Què és APE

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) és un moviment social que neix el 2014 per lluitar per garantir l’accés universal als serveis bàsics d’aigua i energia exercint pressió sobre l’Administració perquè garanteixi aquests drets i sobre les grans empreses subministradores perquè assumeixin la seva responsabilitat en aquesta xacra.

Pobresa Energètica

La pobresa energètica a l’Estat espanyol és una realitat per a un 11% de la població, que es troba amb dificultats per mantenir casa seva a una temperatura adequada els mesos freds i càlids, i fer front al pagament de les factures de la llum, el gas o l’aigua.

Aquesta problemàtica ha anat evolucionant al llarg dels anys, però als inicis de l’APE es parlava de talls d’electricitat que afectaven a més d’1,4 milions de famílies el 2012. Aquell any, els talls d’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es van triplicar respecte al 2011, arribant a més de 72.000 casos.

Són massa les famílies que es veuen obligades a decidir entre pagar la hipoteca, l’energia i l’aigua o alimentar els seus infants, i això sense comptar el col·lectiu de persones a les quals, per motius de salut, un tall en el subministrament posa en greu perill la seva vida.

Malgrat tot això, l’oligopoli energètic ‒Endesa, Gas Natural-Fenosa (ara Naturgy), Iberdrola, EON Espanya (ara Repsol) i EDP‒ i AGBAR, lluny de patir la crisi, augmenten els seus beneficis any rere any i no dubten a incrementar tarifes: l’electricitat ha pujat un 66,8% entre 2008 i 2018 i l’aigua s’ha encarit un 65% entre 2008 i 2015.

Amb l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, impulsada mitjançant una ILP per l’APE, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Observatori DESC, la situació a Catalunya ha canviat radicalment, tot experimentant un gran descens en el nombre de talls de subministrament. Així i tot, encara hi ha reptes al davant, com el compliment íntegre de la llei, la condonació del deute de les famílies afectades per part de les grans companyies, i la regularització dels serveis per famílies que estan ocupant en precari, entre d’altres.

Principis

Tant a les subministradores d’energia i aigua com a  les administracions públiques, els exigim:

  • Accés universal a l’aigua i l’energia. Tota família, malgrat que no pugui pagar, ha de tenir garantit l’accés als subministraments, que li permeti viure amb dignitat.
  • Aturar els talls indiscriminats. Que les administracions exerceixin el seu paper de garants dels drets humans i no deixin aquesta decisió a les empreses subministradores.
  • Que tots els costos de vetllar per aquests serveis bàsics siguin assumits per les mateixes companyies amb els seus multimilionaris beneficis: davant de tot, hi ha les persones. Exigim responsabilitats.