Preguntes sobre pobresa energètica i suport a famílies vulnerables en la junta d’accionistes d’Endesa

L’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Fundació Finances Ètiques, en representació de col·lectius afectats, preguntem telemàticament a Endesa en la seva pròpia junta d’accionistes sobre si hi ha voluntat de suport a les llars més vulnerables davant l’alça de preus, així com pels continus talls elèctrics en barris desafavorits, que afecten la vida de moltes famílies amb escassos recursos.

A continuació la nostra intervenció:

Els últims deu mesos han estat marcats per uns preus de l’electricitat desbocats al mercat majorista. Al juliol es va traspassar per primera vegada la frontera dels 100 €/MWh i des de llavors l’increment ha estat exponencial, aconseguint-se el dia 8 de març la xifra de 544 €/MWh, deu vegades més que el mateix dia de l’any anterior.

Les que han pagat els plats trencats de tal despropòsit han estat majoritàriament les famílies vulnerabilitzades, les que, acollides al PVPC per a accedir al bo social, han rebut factures durant els darrers mesos de diversos centenars d’euros. Afortunadament, aquestes famílies estan protegides de tall en el cas de no poder fer front a les seves factures, almenys fins al pròxim 30 de juny. Però, què passarà amb elles si s’aixeca aquesta prohibició?

Paral·lelament, Endesa va anunciar el febrer passat un benefici ordinari net de 1.902 milions d’euros. Amb aquesta quantitat, seria raonablement senzill assumir l’impacte de l’actual crisi de preus i acordar la condonació del deute generat per les llars vulnerabilitzades, possibilitat que ja es va dur a terme al territori català el passat mes de març del 2021 amb el conveni signat amb la Generalitat de Catalunya.

Davant aquesta situació,
Estan disposats a assumir la seva responsabilitat en relació amb la pobresa energètica més enllà dels imperatius legals i signar convenis amb les diferents administracions per assumir la totalitat de les factures impagades de llars vulnerabilitzades?

En un altre ordre de coses, la situació que es va descriure l’any passat en aquesta Junta d’Accionistes respecte a les interrupcions de subministrament elèctric en centenars de llars de l’Estat continua produint-se. No només es mantenen els talls de llum en barris com a Distrito Norte i Haza Grande (Granada), la Font de la Pólvora (Girona), la Chanca-Pescadería, el Puche, los Almendros, Quemadero i Fuentecica (Almería), San Juan (Jaén), Sant Roc (Badalona), Su Eminencia, Polígono Sur, San Jerónimo, parts de Pino Montano, las Candelarias i Torreblanca (Sevilla) o el Culubret (Figueres), sinó que el dia d’avui, la barriada de las Flores de Pinos Puente (Granada), part de la barriada de Polígono Sur (Sevilla) i del Puche (Almeria) estan o han estat més d’un mes continuat sense subministrament elèctric.

Moltes de les famílies que habiten aquests espais es veuen impotents davant d’aquestes situacions, atès que cap dels seus intents per solucionar la situació amb e-distribución no donen resultat. Mentrestant, veuen impossible guardar els seus medicaments refrigerats, poder estudiar a la nit o garantir que el respirador que necessiten funcioni (perquè sí, se’ls ha tallat la llum a persones electrodependents i, malgrat haver-ho informat a la companyia, continuen sense subministrament elèctric).