[Comunicat] Una sentència que no canvia res

Tot i els esforços d’Endesa per anul·lar la llei contra la pobresa energètica, la 24/2015 està més viva que mai

Un jutjat anul·la el protocol de l’Agència Catalana del Consum que deriva de la Llei 24/2015. La sentència no té cap efecte pràctic

5 de novembre 2017

El Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Barcelona ha anul·lat avui el protocol d’aplicació de la Llei 24/2015 aprovat per l’Agència Catalana del Consum en entendre que no era un organisme competent per a fer-ho. El text servia només com a guia per als ajuntaments i els Serveis Socials i establia bàsicament el procediment de comunicació entre les companyies elèctriques i les Administracions Públiques. Cal recordar en aquest sentit que el text va ser suspès cautelarment pel mateix jutjat el desembre de 2016 i aquest fet no ha estat un impediment en cap moment perquè la llei catalana es continués aplicant sense inconvenients.

La sentència publicada avui és el resultat d’un recurs interposat a finals de 2016 per Endesa, que ha esdevingut un dels principals actors que s’han mostrat contraris a la Llei 24/2015, una norma provinent d’una ILP ciutadana i que va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya. El text va ser parcialment recorregut pel Govern del PP i suspès a posteriori pel Tribunal Constitucional, però la part especifica que versa sobre pobresa energètica va quedar intacta i és avui dia plenament vigent. Endesa va sol·licitar en el seu moment la suspensió cautelar del protocol que va ser acceptada pel jutjat. Aquest fet, però, no ha tingut cap conseqüència directa en l’aplicació de la norma, donat que el text és prou clar en l’establiment del principi de precaució abans de tallar qualsevol subministrament, i per tant, l’anul·lació d’avui no suposa una diferència substancial amb l’escenari previ.

Per contra, la Llei 24/2015 ha tingut una repercussió espectacular sobre la societat catalana. Des d’agost de 2015 fins al desembre de 2016, segons dades facilitades per l’Agència Catalana del Consum, havia evitat més de 39.000 talls, situant-se com a referent a escala europea en l’àmbit de la protecció contra la pobresa energètica.

No obstant això, durant aquest temps hem patit alguns episodis intolerables com és la mort de la Rosa de Reus, que va costar a Gas Natural una sanció de 500.000 euros i que va ser gràcies a la denúncia de la ciutadania i a la pressió social, recordem que encara Gas Natural no ha pagat. La campanya de rentada d’imatge de la companyia per via de destinar 4,5 milions d’euros en publicitat i el seu canvi d’actitud en la matèria són la prova més evident que la Llei 24/2015, malgrat la suspensió del seu protocol, és prou clara en relació amb els talls i al procediment a seguir en aquests casos.

Tot i això, Endesa, com també Gas Natural, s’ha dedicat a posar bastons a les rodes a la llei i a dificultar per totes les vies possibles la seva aplicació. Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), condemnem enèrgicament aquest tipus d’actuacions contràries a l’interès general i als drets de les persones, però aprofitem per donar un missatge clar i contundent a les companyies elèctriques: la Llei 24/2015 segueix vigent malgrat els seus impediments. És molt important que la ciutadania sàpiga que davant de l’entrada de l’hivern, la norma els protegeix dels talls per raó d’impagament i animem en aquest sentit a denunciar qualsevol incompliment al respecte.

Ni set, ni fred ni foscor. Hi ha vides en joc!