En el marc de la Setmana Europea de Lluita contra la Pobresa Energètica l’APE llancem una campanya participativa amb preguntes dirigides a l’Oligopoli i al Govern estatal.
Coincidint amb el tancament de la Setmana Europea de Lluita contra la Pobresa Energètica, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) llancem una campanya de xarxes participativa a través de la qual enviem preguntes incòmodes a les empreses de l’Oligopoli i al Govern estatal. Amb l’actual escenari de preus elevats de l’energia i encara sota els efectes de la pandèmia, moltes famílies vulnerabilitzades es troben entre l’espasa i la paret quan es tracta de fer front a les seves factures, mentre les grans elèctriques continuen declarant beneficis multimilionaris i el Govern és incapaç d’aturar la sagnia.
Com a resposta a la campanya de Twitter #UnaRespuesta, llançada fa unes setmanes per Endesa, per tal d’espolsar-se responsabilitats pels forts increments del preu de l’electricitat, des de l’APE, impulsem aquesta contracampanya contra les excuses de l’Oligopoli i la inacció del Govern.
Convidem doncs a entitats, col·lectius i a la ciutadania en general a utilitzar el hashtag #UnaRespuesta i enviar preguntes incòmodes a l’Oligopoli i al Govern estatal.
En relació amb l’increment de l’electricitat, preguntem a Endesa, Naturgy i a Iberdrola, les principals companyies que dominen tots els segments del mercat elèctric -excepte el transport- com és possible que segueixin maximitzant beneficis si alhora ens diuen que elles no són responsables de l’escalada de preus. La realitat és que el preu del MWh s’ha arribat a multiplicar per 5 des del 2010 mentre els seus guanys no paren de créixer. Endesa, per exemple, té previst assolir el 2021 els beneficis més elevats en 7 anys, arribant als 1.703 milions d’euros. A l’espera de presentar els seus resultats oficials, Iberdrola continua mantenint que preveu uns guanys d’entre 3.700 i 3.800 milions de beneficis per al mateix any. Amb aquestes xifres, és indecent que l’Oligopoli vulgui traslladar el missatge que els increments en els preus es deuen exclusivament a causes externes.
Al mateix temps, nombrosos barris de tot l’Estat segueixen patint talls indiscriminats per culpa de la seva companyia distribuïdora: Endesa Distribución. A Granada i Almeria, centenars de famílies continuen sense el seu subministrament garantit i passen hores a les fosques per culpa de la mala praxi d’Endesa. A Girona i Figueres, malgrat les protestes, també es troben en la mateixa situació. Fins quan durarà aquesta situació?
Per la seva banda, les diferents administracions no posen fil a l’agulla a l’hora de limitar els privilegis de l’Oligopoli i el seu enorme poder. El Ministeri per a la Transició Ecològica, liderat per Teresa Ribera, ha intentat frenar la pujada de la factura elèctrica amb retocs en la part dels impostos (IVA, electricitat…), però finalment ha reculat a l’hora de retallar els anomenats beneficis caiguts del cel de les grans elèctriques. El mateix Ministeri, malgrat portar gairebé dos anys prorrogant la moratòria de talls d’aigua, llum i gas impulsada arrel de l’esclat de la pandèmia, és incapaç de desenvolupar canvis estructurals que protegeixin les famílies vulnerabilitzades de forma permanent. Quan tindrem una reforma del bo social i l’impuls d’una autèntica tarifa social?
En el context català, gairebé un any després de la firma dels històrics convenis entre la Generalitat i Endesa, seguim esperant que s’apliqui una part important del seu contingut. Moltes famílies ja han rebut a casa seva la carta que informa sobre la condonació del seu deute per al període 2015-20, però cal activar el fons i el sistema perquè aquest deute no es torni a generar en un futur. A més, Endesa continua posant bastons a les rodes perquè s’instal·lin comptadors socials a llars vulnerabilitzades en situació d’ocupació en precari. Aquesta mesura, que té com a objectiu dignificar les vides d’aquestes famílies i evitar més incendis, no acaba d’arrencar per la poca predisposició de la companyia i la manca de lideratge de la Generalitat. Solucionarà l’Administració catalana aquests problemes durant el 2022?
Amb aquest escenari, un any més aprofitem la Setmana Europea de Lluita contra la Pobresa Energètica per recordar totes les assignatures pendents perquè la ciutadania tingui garantits els seus drets energètics. Aquest cop, us convidem a participar amb el vostre vídeo preguntant a l’Oligopoli i al Govern allò que no han sabut contestar durant aquest últim any. Des de l’APE seguirem lluitant perquè tota la ciutadania tingui la resposta que es mereix: una societat sense pobresa energètica. NI SET, NI FRED, NI FOSCOR!