L’APE assenyala Endesa com a tret de sortida d’una campanya pels comptadors socials

L’Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que el bloqueig d’Endesa i la passivitat del govern de la Generalitat estan privant milers de famílies del seu dret als subministraments

Aquest matí, l’Aliança contra la Pobresa Energètica hem acudit a l’oficina d’Endesa de la Gran Via de Barcelona per reclamar que es desbloquegi la instal·lació de comptadors socials. Ens ha acompanyat un capgròs de José Bogas, màxim responsable d’Endesa. Aquesta campanya es llança amb l’objectiu d’acabar d’una vegada per totes amb un bloqueig que està exercint Endesa, des del 2021, sobre una mesura clau per abordar la pobresa energètica a Catalunya.

El conveni signat entre Endesa i la Generalitat fa prop de 3 anys, preveu la instal·lació de comptadors provisionals d’emergència per abastir amb el subministrament elèctric els habitatges amb persones en situació de vulnerabilitat acreditada i que es troben ocupant en precari. En tot aquest període només s’han instal·lat 63 comptadors socials a tot Catalunya, en contrast als més de 1.000 que s’han instal·lat pel subministrament d’aigua.

D’una banda, els comptadors socials són una mesura imprescindible per garantir l’accés al subministrament elèctric per part de milers de famílies en situació de vulnerabilitat que s’han vist obligades a ocupar per la gravíssima crisi residencial que vivim. De l’altra, són també una eina per garantir la seguretat d’aquestes famílies i de totes les veïnes que viuen al seu voltant. Les connexions irregulars a les quals obliga la no aplicació d’aquest mecanisme provoquen, com sabem, tràgics accidents que podrien evitar-se. En definitiva, els comptadors socials són una eina perquè cada llar pugui tenir el seu subministrament de forma regular, segura i, assumint, en la mesura de les seves possibilitats, el cost de l’energia.

A l’APE ens sembla imperdonable que no s’hagi desplegat correctament aquest mecanisme, tenint en compte les conseqüències que això té en el dia a dia de les famílies vulnerabilitzades. Per això exigim, d’una banda, que Endesa deixi de posar bastons a les rodes, i de l’altra, que el govern de la Generalitat es faci càrrec de les seves obligacions com a garant del compliment del conveni. Amb l’acció d’avui donem el tret de sortida a una campanya que no acabarà fins a resoldre aquest bloqueig.