Avui s’ha anunciat que ESF ha guanyat aquest prestigiós premi amb un projecte centrat en la pobresa energètica i el treball fet en els nostres assessoraments col·lectius
Avui la iniciativa “EmpowerTOOL” del projecte EmpowerMed, del qual participa Enginyeria Sense Fronteres (ESF), ha estat premiada com una de les guanyadores del Premi d’Innovació Social 2023 de la UE, centrat en la pobresa energètica. Es reconeix el valor de l’eina dels assessoraments col·lectius de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la seva replicació en diferents països de la UE en el marc del projecte europeu EmpowerMed, on ESF ha implementat el pilot de Barcelona de la mà de l’APE.
Les assemblees col·lectives són una eina d’empoderament social innovadora des de 2014, implementada quinzenalment per l’Aliança contra la Pobresa Energètica a Catalunya. El seu concepte i metodologia es van inspirar en l’experiència de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) de Barcelona. Aquestes han demostrat la seva adaptabilitat com a eina de suport, ja que requereixen una infraestructura mínima i responen a les necessitats i contextos locals. 2.042 llars (dels quals 1.212 estaven representats per dones) van participar en les assemblees col·lectives d’EmpowerMed, la qual cosa es va traduir en més de 5.200 persones secundades per aquesta acció del projecte.
Les assemblees serveixen com a comunitat de suport mutu i empoderament entre iguals, transformant les experiències individuals de pobresa en xarxes de solidaritat i resiliència alhora que ajuden les persones afectades a fer front a les dimensions no materials de l’experiència viscuda de la pobresa energètica i, més concretament, permeten a les persones recuperar la seva dignitat (com a respecte, autoestima i autodeterminació). Han estat una eina innovadora, flexible i socialment inclusiva que ofereix una alternativa als enfocaments tradicionals d’assessorament i suport individual a les llars. Es basen en els principis del dret a l’energia i van més enllà d’abordar els símptomes de la pobresa energètica. Igual que el projecte EmpowerMed, aquesta eina pretén empoderar a les persones afectades, especialment a les dones, mobilitzant la seva agència col·lectiva i individual.
El projecte EmpowerMed, finançat per Horizon 2020, ha fet possible la replicació i ampliació d’aquest enfocament socialment innovador per a abordar la pobresa energètica en tota Europa, en les àrees pilot del projecte de Marsella (França), Pàdua (Itàlia), Primorska (Eslovènia), Zadar (Croàcia) i Vlora (Albània) en el període 2019-2023. Des d’APE i ESF continuarem defensant el dret a l’energia i l’empoderament de les persones afectades, com a agents clau de canvi per a una transició justa.