Assessorament 15 de juliol de 2020

Aquesta setmana hem repetit el format semipresencial pels assessoraments col·lectius.

Encara que a vegades tinguem algun que altre problema tècnic, aquesta modalitat ens permet seguir compartint els nostres casos en aquest moment tan complex, on els subministraments són més essencials que mai. Iniciem l’assessorament donant la benvinguda a les persones que venen per primera vegada a l’assessorament i explicant que és l’APE i com funcionem. Abans de donar la paraula a les persones que venen per primera vegada a l’assessorament, repassem també algunes informacions importants com quines passes hem de seguir si ens trobem en situació de pobresa energètica i algunes novetats en relació al context actual de la pandèmia de la COVID-19.

La primera en exposar el seu cas és la Malika, que s’ha connectat online. Ens explica que fa poc va venir un operari d’Endesa per tallar-li la llum. Ella li va explicar que no podia fer-ho, que era un tall il·legal ja que es troba en situació de vulnerabilitat i està protegida per la llei 24/2015. L’operari va marxar sense tallar-li el subministrament, però dies més tard va rebre una carta d’Endesa on hi deia que havien vingut a fer una inspecció tècnica i que havien vist que tenia la llum punxada. La Malika no té la llum punxada, així que ha presentat una reclamació a Endesa. Ens comenta que té l’informe de risc d’exclusió residencial actualitzat i que està tramitant el bo social, així com la petició de condonació del deute que té amb Endesa. A l’assessorament comentem la bona gestió que ha fet la Malika de la situació, així com que estaria bé fer fotos dels comptadors, tant de dins com de fora del pis.

Aquest dimecres també han vingut de forma presencial dues veïnes del Raval, la Jesadi i la Nagma. La Jesadi vol tramitar el bo social i ha vingut per informar-se de com ho pot fer. Ha portat les últimes factures de llum i després de revisar-les, li recomanem que vagi al PAE. Allà, l’ajudaran a tramitar el bo social i a optimitzar la seva factura. Per altra banda, la Nagma ens explica que ha sol·licitat el bo social per telèfon i vol assegurar-se que ho ha fet correctament i informar-se de com rebaixar les factures d’aigua. Li comentem que és estrany que hagi pogut fer la sol·licitud per telèfon, perquè no li han donat cap email per enviar la documentació. Creiem que es millor que es dirigeixi al PAE per assegurar-se que la tramitació està en marxa. En quant a l’aigua, ens explica que el subministrament està a nom del propietari del pis. Li diem que el primer que ha de fer és un canvi de nom per després poder demanar les ajudes que li pertoquen i comentem també alguns consells per estalviar aigua. Per últim, els hi expliquem també que, si creuen que en algun moment no podran pagar alguna factura, és important que tramitin l’Informe de Risc d’Exclusió Residencial.

Tot seguit ens posem al dia de com avancen els nostres casos i després passem a la secció de coordinació, avui tenim forces temes a comentar! D’aquí a 15 dies ens tornem a reunir, amb ganes de seguir defensant els nostres drets als subministraments!