Davant les amenaces de la companyia de tallar el subministrament a famílies vulnerables, les institucions catalanes fan front comú en la defensa de la Llei 24/2015
Aquest dijous, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) hem participat a Terrassa a la tercera i última de les reunions d’urgència convocades per les diferents administracions catalanes per donar resposta a les amenaces d’Endesa dirigides al món municipal. El missatge de les institucions, clar i contundent, inclou les nostres principals demandes: cap tall a famílies vulnerables a Catalunya i condonació íntegra del deute acumulat per part de la companyia.
A la trobada d’avui hi han participat desenes de representants d’ajuntaments de tot el territori, que a finals de juliol van rebre un burofax d’Endesa advertint que si els consistoris no feien front al 50% del deute acumulat de les famílies en situació de vulnerabilitat del municipi, iniciarien el procediment de tall a partir de l’1 d’octubre.
Aquesta amenaça, realitzada en ple període estival, va ser complementada per la mateixa empresa amb una nota de premsa el dia 1 d’agost, que pretenia fer una rentada d’imatge a la seva nefasta política envers la pobresa energètica. En el comunicat remès als mitjans de comunicació, Endesa proposava a l’Administració assumir el 50% del deute acumulat per les persones vulnerables, després de rebutjar aquesta opció a principis de 2017, mentre paral·lelament enviava als ajuntaments els burofaxos amenaçadors.
Davant d’aquesta situació d’alarma, les diferents administracions implicades van convocar una sèrie de reunions urgents, a les quals hem assistit i intervingut, per tal de fer-hi front. Així, el dilluns 2 de setembre, la Generalitat a través del seu Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va reunir representants de les quatre diputacions, les entitats municipalistes, l’AMB i el món social. A la trobada, es va acordar situar com a marc d’acció la defensa de la Llei 24/2015 i remarcar com a il·legal qualsevol tall de subministrament a famílies vulnerables a Catalunya. Alhora, es mostrava el total rebuig davant de l’actitud prepotent d’Endesa i s’exigia a la companyia que es retractés del contingut de la carta enviada.
Dos dies després, el dimecres 4, es produïa una reunió convocada per la Diputació de Barcelona, en la qual participaven representants dels municipis de la província. El missatge anava en la mateixa línia: rebuig a les intencions i les formes d’Endesa i front comú en defensa de la llei catalana, un text que deriva d’una Iniciativa Legislativa Popular impulsada per la societat civil.
Finalment, aquest matí, com hem avançat abans, ha tingut lloc a Terrassa la reunió que tenia com a objectiu aglutinar el gruix del món municipal per plantejar una estratègia conjunta davant d’Endesa. En la trobada, han participat representants de les quatre capitals de província, així com nombrosos alcaldes i alcaldesses de tot el territori. En aquest encontre, s’ha volgut fer un pas més enllà i s’ha acordat una declaració que veurà la llum els pròxims dies i que inclou com a punt destacat una de les principals demandes de l’APE: que el 100% del deute acumulat per les famílies en situació de vulnerabilitat sigui assumit per Endesa i la resta de companyies subministradores.
Al llarg de tota aquesta setmana, l’APE, com a part integrant del grup promotor de la Llei 24/2015, hem participat activament en totes les trobades realitzades, defensant d’aquesta forma els drets de la ciutadania. Al mateix temps, hem remarcat en tot moment la importància d’una resposta unitària i la necessitat que sigui Endesa, així com la resta de companyies, les que assumeixin la seva responsabilitat envers la pobresa energètica i condonin íntegrament el deute de les famílies protegides de tall per la llei.
A l’APE tenim clars els nostres drets i seguirem fent front a companyies com Endesa, que es creuen per damunt de la llei, i prioritzen els seus comptes de resultats per sobre del patiment de milers de famílies. Cal recordar en aquest sentit que, durant els quatre anys que la Llei 24/2015 ha estat en vigor, els beneficis nets de la companyia han superat els 5.400 milions d’euros, representant els 21 milions al·legats com a deute pendent, menys d’un 0,4% del seu resultat.
NI SET, NI FRED, NI FOSCOR.