Els cobradors d’Endesa seuen avui al banc dels acusats pel cas d’assetjament

Avui se celebra el judici contra els dos màxims responsables i la treballadora de DPS Consulting per haver-se fet passar per personal judicial per reclamar a una família vulnerabilitzada un deute d’Endesa

Endesa ha continuat col·laborant fins avui amb aquesta empresa de recobraments, malgrat ser coneixedora de les seves pràctiques i la querella interposada

Avui al migdia se celebrarà el judici contra un dels principals cobradors d’Endesa a Catalunya, el despatx DPS Consulting -també conegut com a Pares-Seixas Advocats-, per haver assetjat greument la  Yolanda l’estiu de 2020. Llavors, una treballadora d’aquesta empresa, fent-se passar per personal judicial, va amenaçar-la  d’embargar-li els comptes i tallar-li el subministrament si no pagava en menys d’una setmana unes quantitats suposadament pendents. El deute que reclamaven, del 2015, ascendia a 2.000 euros.  La companyia va reclamar-lo malgrat ser coneixedors que la Yolanda es trobava en situació de vulnerabilitat acreditada pels Serveis Socials i que la major part del deute podia haver prescrit.

Més de dos anys i mig després, avui seuen al banc dels acusats del Jutjat Penal núm. 18 de Barcelona els dos màxims responsables de la firma, Ricard Parés i Giorgia de la Mata, i la seva treballadora Esther Lorente, qui va realitzar la trucada que ha originat la causa judicial. Als tres se’ls acusa de possibles delictes d’usurpació de funcions públiques, coaccions i estafa en grau de temptativa, amb penes que poden superar els 4 anys i mig de presó. A més, també s’acusa la pròpia empresa d’un delicte d’estafa en grau de temptativa.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica celebrem que per fi les principals companyies energètiques com Endesa i les seves empreses subcontractades hagin de respondre pel seu assetjament contra famílies conegudament vulnerabilitzades. Malgrat que avui estem parlant d’un cas concret, l’assetjament de les companyies continua repetint-se al dia d’avui a moltes llars que pateixen pobresa energètica a Catalunya i la resta de l’Estat. L’objectiu d’aquest procediment judicial és, a més, contribuir en la lluita contra aquest tipus de pràctiques, que han estat denunciades pel síndic de greuges, entre d’altres, en repetides ocasions.

D’aquí a un mes, comptarem amb una sentència que esperem que serveixi de punt d’inflexió, depuri les responsabilitats necessàries i demostri amb quin tipus d’empreses s’associa Endesa a l’hora de reclamar el deute de famílies vulnerables. En aquest sentit, volem denunciar que, malgrat el present procediment judicial i la difusió de la gravació de la trucada, Endesa, al dia d’avui, no ha suspès relacions amb DPS Consulting i ha seguit comptant amb aquest despatx mafiós per a la gestió dels seus impagaments.

El judici representa la culminació d’un llarg periple judicial des que l’APE acompanyés la Yolanda, víctima de les pràctiques mafioses de DPS Consulting, en la presentació el juliol de 2020 d’una querella contra aquesta empresa, un dels clients habituals d’Endesa pel que fa al recobrament de deutes pendents. Tot això no hauria estat possible sense les 116 persones o entitats que van respondre a la nostra campanya de  micromecenatge i totes les mostres de suport que hem rebut des del principi. Repassem a través d’aquesta cronologia els moments més destacats de la nostra campanya #AcosoDeEndesaAJuicio.


Juliol 2020: 

Es destapa l’escàndol. La Yolanda, veïna vulnerabilitzada de Cubelles, es posa en contacte amb l’APE i fa arribar una gravació d’una trucada on se li reclama un suposat deute pendent. Està extraordinàriament angoixada perquè creu que li han trucat dels jutjats. Un cop escoltada la trucada, no hi ha dubte: es tracta d’un muntatge.

