Bitpro Pulse Bitpro Pulse

Consens polític per desplegar integralment el conveni sobre pobresa energètica entre la Generalitat i Endesa

L’APE situa els principals reptes per a la pròxima legislatura en trobades amb les principals forces polítiques

Els partits es comprometen en assumptes pendents com a condonació del deute, el fons d’atenció solidària, els comptadors socials o la firma d’acords similars amb altres companyies

Consens entre les principals forces amb representació parlamentària per tal de desplegar integralment el conveni sobre pobresa energètica entre la Generalitat i Endesa i aconseguir replicar-lo amb la resta de grans companyies. Aquest és el titular que es desprèn després que l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) s’hagi reunit durant els últims dies amb representants del PSC, ERC, Junts, la CUP i Comuns-Sumar amb l’objectiu de situar les prioritats i els temes no resolts en la matèria.

En un context de múltiples i possibles escenaris postelectorals, l’APE vol que el pròxim govern treballi intensament per l’aplicació completa del conveni firmat el març de 2021 entre la Generalitat de Catalunya i la principal energètica del país, Endesa. En primer lloc, cal abordar el deute acumulat per les més de 40.000 llars vulnerabilitzades catalanes corresponent als anys 2022 i 2023. El govern sortint no ha estat capaç d’activar el fons d’atenció solidària contemplat a l’acord que havia d’impedir l’acumulació de deute i ha optat fins ara per la condonació any a any amb molt retard. Tant és així que les anualitats de 2022 i 2023 encara resten pendents, malgrat que les llars amb impagaments han continuat rebent cartes amenaçadores per part de la companyia avisant d’un possible tall malgrat la protecció oferta tant per la normativa catalana (llars amb informe de risc d’exclusió residencial) com per l’estatal (llars amb bo social).

En aquest sentit, i, en segon lloc, l’APE considera necessari desplegar l’abans esmentat fons d’atenció solidària i que aquest serveixi per anar condonant periòdicament i sistemàtica els impagaments de les llars amb informe. Aquesta hauria de ser, doncs, una tasca coordinada per l’oficina de pobresa energètica que el Departament de Drets Socials ha posat recentment en funcionament. Alhora, aquest òrgan ha de donar tot el suport necessari als municipis i comarques per gestionar les comunicacions d’avís d’impagament entre les companyies i les administracions.

En tercer lloc, és imprescindible que es desencalli la instal·lació de comptadors socials, el mecanisme contemplat al conveni per facilitar la contractació provisional del subministrament d’electricitat per als casos de llars en situació d’ocupació en precari. Malgrat el seu potencial -en el cas de l’aigua se n’han instal·lat més d’un miler-, des del 2021 només una seixantena de famílies s’han pogut beneficiar d’aquesta eina. Cal doncs que el pròxim govern prioritzi l’actual situació de bloqueig i garanteixi l’accés universal a l’energia de la ciutadania catalana, especialment la més vulnerabilitzada. A més, amb relació a aquest tema, a les trobades amb partits també s’ha compartit la necessitat de confirmar l’impuls d’un protocol de comunicació entre els Departaments d’Interior i de Drets Socials pel que fa als talls a blocs sencers ocupats amb acompanyament policial, després del compromís del conseller Elena fa més de tres mesos.

Finalment, l’APE veu crucial que durant la pròxima legislatura el govern pugui tancar acords similars al d’Endesa amb la resta de grans companyies, especialment amb Naturgy -segona empresa en nombre de clients a Catalunya- i Iberdrola. Fins ara, aquestes s’han negat a negociar un conveni d’aquestes característiques i les llars vulnerabilitzades sota el seu servei continuen acumulant deute des de 2015.

La resposta de les cinc forces polítiques -Cs i PP no van respondre la convocatòria de l’APE- al conjunt de prioritats per al nou govern ha estat positiva. El PSC, que ha posat èmfasi en la seva vocació municipalista, ha expressat que valora positivament el conveni signat amb Endesa i que té la voluntat de potenciar-lo. Per la seva banda, Junts ha defensat el seu suport absolut a la Llei 24/2015 de pobresa energètica i als instruments que se’n derivin. ERC ha compartit el seu compromís amb el conjunt de mesures i la intenció de seguir amb tots aquells temes pendents que l’actual govern no ha pogut tancar. La CUP també ha rebut positivament el conjunt de reptes pendents i ha compartit que de cara a futures condonacions haurien de ser les grans companyies qui assumissin el 100% dels impagaments. En últim lloc, Comuns Sumar ha lamentat la fragmentació parlamentària de la matèria (alguns temes es discuteixen a Drets Socials i altres a Empresa), però ha refermat la seva posició favorable al conjunt de demandes.

Després d’aquesta ronda de trobades, l’APE destaca el consens compartit per totes les forces participants respecte als reptes i assumptes pendents i especialment pel que fa al desplegament del conveni amb Endesa i la necessitat que aquests compromisos es materialitzin durant la pròxima legislatura. Desenes de milers de famílies catalanes depenen d’un nou govern que situï la lluita contra la pobresa energètica com una prioritat i desbloquegi tots aquells punts que, tres anys després, continuen obstaculitzant l’aplicació integral del conveni.