Bitpro Pulse Bitpro Pulse

Consens dels grups parlamentaris per reclamar solucions als talls de subministrament a blocs sencers amb intervenció de Mossos

Els diputats reclamen diàleg als consellers d’Interior i Drets Socials per buscar solucions de caràcter social

L’APE presenta un informe jurídic amb les vulneracions de drets fonamentals associades a aquestes actuacions i proposa un protocol per a aquests casos

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) s’ha reunit avui al Parlament amb la majoria dels grups amb representació per tractar la qüestió dels talls de subministrament elèctric a blocs sencers ocupats per famílies vulnerabilitzades i l’actuació del cos de Mossos d’Esquadra en aquests casos. De la trobada s’ha conclòs que tots els grups participants (Socialistes, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, CUP, En Comú Podem i Ciutadans) entenen la necessitat de trobar una solució social a la problemàtica i s’han posicionat a favor de la convocatòria d’una reunió entre l’APE i els consellers d’Interior i Drets Socials per buscar alternatives al desplegament d’antiavalots. 

En els darrers anys, s’han detectat una sèrie de talls de subministrament a edificis sencers on residien persones sense títol jurídic habilitant, instats per la companyia distribuïdora e-distribución (Grup Endesa). En aquests casos, l’empresa, abans del tall, en cap moment ha posat en marxa el procediment establert al conveni firmat amb la Generalitat el 2021, que permet la instal·lació de comptadors provisionals per a famílies vulnerabilitzades en situació d’ocupació en precari. A més, tampoc ha dut a terme les comprovacions oportunes per esbrinar si les persones que hi resideixen es troben en situació de vulnerabilitat, ni s’ha posat en contacte amb els Serveis Socials municipals o comarcals.

Com a fet diferencial, s’ha detectat que aquesta pràctica és executada de la mà d’unitats antiavalots del Cos de Mossos d’Esquadra, amb el vistiplau del Departament d’Interior, que, preguntat en seu parlamentària, ha admès que duen a terme els acompanyaments a partir d’una simple carta tipus enviada per Endesa i no comuniquen l’actuació ni al Departament de Drets Socials ni als Serveis Socials. 

En els últims temps, hem estat testimonis, com a mínim, d’aquests casos: 

  • El Bloc 8 de PAHC Bages, a Manresa. 
  • El bloc Plutó, de Barcelona.
  • El bloc Freser, 142, de Barcelona. 
  • El bloc Guillem Agulló de la PAHC Sabadell a Sabadell.
  • Un bloc a Ponts (la Noguera), amb 34 habitatges.

Hem pogut constatar que en tots aquests edificis hi residien persones en situació de risc d’exclusió residencial, entre les quals es trobaven nombroses menors. 

La trobada amb els grups parlamentaris ha servit per presentar un informe jurídic elaborat per l’APE que exposa les greus vulneracions de drets fonamentals que aquestes actuacions comporten. En primer lloc, pel que fa a l’afectació a persones i famílies vulnerabilitzades i menors d’edat, i el fet que la interrupció del subministrament entra en col·lisió amb el principi d’interès superior del menor. En segon lloc, s’observa la vulneració del dret a la salut de les persones que pateixen els talls, amb repercussions directes en la seva salut física, psicològica i emocional. Finalment, queda palesa una absoluta manca de proporcionalitat de les actuacions, tenint en compte que el conveni firmat entre la Generalitat i Endesa el març de 2021 contempla la instal·lació de comptadors provisionals per a aquests casos i que els talls es produeixen en la majoria d’ocasions sense una comunicació prèvia als Serveis Socials competents.

Amb motiu d’aquestes vulneracions, el document proposa mesures alternatives, centrades en un protocol d’actuació que tingui per objecte la regularització de les possibles connexions irregulars, així com la garantia dels drets fonamentals de les persones afectades. La missió principal d’aquest protocol seria actuar de manera preventiva i evitar que es produeixin aquests talls amb conseqüències devastadores per les famílies, com en el cas del Bloc de Sabadell, en el qual 27 famílies porten més de 100 dies sense llum. L’actuació d’Endesa en aquests casos està lluny de buscar seguretat, tal com al·lega la companyia, sinó que deixa a les famílies en unes condicions lamentables per a la seva salut. 

L’APE va sol·licitar fa gairebé 5 mesos una reunió conjunta amb els consellers Elena (Interior) i Campuzano (Drets Socials) per tractar aquesta qüestió, petició que ha estat ignorada fins al moment. Per això, s’ha buscat el posicionament públic dels grups parlamentaris respecte a la problemàtica per tal d’aconseguir que aquesta trobada tingui lloc i el govern comenci a treballar en solucions per a aquestes situacions.