Gairebé quatre mesos després de l’amenaça d’Endesa, s’anuncia el document que el Govern haurà de defensar davant la companyia
Dimecres, 18 de desembre de 2019
Avui, després de gairebé quatre mesos de treball, que han comptat amb la participació activa de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), s’ha fet pública la proposta definitiva de conveni que la Generalitat plantejarà a Endesa. La presentació ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i ha comptat amb la intervenció del President Quim Torra. Entre les mesures principals, destaquen la demanda que sigui la companyia qui assumeixi la totalitat del deute acumulat per les famílies protegides de tall per la Llei 24/2015, així com que sigui la mateixa Endesa qui assumeixi el 60% dels possibles futurs impagaments.
En primer lloc, des de l’APE celebrem que en la proposta final s’hagi inclòs el 100% de la condonació per part d’Endesa, donat que era una de les nostres principals demandes. I fruit de la pressió feta, s’ha aconseguit el consens entre totes les administracions per incloure-ho a la proposta. Per culpa de la negativa de l’empresa a signar els convenis en el seu moment, milers de famílies han acumulat un deute milionari, inflat artificialment amb unes condicions contractuals no adients a la seva situació, que la companyia ha d’assumir sí o sí. Aquesta voluntat ha estat defensada per desenes d’ajuntaments de tot el territori, que a partir de la iniciativa de l’APE, han aprovat mocions als seus plens exigint que fos la companyia qui fes front a aquests impagaments sense posar un euro públic.
En segon lloc, el conveni estableix un repartiment del 60-40 entre Endesa i Administracions per a les factures que les famílies en situació de vulnerabilitat no puguin pagar en el futur. Malgrat que l’esperit de la llei era que fossin les companyies les que assumissin el cost de la pobresa energètica a Catalunya totalment. A la proposta de conveni de 2017 ja es va plantejar un repartiment del 50-50 amb el que no estàvem d’acord. Ara, dos anys després, hem aconseguit que les administracions es posin d’acord en reclamar a Endesa que assumeixi un percentatge superior al de les institucions públiques. Tot i això, volem deixar clar que, mentre el model energètic estigui controlat per grans empreses com Endesa, que fan negoci amb drets bàsics, seguirem lluitant perquè les grans companyies assumeixin la totalitat d’aquests impagaments, ja que són elles les principals responsables.
En tercer lloc, el text acordat afegeix alguns deures tant per a Endesa com per a la Generalitat. Per a la companyia, se l’obliga, entre d’altres, a optimitzar els contractes de les famílies protegides per la Llei 24/2015 per tal que les factures siguin més reduïdes, i a millorar el canal de comunicació amb l’Administració en cas d’impagament, a fi d’evitar algunes males praxis produïdes per part de les empreses envers els Serveis Socials municipals. També es demana a les companyies bonificar el 100% de les altes de famílies en situació de risc d’exclusió residencial, així com se cessin les pràctiques d’assetjament per reclamar deutes, entre altres obligacions. Moltes de les millores tècniques proposades per l’APE les hem recollit precisament d’un diàleg fluid amb el personal tècnic dels municipis catalans. Per altra banda, la Generalitat haurà de crear un model únic per facilitar la comunicació entre les empreses i els municipis, així com donar suport als ens locals en el desplegament de la legislació vigent.
Tant l’APE, com els milers de famílies de tot el territori que tenen factures impagades el dia d’avui, portem esperant la signatura dels convenis més de quatre anys. Malgrat que no compartim que l’Administració pública assumeixi part dels possibles impagaments futurs, per molt que sigui en un percentatge inferior al de l’empresa, necessitem que la situació es desbloquegi definitivament i aquestes famílies puguin començar de zero i comptin amb tota la protecció possible. Recordem d’aquesta forma que malgrat que hi ha hagut contactes entre Endesa i la Generalitat des d’abans de l’estiu, tal com han reconegut les dues parts, la companyia ha continuat assetjant moltes persones mitjançant empreses de recobrament i fins i tot ha començat a portar als tribunals a persones per cobrar el deute acumulat.
Per tant, volem que aquest escenari d’incertesa acabi d’una vegada i aquestes situacions no es tornin a repetir mai més. El passat mes de juliol, després d’una reunió de la Comissió ILP-Habitatge – Llei 24/2015 amb el President Torra, el mateix Govern es va comprometre a signar els convenis abans d’acabar l’any. Sabem perfectament que el text que avui s’anuncia és només una proposta, però depèn de la Generalitat defensar fermament el document perquè sigui aquest el conveni que s’acabi signant definitivament entre Endesa i l’Administració catalana. Mentrestant, l’APE seguirem al carrer fent pressió per assegurar-nos que així sigui.
NI SET, NI FRED NI FOSCOR!