A les portes del Nadal, l’APE pressiona Endesa perquè signi el conveni presentat el dimecres passat

Les famílies no poden arrossegar més el seu deute i alcen la veu: #EndesaFirmaJA

Barcelona, 23 de desembre 2019

Avui l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i desenes de famílies afectades per la pobresa energètica ens plantem davant les oficines comercials d’Endesa, amb la legitimitat de la proposta de conveni que la Generalitat va presentar dimecres passat, després de mesos de reunions de treball en les quals hem participat. A les portes del Nadal, veiem la necessitat de visibilitzar que han passat ja quatre anys i mig sense comptar amb aquests convenis, que han de permetre eixugar el deute de les famílies en situació de vulnerabilitat.

L’acció de denúncia vol assenyalar l’empresa i els seus abusos i fer sentir el crit unànime del carrer perquè l’empresa signi, al més aviat possible i d’una vegada per totes, els convenis que preveu la Llei 24/2015. Endesa va mostrar la seva veritable cara el passat mes d’agost, una cara que les persones afectades ja fa temps que pateixen. En comptes d’una negociació en igualtat de condicions amb l’Administració, la companyia va assentar les bases d’un clima centrat en l’amenaça de tall i la reclamació d’un deute que ha anat creixent precisament per deixadesa de la mateixa empresa. Alhora, Endesa ha continuat assetjant moltes persones mitjançant empreses de recobrament, i fins i tot ha començat a portar als tribunals a persones per cobrar el deute acumulat.

Per aquest motiu, i després de gairebé sis anys de lluita, des de l’APE celebrem el moment de consens social que vivim i entenem la importància que la proposta de conveni s’hagi fet pública, i ho fem a través de l’acció d’avui davant Endesa, per recordar-li que l’opinió pública desaprova els abusos de l’empresa. Davant això, i mentre transformem el model energètic privatitzat en què vivim, exigim a l’empresa que decideixi si està a l’altura de la responsabilitat de gestionar un servei essencial per a la vida de les persones o si respon només a la seva junta d’accionistes i a la maximització de beneficis.

Des de la ciutadania organitzada avui alcem la veu en les oficines d’Endesa i diem PROU:

#EndesaFirmaJA perquè les famílies no poden esperar més. La demora deliberada per part de l’empresa en el procés de signar els convenis, ha fet que milers de famílies acumulin un deute inflat artificialment amb unes condicions contractuals no adients a la seva situació.

#EndesaFirmaJA perquè l’endeutament perpetua l’angoixa de les famílies i afecta negativament la seva salut. La condonació del deute acumulat i la cobertura periòdica dels deutes que puguin acumular-se en un futur significa començar de nou i poder tenir una segona oportunitat.

#EndesaFirmaJA perquè no només és una proposta legítima sinó que a més és realista. Assumir el deute acumulat representa menys d’un 0,4% dels seus beneficis.

#EndesaFirmaJA perquè les administracions de tot el territori i la ciutadania mobilitzada han marcat ja les línies vermelles. 

Davant el xantatge i les vulneracions de drets: mobilització i control social.

Ni set, ni fred, ni foscor!