La veu a l’altra banda de la línia s’identifica com a personal de “Notificacions i Embargaments del Jutjat” i l’avisa que, pel seu deute amb Endesa, a la Yolanda li intervindran tots els comptes corrents i se li bloquejarà la nòmina o qualsevol prestació social que percebi. Al final de la trucada, li faciliten un telèfon per solucionar el conflicte abans que es produeixi la suposada intervenció, amb qui vam contactar tot seguit per descobrir que es tractava de DPS Consulting, una empresa de recobraments amb un llarg historial de queixes a les xarxes.

Després de consultar el contingut de la gravació amb els companys d’Arrels Advocats, es confirmen les sospites inicials. El 9 de juliol fem públic el cas i denunciem les pràctiques d’aquest despatx, un gabinet jurídic amb una estreta i històrica relació amb Endesa.

El 30 de juliol, poc més de tres setmanes després, presentem una querella a la Ciutat de la Justícia i convoquem els mitjans de comunicació per explicar-ne els detalls. Malgrat que es tracta d’un cas extrem -no és tan habitual que les empreses de reclamació de deute es facin passar per personal judicial per estafar famílies vulnerabilitzades-, moltes altres famílies com la de la Yolanda són assetjades cada dia a Catalunya i la resta de l’Estat per deutes amb les seves companyies subministradores. El que diferencia aquest cas i el fa tan especial és haver aconseguit una gravació on es fa palesa el grau de deshumanització al que arriben aquest tipus de despatxos.


Novembre 2020:

El Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Barcelona admet a tràmit la querella i trasllada al cos de Mossos d’Esquadra una còpia de la querella i la gravació per a la investigació dels fets denunciats.


Desembre 2020:

El 9 de desembre Iniciem una campanya de micromecenatge per finançar les despeses del procés judicial. Sota el títol El acoso de los cobradores de Endesa, a juicio, l’APE aconsegueix recaptar 5.001 euros a través de la plataforma Goteo, que permetran cobrir totes les despeses associades a la representació lletrada de la Yolanda. Gràcies a 116 finançadors, el 18 de gener assolim la quantitat òptima i es dona per tancada la campanya de finançament.


Novembre 2021:

El Jutjat d’Instrucció núm. 5 de Barcelona, després de mesos practicant diligències i efectuant les declaracions de tots els implicats, decideix donar per tancada la fase d’instrucció i convida les parts a presentar el corresponent escrit d’acusació o demanar la pràctica de més diligències.


Gener 2022:

Els companys d’Arrels Advocats presenten el seu escrit d’acusació demanant la condemna dels dos màxims responsables de DPS Consulting i de la treballadora que va efectuar la trucada. A tots ells, se’ls acusa dels delictes d’usurpació de funcions públiques, coaccions i estafa en grau de temptativa, que sumen en total fins a 4 anys i 9 mesos de presó per a cadascun dels acusats. A més, s’acusa la persona jurídica (la mercantil DPS Consulting, S.C.P.) d’un delicte d’estafa en grau de temptativa i es demana una pena de multa de 4.738,86 euros i la prohibició de realitzar en el futur les activitats de reclamació d’impagaments durant un any i mig. Per acabar, es demana una indemnització de responsabilitat civil de 1.000 euros pels danys morals patits per la Yolanda.

La Fiscal, per la seva banda, acusa els tres investigats d’un delicte menys greu de coaccions i demana una pena de dos anys de presó per a cadascun d’ells, deixant la mercantil al marge.

Per altre costat, aquell mes fem públic el guió que la treballadora investigada afirma que l’empresa li va facilitar per fer les trucades. Segons la seva declaració, aquest tipus de trucades es duien a terme des de l’anomenat “Departament de trucades especials” i es tractava d’una pràctica sistemàtica i estructural per part de DPS Consulting.


Març 2022:

L’Audiència Provincial de Barcelona desestima el recurs de DPS Consulting i els seus responsables contra la resolució del Jutjat d’instrucció que tanca la fase d’instrucció i, per tant, dona via lliure perquè es pugui establir data per al judici oral.


Novembre 2022:

S’estableix data de judici: serà el 8 de febrer a les 12.00 h. El Jutjat Penal núm. 18 de Barcelona serà l’encarregat de realitzar el judici oral i emetre la posterior sentència.