L’Audiència de Barcelona confirma les penes de presó contra la cúpula directiva i la treballadora de DPS Consulting per la trucada a la Yolanda
Endesa va afirmar que actuaria “en conseqüència” si la condemna era ferma i, per aquest motiu, ha de deixar de treballar amb aquesta empresa
L’Audiència Provincial ha confirmat les penes imposades als cobradors d’Endesa pel cas d’assetjament a la Yolanda i desestima els recursos a la sentència del Jutjat Penal núm. 18 de Barcelona. En absència de recursos posteriors, el procés judicial arriba a la seva fi i només queda una qüestió per respondre: seguirà Endesa contractant els serveis de DPS Consulting/Parés Seixas Advocats tenint en compte que la seva cúpula directiva ha estat finalment condemnada?
Després de la històrica sentència condemnatòria, que va imposar penes d’un any i vuit mesos de presó a dos dels directius de DPS Consulting (administrador i directora general) i sis mesos a la treballadora que va realitzar la trucada que va originar el cas, totes les parts, excepte la Fiscalia, van presentar recursos d’apel·lació: les defenses, reclamant l’absolució dels condemnats; i l’acusació particular, liderada per Arrels Advocats i coordinada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), sol·licitant la condemna per més delictes i una ampliació de les penes.
L’Audiència Provincial ha decidit desestimar tots els recursos per diferents motius i, atès que cap de les parts ha presentat recurs davant d’instàncies superiors, s’ha posat punt final al procediment. Això significa que, finalment, ha quedat acreditat que DPS Consulting disposava, en paraules de la mateixa jutgessa, d’un “esquema d’actuació per aconseguir el pagament dels deutes pendents, mitjançant l’ús de mecanismes comminatoris, coneguts com a “trucades especials”, en les que simulaven trucar des del servei de notificacions judicials i intimidaven els deutors amb tallar-los el subministrament i amb embargar-los els comptes bancaris si no pagaven el deute abans d’un temps establert”. La sentència confirmada per l’Audiència deixava clar que la trucada a la Yolanda no va ser un fet aïllat, sinó una actuació que formava part d’una estructura d’assetjament, amb guions preestablerts i trucades des de targetes SIM que es canviaven periòdicament.
Endesa, un cop coneguda la primera sentència, va assenyalar davant dels mitjans de comunicació que quan existís una condemna ferma, actuaria “en conseqüència”. Mentrestant, ha continuat disposant dels serveis del grup empresarial DPS Consulting/Pares Seixas Advocats, malgrat l’evidència. Ara, amb la sentència de l’Audiència, l’energètica s’ha quedat sense excuses. Per això, l’APE exigeix expressament a Endesa que deixi de treballar amb aquest despatx i s’asseguri que mai més se cedeix la gestió del recobrament de deute de llars vulnerabilitzades a tercers actors. En aquest sentit, l’APE té la intenció de treballar en un futur pròxim perquè legalment s’impedeixi aquest tipus de derivacions i es pugui sancionar a aquelles empreses que ho facin.
Han passat gairebé quatre anys des que l’APE presentés la corresponent querella i s’iniciés el procediment judicial (aquí podeu consultar una cronologia del cas des que es destapés l’escàndol fins al dia del judici). Malgrat el pronunciament de l’Audiència, que desestima el recurs de l’APE sol·licitant una ampliació de les penes, el col·lectiu es mostra més que satisfet amb el resultat final. L’APE ha buscat un reconeixement en el mal ocasionat a la Yolanda, però per sobre de tot, que casos com aquest no es tornin a repetir. A partir d’ara, la Justícia ha deixat clar els límits que aquestes empreses pirates no poden traspassar a l’hora de reclamar deutes i l’organització vol que això suposi un punt d’inflexió en aquest tipus de pràctiques.