Entitats i organitzacions socials reclamem canvis de més calat en matèria de pobresa energètica davant de la Secretaria d’Estat d’Energia

La reunió amb l’equip dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica serveix per actualitzar les demandes que ja vam traslladar en part el mes de març passat

En el marc de la campanya #FacturasImposibles, les mesures proposades apunten a resoldre les mancances dels mecanismes actuals com el bo social

Diferents entitats i organitzacions socials que lluitem per garantir l’accés als serveis essencials de tota la població ens hem reunit avui amb l’equip de la Secretaria d’Estat d’Energia, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica. A la trobada, hem valorat l’aplicació de les mesures que l’Executiu ha anat impulsant al llarg dels darrers mesos en matèria energètica i hem traslladat les nostres propostes al respecte.

La reunió, que ha tingut lloc a la seu de la Secretaria d’Estat d’Energia, al passeig de la Castellana de Madrid, dona continuïtat a la darrera trobada amb el director del gabinet de la ministra el mes de març passat; i algunes de les propostes que ja vam compartir llavors continuen lamentablement vigents perquè el Govern no ha pres cartes en l’assumpte.

A tall de resum, les demandes realitzades a la ministra Teresa Ribera i el seu equip són:

  1. Automatitzar l’accés al bo social elèctric.
  2. Treure la limitació del bo social elèctric quant a kWh.
  3. Aprovar un pla per poder afrontar els deutes existents.
  4. Impulsar la creació d’una tarifa social d’electricitat.
  5. Automatitzar, en el cas de les famílies amb bo social elèctric, el canvi del mercat lliure al mercat regulat del gas a les qui actualment es troben en mercat lliure i renovin el seu contracte en els pròxims mesos.
  6. Realitzar una convocatòria extraordinària per al cobrament del Bo Tèrmic corresponent a les anualitats de 2022 i 2023.
  7. Establir el principi de precaució com a principi bàsic davant qualsevol impagament en l’àmbit domèstic que eviti els talls de manera definitiva.
  8. Crear la Mesa social de pobresa energètica.

Totes aquestes propostes parteixen d’un diagnòstic compartit entre les mateixes entitats que a finals del mes de març passat vam impulsar la campanya #FacturasImposibles. A través d’ella, volíem denunciar les mancances de les principals mesures impulsades des de l’Executiu per a pal·liar els efectes de la pobresa energètica a l’Estat espanyol i plantejar opcions de millora.

Entre aquestes, reclamem canvis importants en el bo social elèctric, la mesura històricament més rellevant per a donar suport a les famílies que pateixen pobresa energètica. En relació amb aquest mecanisme de descomptes en la factura elèctrica, demanem que se n’automatitzi l’accés i no només la renovació perquè tota aquella llar vulnerabilitzada pugui comptar amb ell sense haver de passar per l’actual càrrega burocràtica que suposa una barrera per a milions de llars. Al dia d’avui, dels gairebé 6 milions de llars potencials, menys d’1 milió i mig hi accedeixen.

D’altra banda, també reclamem que s’eliminin els límits als kWh bonificats i que provoquen que moltes llars ineficients energèticament i sense recursos els superin àmpliament sense fer en cap cas un ús abusiu de l’energia i rebin factures durant els pics de consum d’hivern i estiu.

Totes les propostes que hem plantejat a l’equip de la Secretaria d’Estat d’Energia són factibles i serien capaces d’alleujar els milions de llars que han vist empitjorada la seva situació els darrers anys, segons les dades facilitades pel mateix Ministeri. En aquest sentit, malgrat una estabilització als indicadors corresponents a la despesa desproporcionada (2M) en energia i el retard en el pagament de despeses relatives a l’habitatge, el 2021 es va produir un notabilíssim repunt en el percentatge de famílies que no podien mantenir la seva llar a una temperatura adequada durant els mesos freds (14,3%).

Davant d’aquest context, les entitats i organitzacions que impulsem la campanya #FacturasImposibles ens unim de nou per a reclamar canvis estructurals en l’aproximació per part del Govern a la lluita contra la pobresa energètica. Necessitem mesures de calat que funcionin i que comptin amb la participació en la seva elaboració de les mateixes entitats que dia rere dia veiem els efectes palpables de la pobresa energètica als nostres barris i municipis. Per això, també hem demanat al Ministeri la posada en marxa de la Mesa Social de Pobresa Energètica, un espai de participació que ja es proposava a l’Estratègia Nacional 2019-2024 i que més de 3 anys després encara no ha estat creada.

 

Entitats i organitzacions signants: Aeioluz, Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Asociación de Ciencias Ambientales (ACA), Coordinadora de vivienda de Madrid, Ecoserveis, Federación de Consumidores y Usuarios (CECU), Fundación Ecología y desarrollo (ECODES), Fundación de Familias Monoparentales Isadora Duncan, Grupo Abio de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM), Enginyeria Sense Fronteres – Catalunya (ESF), Intiam Ruai, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético (Px1NME), Socaire.