Assessorament 15 de desembre de 2021

Un dimecres més ens reunim per assessorar-nos col·lectivament sobre com vetllar pels nostres drets energètics!

Aquest ha estat l’últim assessorament presencial de l’any. Ens trobarem però online el dia 29 de desembre per poder continuar donant seguiment als casos durant les festes. A continuació us deixem un petit recull dels casos que hem comentat avui:

El primer torn de paraula ha estat pel Mohamed. Fa tres anys que viu en un pis d’Habitatge i ens explica que, durant aquests últims anys, la seva factura ha anat incrementant i ara té problemes per pagar-la. Va conèixer l’APE per un programa de la televisió i vol saber si pot fer alguna cosa més per disminuir la factura. Està al mercat regulat i té el bo social; així i tot, les seves factures continuen sent molt altes. A casa seva és tot elèctric, i a sobre, cada nit ha de carregar la cadira que necessita per moure’s. Com que té l’Informe d’Exclusió Residencial (IRER), comentem que pot estar tranquil perquè si en algun moment no pot pagar alguna factura, no li poden tallar l’electricitat. Li recomanem que vagi al Punt d’Assessorament Energètic (PAE) del seu districte, per mirar si pot baixar la potència i tornar a demanar el bo social, ja que per la seva situació li correspon un descompte més gran.

Tot seguit, un altre company, Mohamed, també ens comenta que ja ha rebut la carta d’Endesa i que li han condonat més de mil euros! Quina alegria i quina tranquil·litat! Ens explica també que la seva situació de salut ha canviat i li recomanem que torni a sol·licitar el bo social, perquè ara ell també té dret a un descompte més gran.

L’Ana és veïna de Badalona i ens explica una situació complicada. Viu amb els seus tres fills i fa tres setmanes que no tenen aigua a casa i el subministrament elèctric no està regularitzat. Té un lloguer social d’un pis que és propietat d’un banc i sempre li han arribat factures d’aigua molt altes. Recentment, ha descobert que el seu pis i el del costat comparteixen comptador. Es tracta d’una urgència perquè no tenen aigua, així que li diem que pot demanar cita d’urgència a serveis socials perquè li facin l’IRER i començar a gestionar els comptadors socials d’aigua i llum.

La Dolors vol saber què ha de fer per demanar el bo tèrmic. Comentem que el que estan donant ara correspon a l’any 2020 i que, per tant, per rebre’l cal haver tingut el bo social elèctric durant l’any 2019. Com que ella el té des del 2020, esperem que aviat li facin l’ingrés del bo tèrmic corresponent a aquest any.

La Maria Lluïsa també ens explica que ha rebut la carta de condonació del deute d’Endesa! Li estranya, però, que la xifra és menor que el deute que ella té amb la subministradora. Suggerim que vagi a Endesa a preguntar i que si encara hi ha deute pendent, demani que li imprimeixin les factures pendents per comprovar que no n’hi ha cap del període condonat. És un cas molt semblant al de la companya Encarna. També ha rebut la carta i no li acaben de quadrar els números, així que anirà a l’empresa a preguntar!

La Pilar s’ha connectat des d’Arenys de Munt per explicar-nos una altra victòria! Avui tenia el judici penal amb Endesa i no s’ha celebrat perquè Endesa no s’ha presentat. El cas ha quedat tancat amb resolució absolutòria! Ens explica també que ja està gestionant els comptadors socials amb serveis socials i que el seu fill també ha rebut la carta de condonació d’Endesa!

L’últim cas és el de la Lamis. Viu en un edifici on fins ara no hi havia comptadors d’aigua, perquè no estaven fetes les divisions per a cada pis. Han fet obres i ara li estan arribant les noves factures d’aigua. Ella té l’IRER i els descomptes que li pertoquen, però MUSA li vol cobrar el lloguer i manteniment del comptador d’aigua (que no tenia!) de manera retrospectiva des del 2018. Li comentem que ella no ha de pagar res a MUSA i que només ha d’enviar un correu electrònic amb una factura on es vegin els descomptes que té aplicats perquè deixin de reclamar-li cap factura. Al proper assessorament portarà les factures de la llum per mirar si pot optimitzar-les.

Això és tot per avui. Desitgem que passeu unes bones festes i que l’any 2022 ens porti molta energia per continuar defensant els nostres drets i moltes noves victòries!