La societat civil assenyalem Endesa en el marc de la setmana contra la Pobresa Energètica

L’Aliança contra la Pobresa Energètica i diferents col·lectius en defensa dels Drets Humans i en lluita contra l’Emergència Climàtica denunciem les múltiples vulneracions de l’empresa davant la seva seu a Barcelona

Barcelona, 19 de febrer de 2020

Amb motiu de la Setmana contra la Pobresa Energètica, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i diferents col·lectius organitzem una concentració a les portes de la seu central d’Endesa a Barcelona per tal d’assenyalar-la com a màxima responsable de la Pobresa Energètica i l’Emergència Climàtica. A la concentració convoquem juntament amb PAH Barcelona, Fridays For Future, Rebel·lió o Extinció Catalunya, Bombers Indignats, Xarxa per la sobirania energètica, Plataforma per la Dignitat Font de la Pólvora de Girona, Plataforma Som Sant Roc Badalona i l’Associació de Veïns i Veïnes de La Mina.

Endesa és una de les principals empreses de l’oligopoli i la comercialitzadora i distribuïdora que concentra més clients a Catalunya, a part de ser l’empresa de l’Estat espanyol que més contamina. Endesa és, amb diferència, l’empresa espanyola que més gasos d’efecte hivernacle emet: 30 milions de tones el 2018. Mentre aquesta informació sortia a la llum el passat desembre, la gran elèctrica va encarregar-se de “netejar” la seva imatge a la passada COP de Madrid, comprant les portades dels principals diaris del país, mentre seguia sent la principal responsable d’un model energètic injust i insostenible.

Alhora, les famílies afectades, l’APE i altres entitats portem anys denunciant les pràctiques d’aquesta empresa, que té com a únic objectiu seguir augmentant beneficis. Mentre acumula una mitjana de 1.500 milions d’euros anuals, segueix tallant el subministrament a persones vulnerables a tot l’Estat, excepte a Catalunya, on la Llei 24/2015, fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular, va parar-li els peus ara farà prop de 5 anys. No obstant l’empresa segueix pressionant, assetjant i judicialitzant les famílies,  inclús en els casos de subministrament irregular d’acord amb algun ajuntament, perquè paguin el deute acumulat, mentre continua sense ajustar-los les condicions contractuals i canviant-les sistemàticament al mercat lliure, o dificultant que puguin rebre ajudes com el bo social.  En la mateixa línia, Endesa encara no ha signat la darrera proposta de conveni que totes les administracions de Catalunya i entitats socials vam consensuar i fer pública el passat mes de desembre.

Els talls de llum massius i indiscriminats que han patit centenars de famílies del barri de la Mina (Sant Adrià del Besòs) i que encara avui dia pateixen diàriament als barris de la Font de la Pólvora (Girona) o Sant Roc (Badalona) són un exemple claríssim de la deixadesa d’Endesa pel que fa a les seves responsabilitats a l’hora de mantenir correctament la xarxa. Malgrat que cada any l’Estat compensa amb milions d’euros Endesa per aquesta tasca, la realitat és que molts són els barris del territori que són víctimes dels abusos de l’empresa.

Precisament per això, l’acció de denúncia, en el marc de la Setmana contra la Pobresa Energètica, és convocada de manera coral, juntament amb altres entitats i moviments que estan defensant drets bàsics, així com treballant per la justícia climàtica. Cap “green washing” podrà tapar la quantitat de vulneracions que Endesa porta dècades exercint amb impunitat, tant al Nord com al Sud global, i és per això que des de la societat civil diem prou. L’ecocidi, l’explotació i espoli de recursos que empreses com Endesa perpetren, inclouen també la despossessió de les famílies en situació de vulnerabilitat, i en general de tota la ciutadania, a través de les nostres factures, per les quals no paguem un preu just ni rebem un servei segur i de qualitat.

Cap més vulneració sense resposta, ni en la setmana contra la Pobresa Energètica ni durant la resta de l’any. La ciutadania organitzada ha marcat les línies vermelles que el sector privat no pot tornar a creuar i estem decidides a la defensa dels Drets Humans i del planeta, des de la sobirania, la democratització i la justícia social i climàtica.

 

Endesa responsable!

Ni set, ni fred ni foscor! 

 

Aliança contra la Pobresa Energètica

Associació de Veïns i Veïnes de La Mina

Bombers Indignats

PAH Barcelona

Plataforma per la Dignitat Font de la Pólvora de Girona

Plataforma Som Sant Roc Badalona

Fridays For Future Barcelona

Rebel·lió o Extinció Catalunya

Xarxa per la sobirania energètica