Els barris de Catalunya diuen prou als talls indiscriminats d’Endesa

Sant Roc (Badalona), el Culubret (Figueres) i la Font de la Pólvora (Girona) pateixen talls diaris per culpa de la deixadesa de la companyia distribuïdora

En una roda de premsa conjunta amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), les entitats veïnals i la participació de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, exigeixen responsabilitats a Endesa i reclamen la implicació de les administracions

Barcelona, 24 de desembre de 2020

Coincidint amb la vigília de Nadal, avui tres barris de diferents municipis catalans, en coordinació amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), hem denunciat públicament el maltractament del qual són víctimes per part d’Endesa, a través de la seva companyia distribuïdora e-distribución. Sant Roc (Badalona), el Culubret (Figueres) i la Font de la Pólvora (Girona), fa anys que pateixen talls generalitzats i en molts casos diaris per culpa del mal estat de la xarxa i la manca d’inversió i solucions, amb la consegüent vulneració de drets bàsics per a totes les famílies afectades.

Per aquest motiu, hem convocat una roda de premsa conjunta davant de la seu central d’Endesa a Barcelona per exigir responsabilitats a la companyia i reclamar la implicació de les diferents administracions competents en matèria d’energia. A la convocatòria, han intervingut representants de l’APE i la Plataforma Sant Roc Som Badalona i l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.

Els tres barris comparteixen problemàtica i desesperació per la manca de resposta per part d’Endesa. Els talls fa anys que afecten la vida de les seves veïnes, que no poden comptar amb un subministrament regular. Activitats quotidianes com cuinar, dutxar-se, estudiar o escalfar-se són missió impossible per a totes elles per culpa dels talls diaris que poden allargar-se durant hores.

En el cas de Sant Roc, el barri comptava el 2015 amb 12.386 habitants, i fa anys que pateix talls del subministrament elèctric durant els mesos d’hivern, coincidint amb l’època de màxima demanda. L’Ajuntament ha xifrat en 500 les famílies afectades. Les entitats, com és el cas de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, han denunciat la situació i compartit que, gràcies a la pressió veïnal, els últims dies han aconseguit que Endesa hi actuï d’urgència, però continuen a l’espera de canvis estructurals a la xarxa, després que fa dos anys ja es produís un incendi amb víctimes mortals al barri. Al mateix temps, l’actual alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, lluny de buscar solucions a aquesta situació, es limita a criminalitzar les famílies que veuen vulnerats els seus drets diàriament.

Per la seva banda, les veïnes del barri del Culubret, a Figueres, pateixen des de fa anys talls indiscriminats. El consistori ha cercat solucions durant els últims mesos, però Endesa segueix sense donar resposta a la problemàtica i, com en els altres casos, al·lega que les constants interrupcions de subministrament tenen el seu origen en les connexions irregulars i el frau elèctric, tot obviant l’estat de la xarxa i el seu deficient manteniment.

Finalment, en el cas de la Font de la Pólvora, es tracta d’un barri situat en un dels marges de la capital gironina, amb 1.771 habitants, que sovint ha patit l’oblit de les autoritats municipals. Malgrat que les seves veïnes han sofert aquests talls des de fa més de quatre anys, l’alcaldessa Marta Madrenas no ha fet costat al barri i en nombroses ocasions ha criminalitzat les famílies que hi resideixen. Gràcies a la pressió de les entitats, fa mesos es va decidir sectorialitzar la xarxa per evitar que totes les veïnes d’un mateix carrer, subministrades a través de la mateixa fase, patissin les interrupcions al mateix temps. Les obres es van aturar durant l’estat d’alarma i els talls, sovint de 6 o 7 hores, es van seguir repetint durant el confinament i encara són presents al dia d’avui.

Davant d’aquest escenari i entenent que no es tracta de fets aïllats, sinó d’una demostració de la nul·la responsabilitat d’Endesa en les seves tasques d’obligat compliment pel que fa al manteniment i el bon estat de la xarxa, els diferents barris i l’APE exigim a la companyia solucions estructurals. Cal, en primer lloc, que es realitzin auditories independents i transparents sobre la xarxa de distribució als territoris afectats per tal de detectar les possibles intervencions. Alhora, mentre no es duguin a terme els canvis necessaris a llarg termini, és imprescindible que s’asseguri que cap veïna és privada del seu subministrament elèctric en ple hivern. Per això, és necessari que Endesa faciliti actuacions ràpides i efectives: sectorialitzacions de la xarxa, instal·lació de generadors, etc. Cap solució serà completa si una sola veïna pateix un tall a casa seva.

Per altra banda, les entitats i l’Ajuntament de Figueres, tot sovint massa sols davant la problemàtica, exigim la implicació de les administracions competents en la matèria. Primer, el Departament d’Empresa i Coneixement, responsable de vetllar pel correcte exercici de l’activitat de les companyies distribuïdores (article 133.1.b de l’Estatut) i el seu conseller Ramon Tremosa han de prioritzar aquesta greu vulneració de drets entre les seves tasques pendents i assegurar-se que s’impulsin les corresponents sancions des de l’Agència Catalana del Consum davant dels nombrosos incompliments contractuals que s’estan produint.

A més, és menester que en l’àmbit estatal, tant el Ministeri per a la Transició Ecològica, liderat per la ministra Teresa Ribera, com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), s’impliquin també en aquests casos i tramitin els oportuns expedients sancionadors davant l’actuació d’Endesa si es detecten incompliments de les seves obligacions com a distribuïdora (article 41 del Reial Decret 1955/2000).

Com s’ha avançat anteriorment, els casos de Sant Roc, el Culubret i la Font de la Pólvora no són fets aïllats i responen a una política d’empresa, que prioritza els beneficis (1.511 milions d’euros els primers nou mesos de 2020) per sobre dels drets de la ciutadania. En aquest sentit, l’APE ja ha entrat en contacte amb altres territoris de l’Estat que pateixen situacions similars, com són la Zona Norte, a Granada, o la Cañada Real, a la Comunidad de Madrid (en aquest cas per part d’UFD, del grup Naturgy). Algunes de les entitats d’aquests barris ja han optat per la via judicial com a alternativa per obtenir solucions reals i marquen el camí a seguir si Endesa segueix donant l’esquena a les veïnes afectades.

Des de les entitats i institucions convocants, reclamem solucions efectives i que Endesa posi fi al patiment de centenars de famílies catalanes. Arribarem fins on calgui perquè aquestes persones puguin gaudir d’un subministrament garantit en el futur, especialment ara que acabem d’entrar a l’hivern. Aquesta denúncia és només un primer pas que dona el tret de sortida a aquesta campanya per aconseguir que ningú sigui privat d’accedir a l’electricitat per la deixadesa de les grans companyies com Endesa.

Els barris organitzats diuen prou als talls generalitzats!