L’APE, contra la criminalització dels barris afectats pels talls indiscriminats d’Endesa

Davant de la reunió convocada per avui pel conseller Tremosa, reclamem la participació activa de les entitats socials

És inacceptable que la Generalitat compri el relat d’Endesa i vinculi els talls al cultiu de marihuana

Barcelona, 15 de gener de 2021

Els barris i municipis afectats arreu de Catalunya pels talls indiscriminats d’Endesa s’han multiplicat exponencialment des de principis d’any i han convertit la problemàtica en una qüestió de país, fet que ha obligat la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, a implicar-se per tal de trobar una solució. Segons hem pogut saber, el propi conseller Ramon Tremosa ha convocat una trobada amb administracions per aquesta mateixa tarda per tal de tractar la greu situació actual, una reunió a la qual des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) reclamem poder participar de forma activa.

L’APE portem denunciant aquesta situació des de fa dos anys, quan vam conèixer el cas del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, que va viure durant molt de temps aquests talls, amb caràcter gairebé diari. Des de llavors, hem col·laborat amb més barris afectats, com són la Font de la Pólvora, a Girona, Sant Roc, a Badalona, o el Culubret, a Figueres. D’aquesta forma, el passat 24 de desembre vam convocar una roda de premsa davant de la seu central d’Endesa a Barcelona per denunciar les greus vulneracions de drets que s’estaven produint, i en la qual van participar l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i la Plataforma Sant Roc Som Badalona.

Per aquest motiu, és imprescindible que des del Departament d’Empresa se’ns convoqui a la reunió i es permeti la participació activa de les entitats que portem temps treballant la qüestió. Fins ara, l’actuació de la conselleria no ha estat a l’altura i ha consistit a comprar al 100% el relat d’Endesa, que vincula els talls exclusivament a les suposades connexions irregulars que deriven de plantacions de marihuana. Ahir, per exemple, la Generalitat, a través del Departament d’Interior, va publicar una deplorable nota de premsa en la qual el director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Manel Torrent, assenyalava “el frau elèctric en general com una de les causes dels problemes en la qualitat del subministrament elèctric”, sense fer cap mena de menció a l’estat de les xarxes de distribució propietat d’Endesa.

Des de l’APE creiem que afirmacions com aquesta, que situen tota la responsabilitat sobre les veïnes i, per tant, no posen el focus sobre la companyia, serveixen per criminalitzar els barris afectats i són impròpies d’un govern que teòricament hauria de defensar els drets bàsics de la ciutadania, com és l’accés als subministraments. A més, durant aquestes últimes setmanes, en les quals hi ha hagut un augment considerable del consum elèctric domèstic per culpa del fred, hem pogut veure com la problemàtica s’ha generalitzat a tot el territori català, invalidant l’excusa dels cultius de cànnabis com la principal causa.

Segons les dades fetes públiques ahir, fins a 390.000 persones de 29 municipis diferents podrien ser víctimes dels talls continus d’Endesa, una xifra que representa el 5% de la població catalana. Davant d’aquesta realitat, vincular els talls a les plantacions és una broma de mal gust. Per això, reclamem que el Departament d’Empresa i Coneixement i el conseller Tremosa prenguin la iniciativa i exigeixin solucions immediates a Endesa, sense oblidar els canvis estructurals que l’actual xarxa de distribució a molts barris de Catalunya ‒totalment obsoleta‒ necessita.

El primer pas comença per la participació d’entitats socials com l’APE en la reunió d’aquesta tarda. En un moment com aquest, cal la màxima transparència i la col·laboració d’administracions i societat civil per tal de buscar solucions per a una problemàtica que, no només afecta Catalunya, sinó a molts altres barris de l’Estat. És l’hora de deixar-li clar a Endesa: prou talls als nostres barris!

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!