https://farmaciachiclanapozo.com/ inhub.ca

Front comú per defensar la Llei 24/2015: una norma totalment vigent en pobresa energètica, que protegeix a les famílies vulnerables i evita talls

Entitats socials, ajuntaments i institucions denuncien males praxis de les empreses i la deixadesa de funcions de la Generalitat

30 de novembre 2017

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) hem convocat els 13 ajuntaments més grans de Catalunya, associacions municipalistes i entitats socials per analitzar l’aplicació de la Llei 24/2015: els èxits aconseguits i les dificultats en la seva aplicació. Ara que arriba l’hivern, un període especialment crític pel que fa a la pobresa energètica, hem volgut convocar el món municipal per assegurar que qualsevol família en situació de vulnerabilitat estarà protegida contra els talls de subministrament d’aigua, llum i gas.

A la reunió han participat representants dels municipis de Sant Boi de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Reus, Sabadell, Tarragona i l’Hospitalet de Llobregat, així com representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i Ecoserveis.

En primer lloc hem plantejat la importància de la Llei 24/2015 com una eina útil i necessària, hem explicat els principals canvis que implica el nou bo social aprovat pel Govern espanyol el passat mes d’octubre i hem plantejat unes demandes molt concretes als municipis:

Fer front comú en la defensa de la Llei 24/2015 com una eina que ha aconseguit aturar més de 30.000 talls de subministrament a Catalunya. Des de l’APE hem fet molt d’èmfasi en la vigència de la llei, pel fet que diversos dirigents polítics en les darreres setmanes han creat confusió amb declaracions que afirmaven que la llei de pobresa energètica està suspesa, fet que en cap cas és cert. La part de la Llei 24/2015 que recull mesures contra la pobresa energètica no va ser objecte de recurs i per tant mai no ha estat suspesa. També hem demanat als ajuntaments que donin un missatge de tranquil·litat a les famílies en aquest sentit.

Denunciar els talls il·legals que encara avui dia es produeixen, ja que l’única via que tenen els municipis per fer complir la llei a les empreses subministradores és denunciant i sancionant-les. No podem permetre que es torni a produir un cas com el de la Rosa a Reus. No volem més morts per pobresa energètica.

Exigir la signatura dels convenis amb les empreses subministradores per eixugar els deutes de les famílies i deixar de pagar amb fons públics les factures impagades.

Alguns ajuntaments ens han traslladat que han dedicat recursos ingents a pagar factures a famílies en situació de vulnerabilitat i que és una situació del tot insostenible. Molts també han exposat que s’han sentit molt sols en l’aplicació de la llei durant aquests dos anys de vigència, donat que la Generalitat no els ha facilitat gairebé protocols d’actuació ni els ha dotat de recursos per fer front a l’aplicació de la norma.

Els Consistoris han denunciat males praxis per part de les companyies subministradores que posen bastons a les rodes en l’aplicació de la llei, per exemple enviant llistats amb dades de locals comercials o habitatges on no viu ningú, o expedients que estan en gestió i així i tot tallen per poder exigir el cobrament de la reconnexió, entre d’altres. Finalment s’ha valorat molt positivament la reunió com un espai per compartir informació i experiències entre els diferents municipis i ens hem emplaçat a una següent trobada en els pròxims mesos.

Ara que arriba l’hivern ens hem volgut avançar i donar un missatge clar a la ciutadania i a les empreses subministradores que gràcies a la llei no poden tallar el subministrament a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. No volem més morts per pobresa energètica.

 

cimera APE_3_20171130 cimera APE_2_20171130