L’APE, la PAH i el Sindicat de Llogateres ens unim a FACUA en les mobilitzacions contra el tarifazo elèctric

Aquest dijous 15 de juliol a les 20.30 hores estan convocades concentracions en 45 capitals de província i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (La PAH) i el Sindicat de Llogateres ens unim a FACUA-Consumidors en Acció en la convocatòria de mobilitzacions en tota Espanya per reclamar al Govern mesures contra el tarifazo elèctric.

MANIFEST CONTRA EL TARIFAZO ELÈCTRIC

Les convocants d’aquestes mobilitzacions reclamen al Govern una sèrie de mesures per protegir els drets de les persones usuàries enfront dels abusos del sector elèctric.

Fer front a la pobresa energètica d’una manera eficaç i garantir l’accés al subministrament elèctric a uns preus raonables ha de ser prioritari per a aquest Govern i una obligació de servei públic per a les empreses elèctriques. La llum és essencial per al desenvolupament d’una vida digna i no pot seguir sent una mercaderia més, subjecta als moviments especulatius dels mercats.

Per a evitar els abusos en el sector elèctric i garantir l’accessibilitat a un subministrament bàsic reivindiquem:

1. Fi als abusos tarifaris. Reforma del sistema de fixació de preus en el mercat majorista, de manera que determinades tecnologies de generació elèctrica surtin de la subhasta diària i se sotmetin a un sistema de preus màxims fixats pel Govern.

2. Creació d’una tarifa social. Posada en marxa d’un nou bo social que representi un descompte d’almenys el 50% de la factura i al qual puguin acollir-se les famílies els ingressos de les quals no superin 2 salaris mínims, que s’elevarien fins a 3 en funció del nombre de fills i filles, persones discapacitades, dependents o majors de 65 anys.

3. Coordinació entre Govern, comunitats i ajuntaments. Articulació d’un procediment coordinat mitjançant el qual, a les persones beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital, rendes mínimes d’inserció de les comunitats autònomes i beneficiàries d’ajudes i prestacions socials de l’àmbit local se’ls incorpori, en el procediment i resolució de concessió, la garantia d’accés a subministraments bàsics com la llum.

4. Baixada de l’IVA amb caràcter permanent. L’impost no pot tornar a ser del 21%. La disminució d’ingressos per a les arques de l’Estat ha de compensar-se amb una reforma dels impostos sobre la renda, patrimoni i societats, perquè paguin més els que tenen majors recursos.

5. Empresa pública d’energia. Recuperació per a l’Estat de les concessions de centrals hidroelèctriques que caduquin, per a integrar-les en una empresa pública d’energia, de manera que amb ella puguin fixar-se preus justos que contribueixin a reduir la factura de la llum.

6. PProhibició de talls de subministrament per raons econòmiques als consumidors vulnerables. Les elèctriques hauran de dirigir-se a l’Administració per a comprovar la situació de les famílies que no abonin els seus rebuts. Si pateixen vulnerabilitat econòmica, no podran tallar-los el subministrament i el cost serà assumit per les companyies.

7. Auditoria al sistema elèctric. Anàlisi dels costos del sistema des de la posada en marxa de la liberalització del sector, per determinar si les elèctriques van inflar els preus i, amb ells, el dèficit de tarifa que portem anys retornant-los. Reemborsament dels 3.500 milions d’euros que van cobrar indegudament en conceptes de Costos de transició a la competència (CTC).

8. Control de les ofertes fraudulentes. Posada en marxa de mecanismes de control coordinats entre el Govern i les comunitats autònomes per a detectar, multar i alertar públicament de les ofertes enganyoses llançades per les elèctriques en el mercat lliure.

9. Baixada substancial del terme de potència. Després de la pujada del 103% en el preu del quilowatt de potència contractada que van aprovar els últims governs del PP, l’actual Executiu de coalició ha aplicat una baixada poc significativa, que no arriba al 16%, malgrat el seu compromís de disminuir el percentatge que representa el terme fix en el total de la factura.

10. Reestructuració dels trams horaris. L’horari menys car, el vall, ha d’avançar el seu inici de dilluns a divendres no festius a les 22.00 hores, de manera que un major percentatge de consumidors puguin aprofitar-lo per a desenvolupar tasques domèstiques a preus més baixos.

Aquests són els llocs on estan convocades les concentracions el 15 de juliol a les 20.30 hores. Ha de participar-se amb la mascareta posada en tot moment, respectar distàncies de seguretat amb no convivents i abstenir-se de fumar, menjar i beure. Així mateix, no han d’acudir els que presentin símptomes relacionats amb la COVID-19 i els que hagin estat o sospitin haver estat contactes estrets de casos confirmats o pendents de resultats de proves de coronavirus. A Catalunya, les autoritats competents no permeten l’ús de pancartes compartides.