Barcelona, en una declaració conjunta amb l’APE, exigeix a Endesa que assumeixi el 100% del deute acumulat per famílies vulnerables

El ple municipal ha aprovat una declaració institucional que rebutja el xantatge de la companyia i referma el compromís de la ciutat amb la Llei 24/2015

Barcelona, 30 de setembre de 2019

Avui la ciutat de Barcelona ha deixat clara la seva posició envers l’amenaça d’Endesa de tallar el subministrament de llum a milers de famílies en situació de vulnerabilitat a partir de l’1 d’octubre si l’Administració local no assumia el 50% de les factures impagades. Aquest posicionament, coincidint amb l’últim dia de marge donat per la companyia, s’ha escenificat, primer, en una roda de premsa, liderada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i en la qual han participat els caps de llista dels principals grups municipals; per a posteriorment fer pública al Plenari del Consell Municipal una declaració institucional en què la majoria de partits amb representació al consistori han tancat files al voltant de la Llei 24/2015 i han exigit la condonació total del deute acumulat per part d’Endesa i la resta de companyies subministradores.

La roda de premsa, celebrada al migdia, ha comptat, tal com hem avançat, amb la participació de la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, així com d’Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BeC), Jaume Collboni (PSC) i Elsa Artadi (JxCat). En aquesta, s’ha demostrat el compromís dels diferents grups municipals amb les principals demandes de l’APE, centrades principalment en el rebuig al xantatge d’Endesa i a qualsevol possible tall a llars vulnerables a partir d’octubre, així com a l’exigència que sigui la companyia qui assumeixi el 100% del deute acumulat. Aquesta última demanda, una reivindicació històrica de l’APE des que va entrar en vigor la llei, resulta clau de cara a la negociació dels futurs convenis.

Després de la roda de premsa, s’ha fet pública al Plenari municipal una declaració institucional firmada pels grups d’ERC, Barcelona en Comú, PSC, Junts per Catalunya i PP en la mateixa línia. El text acordat mostra una defensa clara de la norma catalana davant dels atacs d’Endesa i reclama que sigui la pròpia companyia qui condoni el deute acumulat. En el cas de la ciutat comtal, la companyia reclamava un suposat deute de 3 milions d’euros, corresponents a prop de 3.790 famílies en situació de vulnerabilitat.

Cal recordar que Barcelona se suma així a desenes de municipis de tot el territori que han aprovat mocions amb aquest mateix reclam i que han rebut el suport de partits polítics de tots colors. Aquesta última setmana, per exemple, els plens de Badalona, Manresa, Lleida i Reus s’han afegit a aquesta onada imparable des del món municipal, que exigeix a Endesa que assumeixi la seva responsabilitat envers el deute acumulat, després de negar-se durant quatre anys a firmar els convenis que la llei exigia.

Amb el compromís per part de la Generalitat de Catalunya que aquests convenis es firmarien abans d’acabar l’any, el món municipal va deixant més que clara la seva posició en defensa de la condonació total del deute per part de les elèctriques, i reafirmant el que des de l’APE portem anys reivindicant: que siguin les mateixes companyies, que fan negoci amb un bé bàsic i n’obtenen beneficis multimilionaris, qui assumeixin les conseqüències de la pobresa energètica, un fenomen fruit d’un model energètic injust i insolidari.

En paral·lel al front institucional, l’APE hem realitzat també aquest matí una acció reivindicativa a les oficines comercials d’Endesa a Barcelona, en la qual li hem recordat a la companyia que a partir de l’1 d’octubre no tolerarem ni un tall il·legal a Catalunya. En aquest sentit, malgrat que fonts de la companyia han filtrat als mitjans de comunicació que es flexibilitzaria la data de l’amenaça a l’espera de les negociacions dels convenis, no hi ha hagut cap mena de confirmació oficial per part d’aquesta.

D’aquesta manera, l’APE i el conjunt del món municipal restarem ben atentes a partir de demà, 1 d’octubre, per denunciar qualsevol incompliment de la Llei 24/2015, i lluitarem perquè si es produeix, es tramitin les corresponents sancions. Alhora, seguirem treballant perquè els convenis que es negociïn al llarg dels pròxims mesos, incloguin la condonació total del deute acumulat per part d’Endesa i la resta de companyies subministradores.