El Govern generarà una onada de talls de subministrament al no prorrogar la moratòria

L’ampliació de “l’escut social” no inclou aquesta mesura i deixa exposades a milers de famílies vulnerables a partir de l’1 d’octubre

Les companyies no podran tallar a Catalunya, on segueix en vigor la Llei 24/2015

Barcelona, 29 de setembre de 2020

A l’espera de llegir la lletra petita demà en el BOE, el Govern central ha acordat no prorrogar de moment la moratòria de talls de subministraments en totes les llars de l’Estat, en una decisió que pot comportar conseqüències nefastes. Després del Consell de Ministres celebrat avui, s’ha anunciat l’ampliació temporal de l’anomenat “escut social”, però la garantia dels subministraments d’electricitat, gas i aigua ha quedat fora. Aquesta mesura, més necessària que mai en plena pandèmia, afecta a tot consumidor en el seu habitatge habitual i deixarà d’estar en vigor a partir de l’1 d’octubre, per la qual cosa, milers de famílies en situació de vulnerabilitat quedaran a costa de les companyies, que podrien iniciar una onada de talls.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) exigim a l’Executiu de Pedro Sánchez una rectificació immediata i que aprovi com més aviat una pròrroga indefinida de la prohibició de talls en l’àmbit domèstic fins que no s’inclogui el principi de precaució en la legislació espanyola en matèria de pobresa energètica.

En aquest sentit, fa gairebé un any i mig, el Ministeri per a la Transició Energètica va presentar l’Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica 2019-2024, en la qual s’incloïa el principi de precaució com una de les principals mesures a impulsar. Aquest consisteix bàsicament en imposar a les companyies la impossibilitat de tallar qualsevol subministrament fins que l’empresa no consulti la situació econòmica de la família afectada amb els Serveis Socials competents i es tingui la certesa de què no es tracta d’una família vulnerable. Per això, reclamem que fins que no s’estableixi aquest mecanisme de manera efectiva, es prorrogui l’actual prohibició de tall en tot l’àmbit domèstic, més encara quan ens trobem enmig d’una pandèmia mundial i a les portes d’una gran crisi social i econòmica.

Si l’anomenat “govern progressista” no fa res, milers de famílies vulnerables a tot l’Estat podran patir talls en els seus domicilis a partir de l’1 d’octubre. Moltes d’elles han vist com les seves factures s’han incrementat durant el confinament i no han pogut fer front als pagaments. Per aquest motiu, des de l’APE ja exigim, en declarar-se l’estat d’alarma, que era necessari establir la gratuïtat dels subministraments a càrrec de les empreses per uns mesos, però el Govern va desoir la demanda i a partir del pròxim dijous serem testimonis de les conseqüències. Moncloa d’aquesta manera es plega als interessos de les grans companyies, que s’han oposat a la prohibició des del primer moment.

La prohibició de talls és una mesura de mínims i és inacceptable que no es prorrogui. Recollida originalment en el Reial Decret-llei 8/2020, es va ampliar a principis d’abril a tota residència habitual després de les queixes de l’APE. Al juliol es va decidir ampliar la protecció fins al 30 de setembre. Per contra, el Consell de Ministres ha donat llum verda a l’extensió de la cobertura del bo social elèctric amb la introducció de nous supòsits. Fins al 30 de juny de 2021, podran acollir-se al descompte del 25% en la factura elèctrica aquelles famílies amb algun membre en situació d’atur, en ERTO o que hagi vist reduïda la seva jornada laboral per cures o, en el cas de ser empresari, afrontar circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos. Malgrat les bones intencions, i com ja hem repetit en múltiples ocasions, el bo social és una mesura que no ofereix solucions reals a les persones que pateixen la pobresa energètica, atès que moltes d’elles segueixen sense poder fer front a les seves factures, tot i comptar amb els corresponents descomptes. A més, no abasta les factures de gas ni d’aigua, augmentant el grau de desprotecció d’aquestes famílies. En aquest sentit, tot i que durant la roda de premsa posterior al Consell s’ha esmentat la figura del bo social tèrmic, la realitat és que es tracta d’una dotació única anual molt reduïda (entre 25 i 123,94 €), segons disponibilitat pressupostària i a la qual moltes de les participants de les nostres assemblees, tot i realitzar els tràmits establerts, no han pogut accedir encara al dia d’avui.

Preguntada pels mitjans, la portaveu María Jesús Montero ha indicat que tot i la no inclusió de la prohibició, totes les famílies vulnerables a Espanya estan protegides del tall a través de la legislació energètica. Des de l’APE neguem rotundament aquesta afirmació, ja que els únics subministraments protegits de tall són els d’aquelles famílies amb bo social i amb algun menor de 16 anys, persona amb discapacitat o en situació de dependència entre els seus membres, així com aquelles que comptin amb el descompte màxim del bo social (vulnerables severes) i a les quals els Serveis Socials els cobreixin la meitat dels impagaments. Aquest fet demostra que moltes famílies vulnerables, per exemple les que no compten amb el bo social per desconeixement o les persones grans que viuen soles i tenen una pensió de 700 €, estaran totalment desprotegides davant de les companyies. La pregunta que caldria fer-se llavors seria: si les famílies vulnerables ja estaven protegides, per què es va aprovar una prohibició de tall? Amb quina protecció específica compten ara els subministraments de gas i aigua? Les explicacions ofertes han estat summament decebedores i demostren un grau de desconeixement de la realitat de la pobresa energètica molt preocupant.

A part de la garantia de subministrament, també ha estat exclosa de l’ampliació de “l’escut social” la pròrroga en la sol·licitud del bo social elèctric. Així que a partir de dijous, les famílies vulnerables que no hagin renovat el seu bo després de dos anys des de la seva adjudicació perdran els seus beneficis i hauran de tornar a presentar tota la documentació requerida, amb les traves burocràtiques que ja hem denunciat en el passat.

Afortunadament, les famílies vulnerables de Catalunya no seran víctimes de la deixadesa del Govern, gràcies a la Llei 24/2015, que les protegeix del tall i inclou el principi de precaució com a principal mecanisme de garantia del benestar d’aquestes famílies. En el territori català s’han evitat durant l’últim lustre milers de vulneracions de drets en forma de talls de subministraments, i per això és imprescindible que eines com aquesta es repliquin en el conjunt de l’Estat. Fins llavors, la millor solució consisteix a prorrogar la prohibició de tall en l’àmbit domèstic de forma indefinida i no deixar a l’estacada a milers de famílies vulnerables.

Des de l’APE seguirem recordant-li al Govern que no deixar ningú enrere vol dir garantir els subministraments a totes les famílies en plena pandèmia, i que no hi ha habitatge digne sense subministraments. Exigim fets, no meres paraules.