Assessorament 8 de gener de 2025

Comencem el 2025 tornant a ajuntar-nos i reafirmant-nos en la necessitat de lluitar contra la pobresa energètica. Avui, 8 de gener, fem el primer assessorament col·lectiu de l’any

El primer cas és el de la Celia, de Badalona, que ja havia participat en un assessorament col·lectiu durant l’estiu. En aquella ocasió, ens explicava que li havien arribat cartes amb avís de frau pel subministrament d’aigua. Ara, ens explica que fa uns mesos li van tallar l’aigua, però que va poder reconnectar-la a través d’un comptar social per a situacions d’ocupació en precari. Si bé a l’AMB hi ha un protocol per a la instal·lació de comptadors socials, comentem que a altres municipis és més complicat. En el seu cas, van reconnectar-li l’aigua en el termini de dos dies gràcies a la tramitació de l’Informe de Risc d’Exclusió Residencial (IRER). Tot i això, ens explica que li ha quedat un deute de 500 euros i que una empresa de recobrament li truca insistentment. Ella no respon a les trucades. Li comentem que el màxim que poden fer les empreses són aquestes trucades, ja que tenint l’IRER no poden fer-li cap tall. A més a més, sent un deute de 2024, li haurien de condonar un cop acabat l’any. Per altra banda, una mesura per posar fi a les trucades podria ser que ella es posés en contacte amb l’empresa per informar que disposa de l’IRER.

L’Encarna ens explica que li continuen arribant moltes factures juntes i també que li ha arribat una nova carta de deute. Li preguntem si aquestes són d’abans del 2022, ja que d’aquesta manera haurien d’estar condonades, i ens confirma que la més antiga és del 2021. De totes maneres, no està preocupada, sap que comptant amb l’IRER no li poden cobrar i, si ho fan, pot reclamar-ho. En segon lloc, ens pregunta pels barems de l’IRER, ja que ara que s’ha jubilat i tindrà una pensió més gran, l’amoïnava no entrar-hi. Sobre això, li contestem que els topalls de l’IRER són més alts que els del bo social i que, si és el cas, potser deixa d’entrar en la categoria de “vulnerable sever”, però és gairebé segur que mantindrà l’IRER. En tercer lloc, ens informa que ahir va anar a Endesa a acompanyar la seva cunyada per renovar el bo social. Ara ella té un consum més alt perquè està allotjant a familiars seus que han desnonat. El conflicte és que no poden tramitar l’IRER als familiars perquè no estan empadronats.

La María Luisa, de Sabadell, ens avisa que el número de telèfon 936 559 266 és un frau. A ella li han estat trucant insistentment dient-li mentides. En aquest sentit, li demanaven que actualitzés el contracte de la llum, arribant a escridassar-la i amenaçant-la en cobrar-li un 50% més el mes vinent. Sota aquesta pressió, va trucar a Endesa per comprovar que tot estigués correcte, els quals li van confirmar que no hi havia cap canvi. Aquestes empreses utilitzen la por de perdre un subministrament bàsic per aprofitar-se de la gent. Ella no va caure en el parany perquè coneix el tema. Després, ens comenta que la seva situació és la mateixa que l’última vegada. Encara espera la resolució d’una reclamació que va posar a Endesa. Durant dues setmanes va quedar descoberta del bo social perquè no la van avisar a temps que calia renovar-lo. La companyia considera que posant a la factura la data de caducitat del bo ja n’hi ha prou, però la llei estableix que hi ha d’haver una carta adjunta que notifiqui la necessitat de renovació.

Per la Nadia, de Barcelona, tampoc és la primera vegada que assisteix a un assessorament. Ens comparteix que des del PAE van ajudar-la a regularitzar la seva connexió l’any 2021. Tanmateix, ara una empresa de recobrament li reclama una amonestació per connexió i consum irregular de 3.000 euros. En primer lloc, li diem que, tot i aquesta sanció, l’empresa distribuïdora no li pot tallar la llum. En segon lloc, acordem que cal posar-nos en contacte amb el PAE per reclamar-los que haurien d’haver avisat a la Nadia que podia haver-hi aquesta conseqüència. Per altra banda, la quantitat de l’amonestació que li reclamen és diferent en les últimes comunicacions que ha rebut. D’aquesta manera, li recomanem que demani una cita urgent al PAE perquè l’ajudin a solucionar aquesta situació. Paral·lelament, li aconsellem acudir a Consum que, tot i ser un procediment més lent, pot suposar una reducció de l’amonestació.

El següent cas ens el porta el Víctor, de Santa Coloma, de part d’una noia que no ha pogut assistir a l’assessorament. Ens explica que la van desnonar de casa seva, així que va haver d’ocupar la seva pròpia llar. Tanmateix, aquesta situació fa que hagi perdut l’empadronament a l’habitatge i no pugui accedir al bo social, que se li caduca el mes vinent. Tot i que alguns ajuntaments s’hi neguen, l’empadronament és un dret i un deure, així que li recomanem que intenti empadronar-se a casa seva. Així i tot, cal que pregunti al Gramepark si els canvis l’afecten a la Renda Garantida. També té l’opció de trucar gratuïtament al 012.

Com passa amb alguns dels altres casos comentats durant la tarda, el Luís Miguel ens explica que no paren de trucar-li d’una empresa de recobraments reclamant un deute. Com la María Luisa, va anar a Naturgy per consultar si era així, i li van confirmar que no. En el passat tenia un deute de 1600 amb Naturgy, dels quals va poder pagar-ne 400. Després li van donar el bo social i va deixar de pagar. Creiem que Naturgy li ha venut el deute a l’empresa de recobraments (ens adonem que és el CIR) perquè li truquin per reclamar. Li recomanem que enregistri les trucades. També li preocupa saber si el bo social té caducitat. Escoltant les companyes, s’ha adonat que cal renovar-lo. Com que ell el va presentar el 2022, li diem que té una validesa de dos anys i que li haurien d’haver enviat una carta d’avís dos mesos abans. Una vegada renovat, seria permanent, però no ho fan en tots els casos.

L’últim cas és el de la Mar. Al fil que comentava el Luís Miguel, creu que el seu bo social caducava el març de 2022, però li han continuat aplicant els descomptes. Això vol dir que a ella li han renovat automàticament. En principi, a ella se li hauria de renovar anualment de forma automàtica. De totes maneres, comprovarà la data de caducitat que apareix en les seves factures.


Canvis en el bo social

Per acabar, parlem sobre els darrers canvis aplicats en els descomptes del bo social. El mes de juny van renovar la prohibició de talls fins a finals de 2024, però això anava acompanyat d’una rebaixa del descompte aplicat al bo social. Cada tres mesos, s’aplicaria una rebaixa del 7,5% per arribar als seus valors prepandèmia. D’aquesta manera, al juny, estaven al 80% per als consumidors vulnerables severs i al 65% per als consumidors vulnerables. A l’octubre el descompte va passar a ser de 72,5 i 57,5%, respectivament. En aquell moment, els partits es van queixar i, tot i que al gener hi hauria d’haver una altra baixada, durant les festes va sortir un RD que ho va aturar. En definitiva, ara els descomptes han quedat en un 65% per als vulnerables severs i un 50% per als vulnerables fins a l’1 de juliol. Tenim fins llavors per a aconseguir que no baixin. Per altra banda, l’IVA torna a ser d’un 21% per tots els casos, menys pels consumidors vulnerables severs. Per això, els consumidors vulnerables són qui notaran més el canvi.