimecres passat, 10 de febrer, representants de diferents entitats i moviments socials que advoquem per la defensa de l’energia i l’aigua com a drets i que treballem en el dia a dia amb persones afectades, ens vam reunir amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, per traslladar-li una sèrie de propostes en matèria de pobresa energètica i subministraments bàsics, que avui fem públiques i que considerem imprescindibles per fer front a l’actual situació.

La trobada es produeix després de l’aprovació al gener per part del propi ministeri d’un reial decret-llei que introdueix la figura del consumidor vulnerable i que ofereix el marc general perquè les diferents normatives sectorials desenvolupin els drets associats a ell. Per això, li facilitem un document amb les principals mesures consensuades que haurien d’aprovar-se com més aviat millor en matèria d’energia i de desenvolupament del dret humà a l’aigua, entre les quals es troben:

 1. Ampliació dels actuals barems de renda del consumidor vulnerable d’energia elèctrica i aplicació als subministraments d’aigua i gas.
  1. Exemple: en el cas d’unitats familiars sense menors, ampliació del límit actual per a la consideració de vulnerable (11.862,90 €/any) a un més garantista i concorde a la realitat socioeconòmica de la ciutadania (19.771,50 €/any).
 2. Millora de la informació: major transparència i claredat.
  1. Implementació de formats homogenis de comunicació en els casos de canvis de companyia, amb models creats per part dels ministeris competents.
  2. Deure de remetre una comunicació anual a tots els consumidors elèctrics i de gas en mercat lliure i regulat sobre les característiques del mercat regulat i el bo social i els seus requisits d’accés.
  3. Reserva de pressupost estatal per a la creació per part dels ajuntaments i els consells comarcals d’oficines d’atenció al consumidor energètic, en les quals poder tramitar optimitzacions de factures, consultes contractuals i resolució de conflictes amb les companyies subministradores.
  4. Impuls de sistemes d’informació públics que garanteixin a la ciutadania l’accés de les dades rellevants dels serveis bàsics.
 3. Prohibició de certes pràctiques de reclamació de deute a consumidors vulnerables:
  1. Prohibició de cedir la reclamació de deute de consumidors vulnerables a tercers actors.
  2. Obligació per part de les companyies de disposar d’un servei específic d’atenció als consumidors vulnerables.
  3. Limitació del nombre de comunicacions i/o trucades a consumidors vulnerables i limitacions del contingut d’aquestes, excloent la possibilitat d’incloure escrits judicials no presentats.
  4. Facilitació de l’accés a representació lletrada gratuïta per a qualsevol procediment judicial de reclamació de quantitats (sense importar la quantia).
 4. Protecció especial dels subministraments considerats essencials (dependents energètics).
  1. Ampliació de la figura del subministrament essencial, perquè pugui contemplar el subministrament elèctric ininterromput per a altres tractaments mèdics que es realitzen a les llars i les medicacions dels quals requereixen refrigeració contínua, com poden ser els tractaments amb insulina, per exemple.
  2. Flux ininterromput d’energia en les comunitats de veïns on viuen persones amb mobilitat reduïda, per poder facilitar el seu accés a tota mena de tractaments mèdics o per a la recàrrega d’elements com les cadires de rodes elèctriques.
  3. En els casos d’especial vulnerabilitat, garantir la quantitat suficient d’aigua que permeti el gaudi d’una vida digna.

Podeu accedir al document complet aquí.

La reunió amb el ministre i el seu equip es va desenvolupar en un to cordial i tant el ministeri com les organitzacions es van emplaçar a seguir treballant de forma conjunta per la implementació de les mesures proposades, tenint en compte que algunes d’aquestes demandes apel·len a competències de diferents ministeris.

La reunió de dimecres dona continuïtat a aquella que les mateixes entitats vam mantenir amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el desembre passat, en la qual vam reclamar la implementació del principi de precaució per a evitar la interrupció del subministrament a famílies vulnerabilitzades i un període sense talls fins llavors, així com la redefinició de la figura de consumidor vulnerable en matèria de subministraments.

Després d’aconseguir l’ampliació de la moratòria de talls fins al 9 de maig, les diferents entitats seguim lluitant de manera conjunta perquè s’aprovin diferents mesures que millorin la vida dels milions de persones a l’Estat espanyol que pateixen pobresa energètica i viuen a mercè de les grans companyies. Esperem que la reunió amb el ministre Garzón sigui el primer pas per a un marc de col·laboració que doni els seus fruits i aconsegueixi aquest fi.