Assessorament 30 de novembre de 2022

Un dimecres més ens hem reunit per assessorar-nos i lluitar col·lectivament pels nostres drets energètics. Després de donar la benvinguda i explicar què és l’APE i com funcionen els nostres assessoraments col·lectius, hem donat pas a què les persones que venen per primera vegada comparteixin el seu cas. 

El primer torn de paraula ha estat per la Gala, que ens ha conegut gràcies a les companyes de la PAH. La Gala viu de lloguer a Sant Gervasi amb la seva filla, al mateix pis des de fa 12 anys. S’ha divorciat i està tenint problemes per gestionar els canvis de nom dels diferents subministraments perquè el seu nom no consta al contracte de lloguer. Comentem la importància de què tots els subministraments estiguin al seu nom per poder accedir a les diferents ajudes a les quals té dret i li recomanem que vagi al Punt d’Assessorament Energètic (PAE) per sol·licitar l’Informe de Risc d’Exclusió Residencial (IRER). De moment pot pagar els subministraments, però així quedarà coberta si canvia la situació.

Després, la Míriam ens explica un cas complicat. Veïna del barri de Sants, viu sola des de fa 18 anys al mateix pis. Últimament, rep factures molt cares de llum i una ha estat de més de 1000€. Segons Naturgy, van venir a fer una revisió a casa seva a l’estiu, però ella diu que és impossible perquè el comptador està dins de casa i ella estava de viatge. L’informe de la distribuïdora diu que hi ha dues escomeses i que li han cobrat la normalització de l’anomalia. La Míriam no pot assumir aquesta despesa extra, així que mentre negocia amb l’empresa, li recomanem que demani l’IRER per assegurar-se de què no li tallin la llum. Ja ha demanat cita al PAE, però encara no li han trucat.

Tot seguit, la Marisol ens informa que encara està pendent de què Endesa li confirmi l’acceptació del bo social. A casa seva fa més d’un any que no poden pagar els subministraments. Com que té l’IRER no els hi poden tallar els subministraments, però ella també vol tenir totes les ajudes a les quals té dret per reduir al màxim les factures i acumular menys deute i anar pagant factures quan pugui. 

L’últim cas d’avui és el del Matías. Viu sol al barri de La Pau i fa un temps li van retirar el bo social. Ha revisat els barems i torna a estar dintre dels límits. Vol saber quina és la documentació que ha de presentar per sol·licitar el bo social.

Acabem l’assessorament recordant la documentació necessària: el DNI, el padró, el certificat de discapacitat o una còpia de la targeta acreditativa de la discapacitat i la fe de vida.