Aturar els talls de subministraments a escala europea és possible

Tretze organitzacions per la defensa del dret a l’energia impulsen un manifest en el marc de la reforma del mercat elèctric a la UE

Mentre el Parlament Europeu està treballant en la proposta de la Comissió Europea sobre la revisió del mercat elèctric, 13 organitzacions demanem la prohibició europea dels talls d’energia en un manifest comú.

Algunes xifres són alarmants: el 2021, més de 35 milions de persones van viure en situació de pobresa energètica i 72 milions de persones estaven per sota del llindar de la pobresa. Quantes persones no podran pagar les seves factures d’energia en els pròxims mesos i anys i es quedaran sense energia?

Per a moltes afectades dels talls de llum, ja no es tracta de triar entre menjar o escalfar-se, sinó directament viure sense energia: a les fosques, sense àpats, sense poder fer els deures de l’escola, sense nevera, sense possibilitat de carregar el telèfon o altres electrodomèstics. Aquests talls tenen conseqüències nefastes en la salut, el benestar, l’autoestima, la vida professional i familiar i l’educació dels infants.

Moltes organitzacions en lluita contra la pobresa, pel clima, pels drets de les persones consumidores, així com sindicats, demanen a nivell nacional i europeu la prohibició dels talls de subministrament. La revisió del mercat elèctric és una oportunitat única per demostrar que la Unió Europea està compromesa amb la protecció de les persones.

L’energia és una necessitat bàsica, i hem de posar fi als talls. I cal que ho fem generant una eina clara i efectiva. La prohibició dels talls ha de ser expressa i vinculant, i que apliqui per a totes les llars vulnerabilitzades europees. A més, ha d’incloure directrius clares sobre com definir aquesta vulnerabilitat, que no generi desigualtats entre estats membres i protegeixi de forma garantista la totalitat de llars afectades per pobresa energètica.

El dret als serveis bàsics està recollit al Pilar Europeu dels Drets Socials. El dret a l’energia és una reivindicació històrica de moviments socials i ecologistes des de fa dècades, així com una proposta en declaracions com la dels Drets Emergents o de diversos Síndics de Greuges arreu d’Europa. Cal que tothom tingui garantit l’accés a l’energia, ja que és essencial per a la vida, però la seva mercantilització ho impossibilita, perquè posa per davant els beneficis d’uns pocs enfront de les necessitats més bàsiques del conjunt de la població. És urgent prohibir els talls i blindar aquesta protecció: que sigui clara i es faci complir.

El manifest col·laboratiu és un crit de consens en aquest sentit, on, com Aliança contra la Pobresa Energètica, hem pogut compartir l’experiència de 8 anys d’aplicació de la Llei 24/2015. Si ho hem fet a Catalunya, ho podem fer també a la UE. No només perquè és el moment, sinó perquè ningú, arreu, mereix menys.

Llegeix el manifest aquí.