Victòria! Absoltes les tres activistes de l’APE que Agbar va portar als tribunals

La companyia les havia denunciat per una acció a les seves oficines on es demanava la condonació del deute de famílies vulnerables.

Les tres activistes del col·lectiu, inclosa la seva portaveu, han estat finalment absoltes dels delictes pels quals Aigües de Barcelona (Agbar) les va denunciar. Després de més d’un any de lluita, el magistrat del Jutjat d’Instrucció núm. 30 de Barcelona ha decidit posar fi al procediment per prescripció dels delictes atribuïts, donat que el cas portava paralitzat des del març de 2018 per culpa d’un procés de mediació sense resultats.

Cal recordar en aquest sentit que la denúncia d’Agbar té el seu origen el febrer de 2018, quan l’APE va realitzar una acció de denúncia durant més de vuit hores a les oficines comercials de la companyia a Barcelona. En la mateixa s’exigia que Aigües de Barcelona condonés el deute que les famílies en situació de vulnerabilitat havien acumulat abans de la posada en marxa del Fons de Solidaritat, el mecanisme de descomptes en les factures per a aquests col·lectius. Fem palès, per exemple, que algunes famílies tenien un deute pendent que rondava els 1000 euros i seguien rebent de forma periòdica cartes als seus domicilis amb el recordatori de l’impagament.

El mateix dia de l’acció, els responsables de la companyia van assegurar que el que s’estava reclamant era impossible de dur a terme; però al cap de dues setmanes, milers de famílies vulnerables de Barcelona i rodalies van rebre una carta on se’ls informava que el seu deute relatiu a la part de consum (l’apartat més important) havia estat condonat per Aigües de Barcelona, demostrant un cop més que les accions de desobediència civil són sovint palanca de canvi davant dels interessos de les grans multinacionals.

No obstant això, Agbar va decidir denunciar tres de les activistes que van participar en l’acció que acabem d’explicar i es va marcar el 16 de maig de 2018 com a data de celebració del judici. És en aquest moment quan l’APE va decidir endegar una campanya de denúncia contra la repressió d’Agbar envers la ciutadania organitzada (#EncausadesPerAgbar), que va comptar amb l’adhesió de més d’un centenar d’entitats i col·lectius d’arreu del planeta i va culminar en una roda de premsa multitudinària davant les mateixes oficines que s’havien ocupat pacíficament el mes de febrer.

Davant d’aquest escenari, Agbar va fer marxa enrere i va proposar un procés de mediació, fet que va fer suspendre el procediment judicial de forma temporal. La mediació, dirigida per la Degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, va comptar amb diverses reunions que van mostrar les posicions totalment oposades de les dues parts, i davant la impossibilitat d’arribar a un acord, les responsables d’Aigües de Barcelona van optar per deixar morir el cas i no sol·licitar al Jutjat la reactivació del procediment.

Per tant, un any i mig més tard, podem dir que l’acció del febrer de 2018 ha acabat de la millor manera possible: amb la condonació del deute de milers de famílies vulnerables i amb l’absolució de les activistes encausades. Som conscients que aquest triomf no hagués estat possible sense el suport del més d’un centenar d’entitats que abans hem comentat. Per això, volem agrair la col·laboració de centenars d’organitzacions que ens van donar suport en el seu moment, aquesta victòria és de totes. Des del carrer, li hem demostrat un cop més a Agbar que seguirem defensant els drets de la ciutadania sense por a la seva repressió. Per altra banda, tenim clar que aquesta situació no l’haguéssim viscut si la gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana fos pública i democràtica i per això continuarem treballant per aconseguir la municipalització del servei.

NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!