En la trobada, li vam traslladar un document amb propostes concretes en matèria de subministraments que fem públic avui
Després d’aconseguir l’ampliació de la moratòria de talls fins a maig, les entitats seguim treballant per a implementar el principi de precaució i millorar la figura del consumidor vulnerable
12 de febrer de 2021
Dimecres passat, 10 de febrer, representants de diferents entitats i moviments socials que advoquem per la defensa de l’energia i l’aigua com a drets i que treballem en el dia a dia amb persones afectades, ens vam reunir amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, per traslladar-li una sèrie de propostes en matèria de pobresa energètica i subministraments bàsics, que avui fem públiques i que considerem imprescindibles per fer front a l’actual situació.
La trobada es produeix després de l’aprovació al gener per part del propi ministeri d’un reial decret-llei que introdueix la figura del consumidor vulnerable i que ofereix el marc general perquè les diferents normatives sectorials desenvolupin els drets associats a ell. Per això, li facilitem un document amb les principals mesures consensuades que haurien d’aprovar-se com més aviat millor en matèria d’energia i de desenvolupament del dret humà a l’aigua, entre les quals es troben:
- Ampliació dels actuals barems de renda del consumidor vulnerable d’energia elèctrica i aplicació als subministraments d’aigua i gas.
- Exemple: en el cas d’unitats familiars sense menors, ampliació del límit actual per a la consideració de vulnerable (11.862,90 €/any) a un més garantista i concorde a la realitat socioeconòmica de la ciutadania (19.771,50 €/any).
- Millora de la informació: major transparència i claredat.
- Implementació de formats homogenis de comunicació en els casos de canvis de companyia, amb models creats per part dels ministeris competents.
- Deure de remetre una comunicació anual a tots els consumidors elèctrics i de gas en mercat lliure i regulat sobre les característiques del mercat regulat i el bo social i els seus requisits d’accés.
- Reserva de pressupost estatal per a la creació per part dels ajuntaments i els consells comarcals d’oficines d’atenció al consumidor energètic, en les quals poder tramitar optimitzacions de factures, consultes contractuals i resolució de conflictes amb les companyies subministradores.
- Impuls de sistemes d’informació públics que garanteixin a la ciutadania l’accés de les dades rellevants dels serveis bàsics.
- Prohibició de certes pràctiques de reclamació de deute a consumidors vulnerables:
- Prohibició de cedir la reclamació de deute de consumidors vulnerables a tercers actors.
- Obligació per part de les companyies de disposar d’un servei específic d’atenció als consumidors vulnerables.
- Limitació del nombre de comunicacions i/o trucades a consumidors vulnerables i limitacions del contingut d’aquestes, excloent la possibilitat d’incloure escrits judicials no presentats.
- Facilitació de l’accés a representació lletrada gratuïta per a qualsevol procediment judicial de reclamació de quantitats (sense importar la quantia).
- Protecció especial dels subministraments considerats essencials (dependents energètics).
- Ampliació de la figura del subministrament essencial, perquè pugui contemplar el subministrament elèctric ininterromput per a altres tractaments mèdics que es realitzen a les llars i les medicacions dels quals requereixen refrigeració contínua, com poden ser els tractaments amb insulina, per exemple.
- Flux ininterromput d’energia en les comunitats de veïns on viuen persones amb mobilitat reduïda, per poder facilitar el seu accés a tota mena de tractaments mèdics o per a la recàrrega d’elements com les cadires de rodes elèctriques.
- En els casos d’especial vulnerabilitat, garantir la quantitat suficient d’aigua que permeti el gaudi d’una vida digna.
Podeu accedir al document complet aquí.
La reunió amb el ministre i el seu equip es va desenvolupar en un to cordial i tant el ministeri com les organitzacions es van emplaçar a seguir treballant de forma conjunta per la implementació de les mesures proposades, tenint en compte que algunes d’aquestes demandes apel·len a competències de diferents ministeris.
La reunió de dimecres dona continuïtat a aquella que les mateixes entitats vam mantenir amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el desembre passat, en la qual vam reclamar la implementació del principi de precaució per a evitar la interrupció del subministrament a famílies vulnerabilitzades i un període sense talls fins llavors, així com la redefinició de la figura de consumidor vulnerable en matèria de subministraments.
Després d’aconseguir l’ampliació de la moratòria de talls fins al 9 de maig, les diferents entitats seguim lluitant de manera conjunta perquè s’aprovin diferents mesures que millorin la vida dels milions de persones a l’Estat espanyol que pateixen pobresa energètica i viuen a mercè de les grans companyies. Esperem que la reunió amb el ministre Garzón sigui el primer pas per a un marc de col·laboració que doni els seus fruits i aconsegueixi aquest fi.